Doorzoek volledige site
30 oktober 2017

Antwerp Tower (THV Wiel Arets Architects | eld)

Illustratie | WIel Arets Architects
Illustratie | WIel Arets Architects
Illustratie | WIel Arets Architects

Na de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Boerentoren is de Antwerp Tower de derde hoogste toren van Antwerpen. Het voormalig kantoorgebouw langs de Opera, wordt momenteel volledig gestript en getransformeerd tot een multifunctioneel gebouw waar winkels, kantoren en wonen een ruime invulling zullen krijgen. Eigenaar van het gebouw, Matexi, tekende voor een renovatie van de hand van  de THV Wiel Arets Architects (WAA) | eld.

Nieuwe aantrekkingspunt in binnenstad

Matexi presenteert met de Antwerp Tower een van zijn meest ambitieuze binnenstedelijke projecten. De verbouwing toont hoe sites met voormalige kantoorgebouwen getransformeerd kunnen worden in levendige, multifunctionele buurten waar werken, wonen, shoppen en cultuur naadloos in elkaar overgaan.

In de Antwerp Tower komen naast kantoren ook appartementen en winkels. Elke verdieping omvat 6 tot 14 appartementen tussen de 40 en 120 m². Helemaal bovenaan komen er penthouses die tot 240 m² groot zijn. De 50 meter lange gevel op het gelijkvloers zal volledig ingericht worden met winkels. De verbouwing loopt parallel met de heraanleg van het Operaplein waardoor er een totaal nieuwe plek ontstaat in de binnenstad waar zowel Antwerpenaren als bezoekers kunnen genieten van de troeven van de stad.

De toren staat op de kruising van de Keyserlei en de Frankrijklei, de ingang komt op de hoek van het nieuwe Operaplein. Die ligging biedt aan de toekomstige bewoners een prachtig uitzicht over de verre horizon, zonder overburen. Verdiepingshoge, kamerbrede ramen benutten die meerwaarde voluit, en omkaderen de bruisende stad en Antwerpse skyline.

 

Balans met operagebouw

Voor het ontwerp van de Antwerp Tower nam Matexi het architectenbureau van Wiel Arets en eld als uitvoerend architect in de arm. Vanuit zijn internationale ervaring en voorliefde voor de stad kneedde Wiel het nieuwe ontwerp. Dat vindt aansluiting bij de rest van de iconische gebouwen en torens in Antwerpen. “We hebben gekozen voor een gevelsysteem van gepolijste betoncomponenten met een lichtgouden tint. Ze zijn enorm in schaal, tot negen meter breed, waardoor we de visuele patronen op de gevel beperken. Samen met de naadloze ramen en de glazen balustrades zorgt dit voor een ontwerp dat veel beter in balans ligt met het operagebouw en zijn prachtige ornamenten.”

De nieuwe Antwerp Tower bevindt zich vlak naast de Vlaamse Opera, op loopafstand van Station Antwerpen Centraal. “We hebben ervoor gekozen om de winkelruimten op de begane grond hoger te maken, zodat ze deel uitmaken van de openbare ruimte. De toren is stevig en presenteert zich als een steen uit terrazzo gemaakt met loggia’s en erkers. Hij wordt onderdeel van de ‘witte’ stad en van het silhouet van deze traditionele en open handelsstad aan de Schelde", besluit het architectenbureau.