Doorzoek volledige site
13 december 2017

Het Deens-Belgische team COBE + BRUT mag het Schumanplein heraanleggen

Illustratie | BRUT + COBE
Illustratie | BRUT + COBE
Illustratie | BRUT + COBE
Illustratie | BRUT + COBE
Illustratie | BRUT + COBE
Illustratie | BRUT + COBE

Samen met de Deense architecten van COBE heeft BRUT de internationale wedstrijd voor de heraanleg van het Schumanplein in Brussel gewonnen. Door z’n centrale ligging in de Europese Wijk omringd door de belangrijkste Europese instellingen, vormt deze plek een belangrijke toegang tot de EU.

Het voorstel voorstel transformeert een ruimte die vandaag volledig gedomineerd wordt door gemotoriseerd verkeer in een voetgangersgebied en ontmoetingsplek. Geïnspireerd door de zaal van het Europese parlement, voorzien we centraal op het plein een komvormige agora overdekt door een reflecterend dak, dat symbolisch alle burgers en instellingen verenigt. Het project helpt om van Brussel een stad voor mensen in plaats van een stad voor auto’s te maken.

De wedstrijd werd gelanceerd in december 2015 door het Brussels Gewest. Een onafhankelijke jury van experten, voorgezeten door Brussels Bouwmeester Kristiaan Borret, heeft het winnend ontwerp gekozen. De keuze werd vervolgens bekrachtigd door Minister-President Rudi Vervoort en Brussels Minister voor Mobiliteit Pascal Smet.

 

Grote voetgangersvriendelijke publieke ruimte

Schuman is vandaag vooral gekend als een verzadigd rondpunt voor auto’s met heel weinig ruimte voor voetgangers en aangenaam verblijf. Door de ligging tussen de belangrijkste instellingen van Europa, met de Europese Raad aan een kant en de Europese Commissie aan de andere, vormt deze plek een belangrijke toegang tot de EU en een zeer symbolische plek in het hart van Europa.

In de toekomst zal deze ruimte getransformeerd worden in een grote voetgangersvriendelijke publieke ruimte met een centrale ontmoetingsplek. Centraal voorzien we een cirkelvormige agora overdekt door een metalen dak dat de mensen en de publieke ruimte eronder reflecteert. Een trechtervormige opening centraal in het dak kadreert de gebouwen van de instellingen in de omgeving. Rondom de agora strekt een groot voetgangersgebied zich uit vanaf het Jubelpark tot aan de brug van de Wetstraat over de Etterbeeksesteenweg. Binnen dit gebied worden verschillende plekken gecreëerd en krijgen allerlei activiteiten een plaats. De agora bestaat uit concentrische trappen en dit cirkelvormige patroon wordt verder doorgetrokken over het hele gebied. Hiermee benadrukken we Schuman opnieuw als centrale plek voor de Europese democratie en creëren we samenhang.