Doorzoek volledige site
29 augustus 2017

Labo en kantoren onder één dak in nieuwe hoofdzetel Everlam

© Everlam

De firma Everlam in Mechelen krijgt tegen eind 2017 een nieuwe hoofdzetel. Die moet tegemoet komen aan de gestage groei van het bedrijf. Het gebouw van Tecro & Krea valt op door zijn vele glastoepassingen en de bewerkte silexpanelen, waardoor het gebouw minder industrieel en meer esthetisch aanvoelt.

Everlam is een producent van hoogwaardige polymere kunststoffilm, die gebruikt wordt voor de aanmaak van gelaagd veiligheidsglas. Het bedrijf groeit langzaam maar zeker en had daarom nood aan een groter gebouw. Tecro & Krea ontwierp daarom dit nieuwe gebouw, dat het bedrijf toelaat om verder door te groeien. Op termijn kan het aantal personeelsleden verdubbelen: van de huidige 25 naar een vijftigtal.

 

 

Evenwicht tussen twee werelden

Essentieel voor Everlam was dat de verschillende diensten van het bedrijf onder één dak bleven: zowel het laboratorium als de kantoren zitten dus in hetzelfde gebouw. Er moest een goed evenwicht gevonden worden tussen twee verschillende werelden: het steriele laboratorium en de open-office kantoorruimte.

Tecro & Krea gaat er prat op een aangename kantoorruimte te hebben gecreëerd. Er komt voldoende licht en lucht het gebouw binnen, en er zijn veel gevarieerde werkplekken, zoals een landschapskantoor (open kantoorruimte), klassieke vergaderzalen en break-out rooms.

 

 

Glas

Voor de buitengevel zijn silexpanelen gebruikt: dat is een industrieel product, maar door de panelen te bewerken met een lijnenspel van verschillende schijnvoegen kunnen ze toch als esthetisch materiaal gebruikt worden. Ook de centrale rol van glas in het ontwerp, draagt daartoe bij. Zo zijn er grote glazen raampartijen, en ook in het atrium is er veel glas terug te vinden. Om een te warme werkomgeving als gevolg van het glas te vermijden, hebben de architecten de zonnetoetredingsfactor van het glas zoveel mogelijk beperkt. Ook worden de ramen van het atrium zoveel mogelijk beschaduwd.

In nog verschillende andere aspecten van het gebouw werd aandacht besteed aan duurzaamheid: zo is er een 6-pijps-warmtepomp voor koeling en verwarming, een luchtgroep met warmterecuperatie en vloerverwarming. Ook wordt het regenwater gerecupereerd.