Doorzoek volledige site
24 januari 2018

Art-decoparel succesvol vernieuwd

Illustratie | © Christian Fabris
Illustratie | © Christian Fabris

In het hart van Brussel werd het vroegere Eastman gebouw succesvol omgevormd tot het Huis van de Europese Geschiedenis. De associatie Atelier d’architecture Chaix & Morel et Associés (FR), JSWD Architekten (DE) en TPF Engineering (BE) wist de oorspronkelijke stijl en het historisch karakter te behouden. Voor de waterdichting van de imposante bijbouw werd een beroep gedaan op de waterdichtingsmembranen van de Belgische fabrikant Derbigum, en de geluidsabsorberende marmerpleister BASWA Phon van Sonogamma zorgt voor akoestisch comfort.

In 2007 lanceerde toenmalig voorzitter van het Europees Parlement, Hans-Gert Pöttering, het idee om een Huis van de Europese geschiedenis op te richten. Nu, 10 jaar later, is zijn droom werkelijkheid geworden. In het Leopoldpark, op wandelafstand van de Europese instellingen, werd het Eastmangebouw grondig gerenoveerd en uitgebreid om er het museum in onder te brengen.

 

Een gebouw met een grote geschiedenis

Het Eastmangebouw, ooit het Institut Dentaire George Eastman, werd in 1933 ontworpen door de Zwitserse architect Michel Polak in opdracht van George Eastman, Amerikaanse filantroop en uitvinder van de Kodakcamera. Polak, ook bekend voor het bekende Résidence Palace in Brussel, ontwierp het gebouw in een typische art-decostijl.

Het gebouw, dat kaderde in de filantropische levenswijze van George Eastman, was een van de vele tandheelkundige centra voor kansarme kinderen die hij liet oprichten in Europa en New York. In 1935 werd het in gebruik genomen. Het zou opeenvolgend nog gebruikt worden als school en rusthuis alvorens midden jaren ’80 als kantoorruimte voor de Europese instellingen herbestemd te worden.

In 2008 verwierf het Europees Parlement de gebouwen via een erfpacht van 99 jaar. Niet geklasseerd, wel gerespecteerd In 2009 zette het Bureau van het Europees Parlement het licht op groen voor de vestiging van het toekomstige museum in de vroegere tandheelkundige kliniek.

 

 

Architectenwedstrijd

Voor de goede afhandeling werd een internationale architectenwedstrijd uitgeschreven, deze werd gewonnen door de associatie Atelier d’architecture Chaix & Morel et Associés (FR), JSWD Architekten (DE) en TPF Engineering (BE).

Hoewel het Eastmangebouw, in tegenstelling tot andere gebouwen zoals het Pasteurinstituut of de Solvaybibliotheek in het Leopoldpark, geen beschermd monument is, behoren de gevels van het gebouw langs de kant van het Leopoldpark wel tot het geklasseerde gedeelte van het park. Bij de renovatie en uitbreiding werd dan ook ruim rekening gehouden met de oorspronkelijke stijl en het historische karakter van het gebouw.

Om voldoende ruimte te kunnen bieden aan het hele programma moest de oppervlakte van het huidige gebouw wel verdubbeld worden. Deze extra ruimte werd gevonden in een uitgebreide, maar licht ogende bijbouw bovenop de bestaande constructie, die verder doorloopt over het binnenplein.

De opbouw in gezeefdrukt glas omvat drie verdiepingen. Zo bekomt men ruim 4.000 m² ruimte voor de permanente tentoonstelling en zo’n 800 m² voor tijdelijke tentoonstellingen, en een evenementenruimte voor 100 personen.

 

Heel Europa op wandelafstand

Het doel van het Huis van de Europese geschiedenis is “de kennis van alle generaties Europese burgers over hun eigen geschiedenis te verdiepen en zodoende een bijdrage te leveren aan een beter inzicht in de huidige en toekomstige ontwikkeling van Europa”.

Het Huis zal de bezoekers onderdompelen in de Europese geschiedenis om zo hun nieuwsgierigheid naar hun eigen geschiedenis te prikkelen en hen aan te sporen om na te denken over de huidige koers van Europa.

Zo vormt het ook een aanvulling op het Parlamentarium dat ingehuldigd werd in 2011 en de geschiedenis weergeeft van de opbouw van Europa en de werking van het Europees Parlement. Beide musea liggen op wandelafstand van elkaar.

 

Roofing die tegen een stootje kan

Vooraleer aan de bijbouw op het dak van het bestaande gebouw werd begonnen, werd de waterdichting ervan grondig gerenoveerd. Een opdracht die het Belgisch bedrijf DSB in onderaanneming voor het bouwbedrijf CFE uitgevoerd heeft.

Willy Coenen, CEO DSB: “de concurrentie is groot voor dit soort van prestigeprojecten, maar dankzij onze technische knowhow hebben wij het volle vertrouwen van de projectleiders bij CFE kunnen winnen voor deze opdracht. Onze grootste uitdaging lag voor deze werf evenwel niet in het type waterdichting of de te gebruiken techniek, maar wel in de zeer strikte planning die vooropgesteld was.”

Coenen: “Eens de waterdichting uitgevoerd (zo’n 1500 m² in totaal), waren er immers nog tal van werken voorzien voor de glazen opbouw en de verschillende technische uitrustingen. En, omdat veel van dit werfverkeer nog zou plaatsvinden via het dak, werd er voor de dakbedekking gekozen voor Derbigum SP FR 4 mm. De uitstekende ponsweerstand van deze roofing zorgt ervoor dat de waterdichting intact blijft en met de onlangs bewezen levensduur van de Derbigum SP FR zijn we zeker dat onze Europese geschiedenis voor minstens 40 jaar al droog blijft”.

 

Optimaal akoestisch klimaat

De circa 4.000 m² ontmoetings- en tentoonstellingsruimtes, het auditorium en de workshops bieden een optimaal akoestisch klimaat waar de mogelijkheid tot bezinnen en debat centraal staan.

De geluidsabsorberende marmerpleister BASWA Phon Classic Fine werd onzichtbaar aangebracht op de plafonds waardoor het storende achtergrondlawaai verdwijnt en het bezoek een leerrijke en spannende belevenis wordt.

GERELATEERDE DOSSIERS