Doorzoek volledige site
11 oktober 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Baksteen speelt hoofdrol in nieuw politiekantoor Mol

Illustratie | Studio Claerhout
Illustratie | Studio Claerhout
Illustratie | Studio Claerhout
Illustratie | Studio Claerhout

Het opvallend en vernieuwend openbaar gebouw dat ook architecturaal gewaagd is, zorgt ervoor dat de opening van het nieuwe politiecommissariaat van Mol eind dit jaar niet ongemerkt voorbij zal gaan. Lava architecten ontwierp een gebouw dat uitstraling heeft en maakt en een uitnodigend gebaar maakt naar de inwoners. Kortom, een geslaagd evenwicht.

Het nieuwe gebouw bevindt zich dichtbij het stadscentrum en een openbaar park is in aanleg. Het commissariaat staat op een sokkel waardoor een antwoord gegeven wordt op meerdere uitdagingen: een aangepast veiligheidsniveau waarborgen, het commissariaat afbakenen van het openbaar park, een eenheid vormen met de architectuur om geen rem op de toegang door de inwoners te zetten, ondergrondse parkings inrichten.

 

Functies

Het compacte geheel bestaat uit vier volumes genesteld in elkaar. Elk volume heeft een eigen functie, wat weergegeven wordt door verschillende hoogtes. Een toren van vijf niveau’s zorgt voor de zichtbaarheid van het gebouw, een volume van twee niveau’s voor het onthaal nodigt de bezoekers uit om door te lopen naar de publieke zone; een derde volume geeft aansluiting met de naburige muziekschool en het laatste volume bevat een polyvalente zaal.

 

Bakstenen vinnen

In deze nieuwe realisatie krijgt baksteen een glansrol, zowel voor de gevel als binnenin. Het zeer nauwkeurig uitgevoerde metselwerk verdient ook een extra vermelding. Het metselwerk combineert drie verschillende strengpersstenen met terugliggende voegen.

De bakstenen vinnen geven ritme aan de grote muren en het metselwerk. Dezelfde vinnen bevinden zich ook binnen, wat een link interieur-exterieur creëert en toelaat gemakkelijk te voelen in welk van de vier volumes men zich bevindt: interieur en exterieur worden elkaars spiegelbeeld. De vinnen dienen ook als zonwering, bescherming bij brand en als visuele barrière. Grote atria laten het licht doordringen tot in het hart van het gebouw. 

GERELATEERDE DOSSIERS