Doorzoek volledige site
04 mei 2017 | JEROEN SCHREURS

Antwerps provinciehuis groeit

Xaveer de Geyter (XDGA architecten uit Brussel) ontwierp het opvallende gebouw. Illustratie | XDGA-architects
Het bouwproject is grotendeels opgevat als een afgewerkte ruwbouw, zodat de binnenzijde met zichtbeton wordt uitgerust. Daarom begonnen de aannemers in een vroeg stadium met de technische installaties. Illustratie | provincie Antwerpen

De reusachtige bouwput aan de Koningin Elisabethlei in Antwerpen is uit het straatbeeld verdwenen. Het nieuwe provinciehuis groeit nu met één verdieping per maand. In juli 2017 zullen de bouwpartners het hoogste punt bereiken: 57,7 meter.

Xaveer de Geyter (XDGA architecten uit Brussel) ontwierp het opvallende gebouw. Twee gerenommeerde aannemers, Democo en Denys werken sinds oktober 2014 aan de ruwbouw en de technieken. In 2017 wordt aan de skyline van Antwerpen een nieuw silhouet toegevoegd.

De ondergrondse parking is klaar, inclusief inrit. Het dak werd waterdicht gemaakt, daar bovenop komt immers een flinke laag aarde om er later een mooie glooiende grasvlakte van te maken. Ook de ruwbouw van de magazijnen is afgewerkt. Bovengronds is er al heel wat te zien: de inkomhal (gelijkvloers), keuken (1ste verdieping), technische ruimte en restaurant (2de verdieping) en vergaderverdieping (3de). Ook de ruwbouw van kantoorverdiepingen 4 tot en met 10 staat er.

 

Congresgebouw

De ruwbouw van het congresgebouw wordt ook afgewerkt. Het volume is nu duidelijk zichtbaar. De vleugel met auditorium wijst richting Harmoniepark, de vleugel met raadzaal naar Huize Herbosch. Op verdieping -1 bevinden zich een auditorium en raadzaal. Op verdieping +1 komen er polyvalente zalen en open polyvalente ruimte. De grote ramen zijn al geplaatst en via trappen werd de verbinding tussen inkomhal en congreszone gemaakt. Nu zijn de aannemers bezig aan de binnenafwerking.

 

Sterk staaltje vakwerk

In het gebouw bevindt zich een sterk staaltje vakwerk. Een stalen brug verbindt de twee 'voeten' van het gebouw. Die constructie draagt de torsie van het Provinciehuis. De zijspanten van de constructie vormen de gevels van de 4de en 5de verdieping van het torengebouw. De brug is intussen volledig in de betonconstructie opgenomen.

 

Technische installaties

Het bouwproject is grotendeels opgevat als een afgewerkte ruwbouw, zodat de binnenzijde met zichtbeton wordt uitgerust. Daarom begonnen de aannemers in een vroeg stadium met de technische installaties. Veel onderdelen worden immers in het zichtbeton gegoten.

 

 

Dit artikel verscheen eerder al in Installatie & Bouw