Doorzoek volledige site
31 augustus 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Muntschouwburg opent de deuren na grondige renovatie

Op 5 september 2017 start de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel zijn programmatie terug op zijn vaste plek: de schouwburgzaal aan het Muntplein. Het comfort in de zaal is voor de toeschouwer sterk toegenomen en er zijn ingrijpende technische aanpassingen (podiumliften, decorlift, scènevloer, klimaatregeling, decortrekken) uitgevoerd. Met de realisatie van deze renovatie, onder leiding van Architectenbureau TV A2RC en Origin, werkt de Regie der Gebouwen mee aan de toekomst van het operahuis.

Moderniseringcampagne 2015-2017

In november 2015 is de Regie der Gebouwen gestart met een moderniseringscampagne waarbij zowel werken werden uitgevoerd in de toneeltoren als in de schouwburgzaal.

 

Werken in de toneeltoren

De volledige scène-installatie in de toneeltoren is vernieuwd waarbij de modernste scènetechnieken werden geïntegreerd.

Een nieuwe decorlift aan de zijkant van de scènevloer staat in verbinding met de toekomstige ondergrondse tunnel tussen het operagebouw en de Ateliers van de Munt. De nieuwe decorlift heeft een laadvermogen van 13 ton.

De decorstukken op de scènevloer kunnen voortaan sneller aangepast worden doorj de installatie van vier dynamische podiumliften met een hybride aandrijving. De liften nemen minder plaats in gebruik, zijn geluidsarm en energiezuinig.

De gemotoriseerde decortrekken vervangen trekken die met de hand bediend moesten worden. Het gaat om 32 nieuwe punttrekken en 15 decortrekken. Het besturingssysteem is vernieuwd zodat de nieuwe als de behouden trekken samen gebruikt kunnen worden. Het geheel beantwoordt aan de veiligheidsnormen.

De scènevloer is nu op een volledig horizontaal niveau gebracht. Omdat de scènevloer vroeger een lichte helling had, moesten de buitenlandse decorstukken aangepast worden. Door de vloer volledig horizontaal te leggen, zijn er geen grote aanpassingen meer nodig. Zo kan tijd, energie en geld bespaard worden.

De orkestbak kan voortaan ook op hetzelfde niveau gebracht worden als de scènevloer.

 

Werken in de schouwburgzaal

De klimaatregeling is volledig vernieuwd waarbij de luchtcirculatie werd omgekeerd. Vroeger werd de zaal gekoeld met koude lucht die uit ventilatieroosters rond de centrale

kroonluchter naar beneden werd geblazen. Dit zorgde voor een oncomfortabel gevoel bij de toeschouwer. Nu is de klimaatregeling onder de vloer van de parterre geïnstalleerd met uitblaasroosters die over de volledige vloeroppervlakte zijn verspreid. Om deze werken uit te voeren, moesten alle zetels en de plankenvloer op de parterre worden verwijderd.

De zitplaatsen (zetels/stoelen) in de schouwburgzaal zijn vernieuwd op basis van het oorspronkelijk model. In de armleuning van de zitplaatsen op de parterre is signalisatieverlichting met Led geïntegreerd. Op de verdiepingen zijn de stoelen die zich aan de toegangsdeuren bevinden, verlicht met Led. Zetels/stoelen die nog in goede staat waren, werden gerecupereerd, gerenoveerd en van een nieuwe fluwelen bekleding voorzien. De zetelnummering werd volledig gewijzigd.

Alle zitplaatsen op de parterre zijn nieuw en van een eenvoudig kliksysteem voorzien. Zo kan de ruimte op de parterre op een vlotte en flexibele wijze ingericht worden. Op de verdiepingen zijn de meeste zitplaatsen gerenoveerd.

De wandbekleding in brandwerende stof (trevira) in de loges is hersteld. Indien dit niet meer mogelijk was, werd de bekleding vernieuwd (zelfde kleur en motief).

De plankenvloer en het vast tapijt op de parterre is volledig vernieuwd. De plankenvloer van de loges op de verdiepingen werd behouden maar het tapijt werd wel vernieuwd.

Het onderste gedeelte van de scèneboog was beschadigd door de manipulatie van decorstukken en andere. Daarom werd dit gedeelte volledig vernieuwd en opnieuw met bladgoud afgewerkt. De imposante gordijnen van de Koninklijke loge zijn hersteld.

Aan de ingangen van de parterre is signalisatieverlichting (Led) in de vloer geïntegreerd. De elektrische installatie werd nu reeds aangepast en vernieuwd zodat in de toekomst de integratie van meer Led verlichting geen problemen oplevert.

 

De artiesteningang en de kelderverdieping

De artiesteningang bevindt zich voortaan aan de Koninginnestraat. Een nieuwe inkomsas en onthaaldesk zijn ingericht.

De kelderverdieping onder de schouwburgzaal is volledig aangepakt. De artiesten beschikken over nieuwe kleedkamers met sanitair en douches. De ruimtes zijn opnieuw ingedeeld, geschilderd en voorzien van nieuw schrijnwerk en bevloering.