Doorzoek volledige site
30 augustus 2018 | NIELS ROUVROIS

Nieuw ontmoetingscentrum versterkt sociale cohesie in vuurtorenwijk

Illustratie | A1 Planning Architecten
Illustratie | A1 Planning Architecten
Illustratie | A1 Planning Architecten
Illustratie | A1 Planning Architecten

In opdracht van de stad Oostende ontwierp A1 Planning Architecten in Oostende het nieuwe ontmoetingscentrum De Ballon. Uitgangspunt van het architecturale concept was het creëren van een open, toegankelijk en laagdrempelig gebouw naast het groen fietslint van Oostende. Himpe fungeerde als hoofdaannemer tijdens de werken en ook studiebureaus Geert Rotsaerts (stabiliteit) en Evolta (technieken) werden ingeschakeld.

De opdracht voor een nieuw ontmoetingscentrum in de Vuurtorenwijk (ook gekend als Opex) had als basis de sociale cohesie van de Vuurtorenwijk te versterken. Niet toevallig werd dan ook het speelplein in de Mansveldstraat uitgekozen als locatie. Naast het creëren van een sociale duurzaamheid voor ouderen wou men de sociale controle op de site en de densiteit van gebruik sterk verhogen. Daarom werden ook een kinderdagverblijf en een buitenschoolse kinderopvang toegevoegd aan het programma.


Twee kubussen

De Ballon is laagdrempelig en zijn unieke inplanting, naast het groen fietslint van Oostende en gelegen aan het speelplein, creëert een hefboomeffect voor de buurt. Het volume bestaat uit twee kubussen die onder een hoek in elkaar worden geduwd. Op deze manier ontstaan er natuurlijke toegangen in de oksels van de twee volumes. Door het bovenliggende volume te laten uitkragen worden de toegangen nog extra benadrukt. In de combinatie van de verschillende functies binnen één gebouw vond A1 Planning Architecten de grote uitdaging in het scheiden van de verschillende flows, zonder zichtbare grenzen te creëren. De wetgeving voor toegankelijkheid en de brandnorm golden op hun beurt als een erg belangrijke reglementering om tot een geslaagd concept te komen.


Duurzaam omgaan met ruimte

De duurzame behandeling van ruimte omschrijft A1 Planning Architecten als een grote troef van het gebouw. Onthaal, keuken, bergingen, sanitair, technieken en gesprekslokalen kunnen gemengd gebruikt worden aangezien de bezetting net op hetzelfde moment of net op een volledig ander moment plaatsvindt. Op deze manier konden de functies kwalitatiever afgewerkt worden of konden de ruimtes kleiner gemaakt worden. Door functies slim van elkaar te scheiden maar toch samen onder te brengen in één gebouw wordt de wisselwerking tussen de verschillende gebruikers in de hand gewerkt.


Doordachte materialen

Naast de duidelijke vormentaal werd bij de bouw van De Ballon ook doordacht met materialen gewerkt. Baksteen, hout en felle kleuren geven het gebouw zijn nodige herkenning zonder agressief over te komen. Het gebouw moet versterken, niet afstoten. De metselwerkverbanden zorgen voor duidelijke lijnen en schaalgevoel. De gevels van het kinderdagverblijf werden kleurrijk ontworpen met veel detail en warme natuurlijke materialen zoals hout. De kleurrijke vlakken worden, omwille van duurzaamheid, niet geschilderd maar voorzien in hardboard. De reliëfvorming van de gevels zorgt voor een dynamisch effect en vanuit iedere plaats van de site krijgt de gevel een andere dimensie. De afwisseling van kleur en houttoetsen zorgt voor een zacht geheel die kinderen aanspreekt in een rustige, groene omgeving.

 

Warmtepompen

De grootst geleverde inspanning voor het creëren van een duurzaam gebouw was het reduceren van de energiebehoefte van De Ballon. Door verschillende functies flexibel te voorzien kunnen verschillende toestellen dubbel renderen. Er werd bewust gekozen voor verwarming via warmtepompen op lage temperatuur. Voor functies als een kinderdagverblijf is vloerverwarming de meest geschikte verwarming. Actieve koeling wordt vermeden gezien de grote energiebehoefte. De ramen op het zuiden worden op hun beurt voorzien van natuurlijke luifels of externe zonnewering.