Doorzoek volledige site
02 maart 2018 | ALEXANDRA CARREMANS

Parkappartementen Astridhof weldra opgeleverd

Astridhof Illustratie | Bart Gosselin
Astridhof Illustratie | Bart Gosselin

We moeten allemaal kleiner gaan wonen, maar dat betekent niet dat we moeten inboeten aan openheid en ruimtelijkheid. Het idee van een appartementsblok op een site met grote gemeenschappelijke tuin is hier een voorbeeld van. Astridhof, ontworpen door Veelaert architecten, zijn parkappartementen waar we wonen in het park bijna letterlijk kunnen opvatten. De historische site, van circa 2 ha groot, waar vroeger een villa stond die één familie huisvestte, kan nu een 50-tal bewoners aan.

Het appartementsblok met negentien appartementen staat in een bosrijke omgeving te Kapellen. Een duurzame oplossing op een andere manier bekeken. Het terrein wordt gekenmerkt door de bomen van meer dan honderd jaar oud met een monumentale beukendreef en aan de andere kant een grote open grasvlakte.

 

Beukendreef

Een belangrijk onderdeel van de site is de historische beukendreef die vroeger de weg leidde van de straat naar het kasteel van de landheer. Om deze historische context niet verloren te laten gaan, werd de dreef behouden in het ontwerp. Alle bomen werden geïnventariseerd door een boomchirurg en elke boom kreeg een waarde. Op die manier wordt de bestaande groene omgeving zo veel mogelijk intact gehouden.

De beukendreef vormt ook de ingang tot het terrein. Via een automatische toegangspoort rijden de bewoners naar de ondergrondse parkeergarage. Deze parking bestaat uit zowel enkele als dubbele garageboxen met extra ruimte voor berging. Verder wordt er ondergronds ook voorzien in een fietsenstalling.

 

Perfecte inplanting

Op basis van het bomenplan koos Veelaert Architecten voor een licht geknikt volume. Zo sluit de noord- en noordoostelijke zijde aan op de bomenzijde van de beukendreef. Aan deze kant bevinden zich de slaapkamers, die zo aan de rustige, stille kant liggen. Het daggebied, en dus de leefruimte, liggen naar het zuiden waardoor de bewoners genieten van optimale bezonning en verre zichtlijnen op het open terrein.

 

Privacy en openheid in één

Het gebouw bestaat uit drie bouwlagen en de ondergrondse parking. De noordgevel heeft een gesloten en massief karakter, maar de zuidgevel doet net het tegenovergestelde. Deze is heel open en zorgt zo voor een horizontale beleving.

Om een privégevoel te creëren in dit horizontale blok werd gespeeld met verschuivingen van de bouwlagen. Het dakniveau valt binnen de standaard 45°-regel. Hierdoor wordt het voor een belangrijk gedeelte aan het zicht onttrokken. Dit zorgt samen met de geknikte vorm voor dynamische perspectieven, maar ook voor een privégevoel. De terrassen verspringen zowel in plan als snede ten opzicht van elkaar waardoor je een optimale bezonning krijgt en inkijk vermeden wordt.

De appartementen op het gelijkvloers hebben een klein stukje privétuin, maar de rest van de het grote gebied is gemeenschappelijk, inclusief de vijver. Deze wordt gebruikt voor de waterhuishouding van het terrein. Al het regenwater wordt naar de vijver afgeleid zodat het vertraagd kan infiltreren in de grond.

 

Duurzame materialisatie

Door te werken met relatief robuuste materialen in een lichtgrijze/zandkleur proberen de ontwerpers te contrasteren met de groene omgeving met de intentie elkaar te versterken in hun eigenheid. Het buitenschrijnwerk bestaat uit hout en de balustrades uit glas en aluminium. Dit zijn degelijke materialen die tijdloos zijn. De materialisatie vertaalt zich ook in een groot onderscheid tussen de massieve noordgevel en de luchtige, open zuidgevel.

Om een visueel geheel te creëren in de appartementen is er gekozen om de binnenafwerking gelijk te houden met de buitenafwerking. Zo is er geen opstap van binnen naar buiten en loopt de vloer door. Dit verhoogt ook de rolstoeltoegankelijkheid. Binnen zijn er verhoogde plafonds van 2m80 om het wijde gevoel nog beter te accentueren. Tot slot is er in samenspraak met de opdrachtgever ook gekozen voor een verhoogd akoestisch comfort.