Doorzoek volledige site
10 november 2017 | FILIP VAN DER ELST

Centrum voor sociale activering drugsverslaafden geopend

Illustratie | © Stramien

In Antwerpen is De Nomaad feestelijk geopend: dat is een nieuw centrum voor mensen met een verslavingsproblematiek. Mathieu Gijbels bouwde het ontwerp van het Antwerpse architectenbureau Stramien. Het nieuwe centrum is een open huis voor de bewoners van de reeds bestaande Free Clinic. De patiënten kunnen zich er uitleven in recreatieve, sociale en sportieve activiteiten.

Free Clinic is een vzw die zich richt op de sociale activering van problematische druggebruikers. Met De Nomaad heeft Free Clinic nu ook een centrum om de mensen stap voor stap te reïntegreren in de samenleving.

Het nieuwe gebouw ligt op de hoek van het nieuwe Park Spoor Oost, ter hoogte van het bestaande gebouw van Free Clinic. Het gebouw is open naar het park toe, de zijgevel is volledig gesloten om er in een later stadium eventueel nog een ander gebouw tegenaan te plaatsen.

In het open huis kunnen workshops georganiseerd worden, en activiteiten in de creatieve, culturele, sportieve en culinaire sfeer. Op de verdieping is er sanitair, een was-en droogruimte en een werkplek voor de medewerkers voorzien.

 

 

Demontabel

Stramien koos voor een zeer eenvoudig plan en een gebouw dat gemakkelijk gemonteerd en gedemonteerd kan worden. De stad Antwerpen stelde de grond immers ter beschikking voor een tijdelijk gebouw, met een duurtijd van 9 jaar.

Stramien opteerde voor een metalen constructie en industriële sandwichpanelen, met een koperbruine afwerking. Langs de zijde van het park valt het gebouw op door zijn houten gevelbekleding.

Mathieu Gijbels stond in voor de ruwbouw, en Durabrik was verantwoordelijk voor de technieken. Beide bedrijven leverden, net als Torfs schoenen en consultancy organisatie Quinx, ook financiële steun aan het project.

Bovendien konden de werknemers van de bedrijven ook samenwerken rond het project. Free Clinic organiseerde daarnaast ook een crowdfundingactie: 327 mensen, bedrijven of verenigingen kochten een plank, die gepersonaliseerd werd aan de houten buitengevel hangt.