Doorzoek volledige site
01 september 2017 | FILIP VAN DER ELST

Luxueuze lofts in oud brouwerijgebouw

© ardea-lofts.be
© ardea-lofts.be
© ardea-lofts.be

In Wijnegem wordt een oud brouwerijgebouw omgebouwd tot 20 lofts, waaronder 4 penthouses. Architect Wil Bots behield wel de iconische schoorsteentoren in zijn vuurrode ontwerp. Het eindresultaat: nieuwe woningen in een rustige, groene omgeving en die bovendien voldoen aan de strengste eisen qua energieprestatieregelgeving.

De gebouwen van brouwerij ‘Les Brasseries Ardea’ werden in de jaren twintig gebouwd aan de Broekstraat in Wijnegem. Sinds eind jaren dertig nam een producent van motorolie zijn intrek in het gebouw, maar nu stond het pand al zo’n 15 jaar leeg. Een nieuwe industriële functie was echter niet meer gewenst, en dus heeft men ervoor gekozen om het gebouw om te bouwen tot woning.

Bij het ontwerp was waakzaamheid geboden, want het nieuwe project mocht de rust in de groene omgeving absoluut niet verstoren. Om de draagkracht van de zone niet te overschrijden, zijn slechts 20 wooneenheden toegestaan. Nadien duurde het nog even voor het project echt van de grond kwam, voornamelijk omdat vele buurtbewoners zich bezorgd maakten over de overlast van het project.

Nu is er echter een akkoord bereikt  waar iedereen zich in kan vinden, aldus bouwheer Immo RHC. Er zijn maatregelen genomen om geen last te bezorgen aan de buurtbewoners: zo mag er enkel op weekdagen en tussen 7 en 17 uur gewerkt worden, en de bouw mag maximaal twee jaar in beslag nemen.

 

 

Mogelijkheid tot privézwembad

Het nieuwe complex zal 4 penthouses bevatten, met een daktuin en de mogelijkheid om een privézwembad te plaatsen. Verder zijn er nog 9 duplex-units met ruime zonneterrassen, en 7 lofts met ruime terrassen. De schouw blijft staan en wordt gerestaureerd, als blijvende herinnering aan het industriële erfgoed van de site.

Architect Wil Bots heeft in zijn ontwerp uitsluitend met hoogwaardige materialen gewerkt. Dat moet zorgen voor een duurzame constructie met een minimum aan onderhoud, en een intensieve isolering van warmte en geluid. De buitengevels worden volledig gerestaureerd en geïsoleerd, en de dakbedekking wordt vernieuwd. Er zijn ook warmtepompen, met toegang tot het energienet voor elke loft, voor verwarming en passieve koeling. Zo zullen de gebouwen voldoen aan de strengste eisen wat energieprestatieregelgeving betreft.

 

 

Groene omgeving

De nieuwe bewoners komen in een groene omgeving terecht, met een wijds uitzicht. Bovendien bevat het project ook een gemeenschappelijke parktuin, die toegang verleent tot de inkomhal van de lofts. De aanplantingen gebeuren met streekeigen bodembedekkers, bomen, struiken en groenblijvende planten. Het Agentschap Natuur en Bos zal helpen met het restaureren en verder uitbouwen van het bestaande achterliggende bos.