Doorzoek volledige site
08 augustus 2017

Woonzorgcentrum en assistentiewoningen Roobeekpark Ardooie (B2Ai)

Illustratie | B2Ai
Illustratie | B2Ai
Illustratie | B2Ai
Illustratie | B2Ai

Op de site van de voormalige houtzagerij Demeulenaere in het centrum van Ardooie komt een woonzorgcentrum met 40 flats voor levensbestendig wonen en 48 flats voor assistentiewoningen. Zo is het volledige zorgtraject van de senior vervat in één project, naar een ontwerp van B2Ai

Het programma voor Ter Reigerie bestaat uit een woonzorgcentrum waarin het zorgtraject dat een senior doorloopt, is vervat: levensbestendige woningen (40), assistentiewoningen (48) en zorgkamers (104). Het project bestaat dat ook uit verschillende entiteiten die fysisch (boven- en/of ondergronds) met elkaar verbonden zijn en bevat verschillende gemeenschappelijke ruimtes.

 

Klein- & grootschalig

Het concept van het project speelt met zijn architectuur in op het hoger beschreven zorgtraject. Voor de residentiële flats wordt uitgegaan van eerder kleinschalige blokken, zogenaamde urban villa’s. Het woonzorgcentrum heeft een zekere grootschaligheid waar de dienstverlening optimaal georganiseerd kan worden. De assistentieflats met zorg balanceren tussen deze twee typologieën. Deze assistentieflats kunnen in eventueel in de toekomst  vrij gemakkelijk getransformeerd worden naar woonzorgkamers.

 

Materiaalkeuze

In dit architecturaal ensemble straalt elk programmaonderdeel een zekere eigenheid uit. Er wordt gekozen voor een baksteenarchitectuur met hierin elegante, maar klassieke raamverdelingen. Het woonzorgcentrum krijt een betonnen plint met erboven twee banden grijs genuanceerde steen en wit schrijnwerk, terwijl voor de urban villa’s gekozen wordt voor dezelfde betonnen plant maar met een witte baksteen en brons gekleurd schrijnwerk. De verhoudingen van de ramen komen overal terug: van woonzorgcentrum naar urban villa’s evolueert de ritmiek naar een steeds speelsere setting.

 

Omgeving

Het ontwerp voor de omgevingsaanleg ent zich op twee pijlers: een geleidelijke landschappelijke overgang tussen de dorpskern van Ardooie en het natuurgebied net achter de projectsite, en anderzijds de interne organisatie van de projectsite en de inplanting van de verschillende gebouwen.  Door de aanleg wordt de ontsluiting tussen het marktplein en het natuurgebied vergroot, om zo ook het dorpsleven bij het woonzorgcentrum en de levensbestendige flats te versterken.

GERELATEERDE DOSSIERS