Doorzoek volledige site
06 augustus 2018 | NIELS ROUVROIS

Plastische thuishaven voor Schoeller Allibert en Blue Oceans Investments

Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht
Illustratie | Jeroen Verrecht

In de zomer van 2017 namen fabrikant van kunststofverpakkingen Schoeller Allibert en investeerder in startups & innovatie Blue Oceans Investments intrek in hun nieuwe vestiging in Paal, Beringen. Voor het ontwerp liet architectenbureau Wastiau & Co en Wil-Ma zich inspireren door de vloeibare toestand van kunststof tijdens het productieproces. Het resultaat is een plastisch en beweeglijk gebouw waarin functionaliteit en kunstzinnigheid hand in hand gaan.

Het gebouw bestaat uit een prefab staalstructuur en betonnen gevelpanelen. Het kantoorvolume vooraan is naadloos geïntegreerd in de productiehal achteraan en oogt hierdoor als een monolithisch geheel. Alle gevels werden zwart geschilderd om een zacht, plastisch effect te genereren. Industriebouw De Pelsmaeker leidde de werf, R&M Van den Boer verzorgde het buitenschrijnwerk, SD Schrijnwerkerij deed de interieurafwerking en Theo Boons stond in voor sanitair en centrale verwarming.


Plasticiteit en beweging

Bij het ontwerp hielden Wastiau & Co en Wil-Ma rekening met de twee hoofdrolspelers van het project: Schoeller Allibert, Europees marktleider in herbruikbare kunststofverpakkingen & containers, enerzijds en Blue Oceans Investments, investeerder in startups & innovatie, anderzijds. Beide ondernemingen, met elk hun eigen identiteit, moesten onderdak vinden in hetzelfde gebouw. De architecten lieten zich voor het ontwerp inspireren door het productengamma van Schoeller Allibert en de vloeibare toestand van kunststof tijdens het productieproces. Het gebouw moest immers plasticiteit en beweging uitstralen. De zware, gesloten sokkel van de fabriek gaat als een golf over naar het kantoorgedeelte in de voorgevel.


Secret garden

Terwijl de kantoren van Schoeller Allibert gezien mochten worden, moesten die van Blue Oceans Investments ontdekt worden. Hierdoor is de gevel van Schoeller Allibert transparant en gericht naar de voorliggende straat en richt de gevel van Blue Oceans Investments zich op de secret garden op de tweede verdieping. Die secret garden fungeert als een binnenkoer tussen de volumes van het kantoor en het magazijn en symboliseert openheid versus geslotenheid en transparantie versus ontdekking. Deze dualiteit vertaalt zich eveneens in twee gescheiden steektrappen die elkaar kruisen op de eerste verdieping.


Organisch vormspel

In de kantoren van Blue Oceans Investments bevindt zich op de tweede verdieping een creatieve ruimte met open vloerplan gericht op het inspireren en faciliteren van innovatie. Deze bestaat uit een kantoor, een meeting room, lounge, keuken en een mezzanine leefruimte. De ruimte waarin je werkt heeft immers invloed op het creatieve potentieel van je team of organisatie, is de gedachte van Wastiau & Co en Wil-Ma. De gebogen lijnen of in de gevels zorgen dan weer voor een organisch vormenspel en benadrukken de uniciteit van het gebouw. Hierdoor wordt het gebouw een object dat zelf zijn identiteit uitvindt. Als materiaal werd geopteerd voor zwart geschilderde beton, wat zorgt voor een industrieel maar geraffineerd uiterlijk.


Esthetiek en funcitionaliteit

De uitdaging voor de architecten bestond erin om een kunstzinnig gebouw te creëren binnen de functionele beperkingen ervan. Een fabriek is in essentie puur functioneel, maar bij deze fabriek is over alles nagedacht. Het resultaat is een rustige werkomgeving met een overvloed aan daglicht. Esthetiek ontmoet functionaliteit en het ene hoeft het andere niet uit te sluiten.