Doorzoek volledige site
08 november 2017

DIA architecten gaat voor tijdloos modernisme met meubelwinkel/penthouse in Sint-Genesius-Rode

Illustratie | DIA architecten
Illustratie | DIA architecten
Illustratie | DIA architecten
Illustratie | DIA architecten
Illustratie | DIA architecten
Illustratie | DIA architecten

Sinds kort kan je meubels op de kop tikken in de nieuwe winkel van ZYSO in Brussel. DIA architecten ontwierp het pand dat een commerciële ruimte met een penthouse combineert.

Het pand huisvest een commerciële ruimte van circa 1.000 m2, waarin de meubelwinkel, het magazijn en de nodige technische ruimtes zijn ondergebracht. Bovenop rust een penthouse met een groot terras en zicht op het Zoniënwoud. De parking biedt ruimte aan 19 voertuigen.

 

Atypisch winkelbeeld

Het hellend perceel bevond zich op een talud met een hoogteverschil van 2.80 meter naar de straat, een drukke steenweg. “Om te vermijden dat we een typisch winkelbeeld kregen waarbij de grote parking voor het gebouw het beeld bepaalt, hebben we beslist om de parking uit te graven uit de talud en het gebouw er zwevend over te plaatsen”, vertelt architect Philippe Dreesen. “Daardoor konden we via een verkavelingswijziging het gebouw vooruit en beter zichtbaar plaatsen en de parking aan het zicht onttrekken.”

 

Koele witte zwevende doos

Het gebouw is opgevat als een strakke koele witte zwevende doos (een sneeuwblok) met koele witte verlichting. “Binnen zien we het tegenovergestelde: warme materialen (hout en beton) en heel warm licht zodat je een behaaglijk gevoel krijgt bij het binnenkomen”, aldus Dreesen. “Het gelijkvloer is bijna helemaal beglaasd en kan via een passerelle rondom helemaal als etalage aanschouwd worden. Het gebouw straalt een degelijkheid uit, soms brutalistisch, soms minimalistisch, maar altijd hedendaags en tijdloos.”

Dreesen: “We hebben het gebouw zo ontworpen dat het tijdloos, neutraal en bescheiden genoeg is om mensen te boeien en naar binnen te lokken. Het biedt een meerwaarde voor de buurt en de omgeving die meer en meer wordt opgewaardeerd, en dat zonder er commercieel goedkoop uit te zien, waar vele andere winkels zich tegenwoordig wel aan bezondigen.”

 

Volgens de principes van het modernisme

Het pand is opgetrokken uit een betonstructuur en cellenbeton invulmetselwerk met een hoge inertie, met een vrij plan tot gevolg, het principe van het modernisme. Het concept is aanpasbaar waardoor er ruimte is voor evolutie in de toekomst.

Een grote strakke lift op maat kunnen zowel de bezoekers van de winkel als de uitbaters zelf gebruiken om zetels en andere grote meubels te verplaatsen. Een praktische must voor een winkel met meerdere bouwlagen.

 

Technische fiche

  • Zonnepanelen voor 18.500 kWh per jaar
  • Lucht-lucht warmtepompsysteem van Samsung voor verwarming en koeling.
  • Ventilatie met warmterecuperatie
  • Volledig uitgevoerd met ledverlichting

 

GERELATEERDE DOSSIERS