Doorzoek volledige site
12 oktober 2017 | KEVIN MOENS

HÅVN: Scandinavië aan de Schelde

Illustratie | Johannes Norlander – Triple Living
Illustratie | Johannes Norlander – Triple Living
Illustratie | Johannes Norlander – Triple Living
Illustratie | Johannes Norlander – Triple Living

In Zweden scheert hij al jaren hoge toppen. Nu ontwerpt hij voor het eerst buiten de grenzen van eigen land. De lokroep van de Schelde en de groene, duurzame opzet van Nieuw Zuid, overtuigden Johannes Norlander om een gebouw te ontwerpen voor de nieuwe Antwerpse stadsontwikkeling. HÅVN staat voor eenvoud, kwaliteit en tijdloosheid.

Johannes Norlander werkt geheel volgens de Scandinavische designfilosofie. Daarin is de architect haast puristisch. Voor hem draait ontwerpen om het herleiden tot de basisvorm, om het terugvinden van de essentie. “Scandinavisch design wordt geroemd om de reductie. Die traditie van de eenvoud is ook voelbaar in HÅVN”, licht de architect toe. “Met eenvoudige lijnen creëren we een gevoel van harmonie. Toch is het geen repetitief gebouw: de volumes worden onderbroken door rondom rond grote terrassen te voorzien, opgehouden door solide pijlers.”

 

Beton & aluminium

Het strippen van het overbodige wordt ook doorgetrokken in het gebruik van de materialen. “Voor HÅVN werken we met beton en met toon-op-toon aluminium. Dat is het”, vervolgt hij. “Dat zorgt voor een serene uitstraling, een helder, duidelijk gebouw dat logisch opgebouwd en prachtig is om naar te kijken.” De unieke uitstraling van HÅVN, sereen maar krachtig, is grotendeels te danken aan het gebruik van in situ beton, wat betekent dat het ter plaatse gegoten wordt. In tegenstelling tot glad geprefabriceerd beton, creëert deze unieke techniek een zekere ruwheid, diepgang en soliditeit.

 

Huis in het park

Over het concept van HÅVN is Johannes Norlander formeel: het moest een gebouw in het park worden. Geen traditionele stadswoning, maar een open, ademende structuur. “Nieuw Zuid is geen typische stadsbuurt maar eerder een concept van ‘huizen in het park’, dicht bij het water, met veel groen en maximale uitzichten. HÅVN krijgt een sterke connectie met het park en de groene omgeving. Het wordt een gebouw zonder achtergevels, waar elke gevel gelijkwaardig is en elk appartement dezelfde kwaliteiten heeft.”

 

De stroom als boventoon

HÅVN staat pal aan de Schelde, op enkele meters van het water. De stroom voerde ook de boventoon in het ontwerp. “De Schelde speelde een cruciale rol in het ontwerpproces. Het zicht over het water is prachtig en uniek. Omdat het gebouw zich in de lengte uitstrekt van noord naar zuid, konden we werken met de perfecte zoncondities en fantastische panorama’s”, stelt Johannes Norlander. “Bij de indeling van de appartementen hebben we ook het uitzicht maximaal uitgespeeld. We voorzien glas van vloer tot plafond en trekken de leefruimte door naar de terrassen, zodat die als het ware naar buiten stroomt. Het effect gaat prachtig zijn.”

GERELATEERDE DOSSIERS

12-oktober-2017)

HÅVN