Doorzoek volledige site
13 juli 2017

Ecowijk Gantoise beperkt ecologische voetafdruk

Illustratie | Bontinck Architecture & Engineering
Illustratie | Bontinck Architecture & Engineering
Illustratie | Bontinck Architecture & Engineering
Illustratie | Bontinck Architecture & Engineering
Illustratie | Bontinck Architecture & Engineering
Illustratie | Bontinck Architecture & Engineering
Illustratie | Bontinck Architecture & Engineering

Een woonwijk met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk dankzij een minimale CO2-uitstoot en lokaal opgewerkte hernieuwbare energie. Dat is wat Bontinck Architecture & Engineering gaat realiseren in de ecowijk Gantoise in Gentbrugge, in samenwerking met Areal Architecten en denc!-studio.

De terreinen van het voormalige Ottenstadion en van de tennis- en hockeyclub La Gantoise in Gentbrugge maken plaats voor een nieuwe woonwijk met wijkpark. Het totale project omvat een BVO van 43.000 m2 en wordt deels privaat (Ecowijk nv) en deels publiek (stadsontwikkelingsbedrijf SOGENT) ontwikkeld. Beide partners werkten samen het inrichtingsplan uit.


Duurzame modelwijk

Ecowijk Gantoise wordt een duurzame modelwijk voor de 21ste eeuw met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Dit vergt een brede aanpak op verschillende fronten. Minimale CO2-uitstoot, lokaal opgewekte hernieuwbare energie en hergebruik van water waar mogelijk komen aan bod. Voor elk aspect zochten de ontwerpers naar de meest duurzame aanpak, zonder de betaalbaarheid van de woningen in het gedrang te brengen. Er wordt een BREEAM-assessment voor duurzame woonwijk opgemaakt met als doel het duurzaamheidscertificaat ‘outstanding’.

De autoluwe wijk met ondergrondse parkings zal voorrang geven aan fietsers en voetgangers. Naast de vlotte verbindingen met het openbaar vervoer wordt ook ingezet op fietsgebruik en autodelen.


Elke woning krijgt stukje groen

In de wijk komen een driehonderdtal woningen, gelijk verdeeld over de partners Ecowijk en SOGENT. Er komen klassieke grondgebonden woningen en appartementen met één tot vier slaapkamers. Alle woningen krijgen een terras, een private tuin of een gemeenschappelijke groenzone. Op de gelijkvloerse verdiepingen van de appartementsgebouwen zullen wijkversterkende functies of handelsruimtes kunnen worden ingeplant. Gemiddeld hebben de wooneenheden 115 m2 BVO.


Visuele eenheid

Een duidelijk gedefinieerde keuze in de afwerkingsmaterialen van de gevel garandeert de visuele eenheid van het geheel: enkele tinten rood voor de gevelbakstenen, blank hout of champagnekleurig aluminium voor het buitenschrijnwerk en wit gelakt staal als accent voor bijvoorbeeld de borstweringen, de brievenbussen of de huisnummers.

GERELATEERDE DOSSIERS