Doorzoek volledige site
11 oktober 2017 | WOUTER POLSPOEL

Stalen worden voortaan onderzocht in fraai staaltje architectuur

HistoGeneX, gespecialiseerd in gepersonaliseerd kankeronderzoek, opende recent in Wilrijk een nieuw kantoor annex laboratorium. Architect Patrick Verhamme ontwierp het intrigerende gebouw, daarbij vertrekkend van een gelijkzijdige driehoek. Omdat in een bedrijf dat hightec ademt de vloer niet kon achterblijven, werd gekozen voor geweven vinyl vloerbekleding van ntgrate, waarvan duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid en het design de grootste troeven zijn.

Bij HistoGeneX, opgericht in 2001 door CEO PhD Dr Mark Kockx, worden weefselstalen van tumoren onderzocht teneinde een behandeling op maat van de patiënt te kunnen voorstellen. Het nieuwe gebouw langs de Sint-Bavostraat kwam er enerzijds vanuit de noodzaak alle afdelingen onder één dak te verenigen, anderzijds omdat het labo, sinds het oprichtingsjaar onderdak in het ZNA Middelheim, daar uit zijn voegen barstte. Het bedrijf kende de afgelopen jaren dan ook een sterke groei; van tachtig werknemers eind 2015 naar 125 vandaag. HistoGeneX heeft ook een laboratorium in Chicago, waar het tien mensen tewerkstelt. Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Muyters opende het nieuwe gebouw in Wilrijk begin deze zomervakantie officieel.

 

Uitkragend volume

De nieuwe uitvalsbasis van het hoogtechnologische bedrijf is van de hand van architect Patrick Verhamme, die onder andere enkele jaren actief was bij het Antwerpse B-architecten en sinds 2013 het eigen bureau Studio11architecten leidt. “Vanuit mijn familiale relatie met HGX-oprichter Mark Kockx ben ik sinds de start in 2001 vertrouwd met de kernactiviteiten van HGX”, begint Verhamme aan wat een boeiende uiteenzetting zal worden. “De allereerste optie om het project te integreren in het Masterplan op de ZNA-Middelheimsite werd verlaten omwille van een onmogelijk haalbaar tijdspad richting 2019. Een gezamenlijke zoektocht resulteerde in oktober 2015 in de aankoop van het huidige perceel langs de oprit van de E19 richting Brussel aan de Dalkruidlaan in Wilrijk. Een opgelegde 30 meter ‘zone non-aedificandi’ noodzaakte tot een bijzondere volumetrie. Een gelijkzijdige driehoek als basisvorm bepaalt de drie bouwlagen van het ‘zwevend’ hoofdvolume, ondersteund door de terugspringende cilindervormige contour voor het gelijkvloers en het ondergrondse niveau. De uitkragende hoeken van het hoofdvolume worden ondersteund door drie beeldbepalende, samengestelde stalen steunconsoles. Alle gevels werden beglaasd uitgevoerd voor een maximale daglichttoetreding.”

 

Werkruimtes perifeer gelegen

Als gevolg van het natuurlijke terreinverloop ligt het gelijkvloers 1,8 meter lager dan het straatniveau. “Om die reden werd het onthaalniveau voorzien op de eerste verdieping. Dat niveau omvat voorts een polyvalente ruimte en laboactiviteiten. Ontvangst van de weefselstalen en primaire toegang voor het personeel werden op het gelijkvloers voorzien. Daar worden de ontvangen weefselstalen voorzien van een unieke HGX-code. DNA/RNA-onderzoek, beeldanalyse op basis van fluorescentietechnieken en pathologische screening gebeurt op de eerste en tweede verdieping, aangevuld met ondersteunende kantoor- en analysefuncties op alle verdiepingen. In de ondergrondse verdiepingen worden de weefselstalen permanent gecontroleerd bewaard onder geconditioneerde omstandigheden. De uiterst compacte opbouw met centraal gelegen betonnen circulatiekern leidt tot een optimale benutting van de beschikbare vloeroppervlakte voor de operationele diensten, met een optimale daglichttoetreding”, aldus Verhamme.

In het midden van die centrale circulatiekern of uitbreidingszone kwam een betonnen kolom met een trap uitgevoerd in Kertohout. Het trappenhuis, met bovenaan een glazen koepel, heeft zo een heel minimalistische, industriële look. Ook in de rest van het gebouw werd een industriële, verzorgde look nagestreefd. “Van de technieken werd eigenlijk niets weggewerkt, behalve natuurlijk alle leidingen en bekabeling in de chape. Voorts werd er gewerkt met blauwschakeringen, de hoofdkleur van HGX, wat een zeer rustig effect sorteert.”

 

Inspirerende vloerbekleding

Blauw is ook de hoofdtoon van de vloer die op de meeste plaatsen ligt. Die vloer is een innovatieve toepassing van ntgrate, een op en top belgische bedrijf uit Bavikhove met een rijke historiek. Het gaat om flexibele tegels van 3.2 millimeter van geweven vinyl. Unipro uit Gent stond in voor de voorbereidende werken nodig voor het leggen van de vloer. Decoratie & Service uit Edegem verzorgde de plaatsing van de vloer. “Nadat Unipro de chape van 8 centimeter had gegoten op de 30 centimeter dikke draagvloer en primer en egaline had aangebracht, kon gestart worden met de plaatsing van de tegels”, aldus Charlotte Vanoverbeke, salesmanager voor België bij ntgrate. “De bewuste tegels hebben we al even in ons gamma, maar deze uitvoering, met een minder effen structuur, is wel nieuw. De vloer onderscheidt zich met tal van unieke troeven. Architecturaal is het omwille van zijn functionaliteit en hoog esthetisch gehalte een ware hoogvlieger op vlak van vloerbekleding. Het materiaal is bovendien zeer onderhoudsvriendelijk en het heeft een extreem hoge slijtageweerstand. Dankzij deze karakteristieken is de vloer uitermate geschikt voor intensief gebruik, wat voor kantoogebouwen of commericiële ruimtes een absolute meerwaarde is. Ook het design onderscheidt deze nieuwe generatie vloerbekleding van alternatieve oplossingen. Het oogt zeer elegant, kwalitatief en classy door zijn bijzonder strak geweven structuur. Een structuur die er bovendien voor zorgt dat de gekozen kleur er steeds net een beetje andere uitziet bij een andere lichtinval. De tegels zijn beschikbaar in verschillende vormen, drie kleuren en drie designs.”
De tegels werden gelegd van het centrum van het gebouw naar de buiten, dus van de uitbreidingszone richting de kantoren en vanaf de deuren van de kantoren recht op de gevel voor een zo mooi mogelijk resultaat. Dat was allemaal mogelijk dankzij het modulaire aspect van de tegel. In de labo’s ligt een iets andere vinyl en op het gelijkvloers een gietvloer.

 

Permanent geveltextiel

Het gebouw, met een totale oppervlakte van 4.200 m², bestaat langs de buitenkant nagenoeg helemaal uit glas. “Het probleem van oververhitting en de directe zoninstraling bij de zonbelaste gevels werd gecombineerd opgelost door de plaatsing van geveltextiel op 90 centimeter van de beglaasde gevel. Hiervoor werd samengewerkt met het Nederlandse bedrijf Poly-Ned, dat de zonbelaste gevels, de zuidgevel – tevens de achtergevel – en de westgevel, voorzag van een gespannen façade van permanent geveltextiel van Serge Ferrari, type FT 381 metal beaten. Een toepassing van zo’n vlies op dergelijke schaal in België is een primeur. Decoratie & Service uit Edegem, dat ook de vloer legde, plaatste op de derde verdieping een bijkomende binnenzonwering in dié kantoren waar extreemhogeresolutieschermen staan opgesteld.” Een stroomgenerator staat buiten als back-up voor het volle elektrische vermogen, een uitgebreide UPS bewaakt permanent de stroombanen voor de vitale onderdelen.

“Met een aanbestedingsbudget van 7.200.000 euro dat uiteindelijk opliep tot 7.350.000 euro en de oplevering in april 2017 nadat de funderingspalen in 2015 de grond in gingen, werden zowel budget als timing nagenoeg perfect gerespecteerd”, besluit een fiere Verhamme.

GERELATEERDE DOSSIERS