Doorzoek volledige site
28 maart 2018 | RIK NEVEN

Nieuw poortgebouw voor Kontich

Illustratie | mertens-architecten
Illustratie | mertens-architecten
Illustratie | mertens-architecten
Illustratie | mertens-architecten

Mertens-architecten heeft de plannen klaar voor een nieuw poortgebouw in het centrum van Kontich. Het totaalproject bestaat uit twee gebouwen die van elkaar gescheiden worden door een nieuwe ontsluitingsweg.

Het project Gonthier bevindt zich op één van de toegangspoorten van Kontich. Inspelend op deze ligging, kwamen de architecten op de proppen met een ontwerp met een verhoogd hoekaccent als aandachtstrekker.

Het volume van de appartementen omarmt een groene daktuin en opent zich op de koppen als een koker waardoor het hoekaccent verder benadrukt wordt. Langsheen de koningin Astridlaan sluit het volume aan op de bouwhoogte en de voorgevellijn.

Het gelijkvloers van de twee blokken zal plaats bieden aan handelsruimtes. De gelijkvloerse handelsruimten zijn zo flexibel mogelijk vormgegeven met een beperkt aantal kolommen en grote vrije ruimtes zodat ze op verschillende manieren kunnen worden ingevuld.

Daarboven, op niveaus +1, +2 en +3 bevinden zich de appartementen, een mix van 1-, 2- en 3-slaapkamerflats met telkens een ruim terras. Het project omvat een ingesloten daktuin die gemeenschappelijk door de bewoners kan gebruikt worden. Beiden gebouwen beschikken over een ondergrondse parkeergarage.

De locatie worstelt op dit moment al met een mobiliteitsprobleem. Daarom werd in samenspraak met het gemeentebestuur geopteerd om te voorzien in een nieuwe ontsluitingsweg die eventueel in de toekomst kan doorgetrokken worden.