Doorzoek volledige site
06 september 2018 | TIM JANSSENS

Slimste 24.000 m² van het land officieel in gebruik genomen

De 2,4 hectare grote T2-campus op de Thor-site in Waterschei dient zich aan als een broeihaard van technologische knowhow. (Foto: Marc Sourbron - Houben)
De T2-campus is zeer transparant opgevat en bestaat integraal uit staal, beton en glas. (Foto: Marc Sourbron - Houben)
Het atrium is de spil van alle bedrijvigheid in de nieuwe T2-campus. (Foto: Marc Sourbron - Houben)
De labo’s, ateliers en opleidingsruimtes bevinden zich aan de beglaasde buitenzijdes en bieden dus stuk voor stuk een prachtig zicht op de omgeving. (Foto: Marc Sourbron - Houben)

De Thor-site in Waterschei is alweer een architecturaal icoon rijker. De T2-campus profileert zich als een broeihaard van technologische knowhow, waar circa 1300 trainees en technologieliefhebbers tal van toegespitste en uitdagende opleidingen kunnen volgen. Aannemersconsortium THV Houben – STRABAG Belgium had amper achttien maanden nodig om het vernuftige ontwerp van Atelier Kempe Thill en osar te realiseren.

Vijf jaar geleden concludeerde het Vlaamse SALK-plan voor de Limburgse economie dat het gebrek aan (goed opgeleid) ‘techtalent’ een van de voornaamste obstakels was voor de broodnodige groei van Limburgse bedrijven. Een boodschap die zeker niet in dovemansoren viel, want intussen beschikken Syntra Limburg, Stad Genk en de VDAB over een gloednieuwe technologiecampus die de volledige opleidingsladder bestrijkt – met energie, IT, nieuwe materialen en elektro als initiële focusdomeinen.

De architecten kregen de opdracht om een ‘inspirerende plek die technologie ademt’ te ontwerpen. Ze deden dit met verve, want de T2-campus is levende reclame voor technische beroepen. Het gebouw is zeer transparant opgevat en bestaat integraal uit staal, beton en glas. Het beschikt over vier volwaardige voorgevels om de band met het omliggende Thor-park en het imposante onthaalgebouw te intensifiëren. De labo’s, ateliers en opleidingsruimtes bevinden zich aan de beglaasde buitenzijdes en bieden dus stuk voor stuk een prachtig zicht op de omgeving. Ze zijn gegroepeerd rond een centraal atrium, dat zich uitstrekt over vier bouwlagen.

Op enkele houtaccenten, huiselijkere bureau-eilandjes en diverse vloerbekledingen na, is er sprake van cleane, witte interieurs. De heldere vormgeving versterkt het effect van de riante natuurlijke lichtinval, net als de open zichtlijnen die zich overal in het gebouw manifesteren. Een ander markant gegeven is dat de omvangrijke T2-campus op amper achttien maanden tijd is opgetrokken en dat het prefabpercentage op 85 % lag – een zeldzaamheid in ons land.

 

Binnenkort kan u op onze website een uitgebreider artikel over de T2-campus lezen, inclusief toelichting van de architect en de aannemer.