Doorzoek volledige site
13 september 2018

Nieuw Yper Museum geopend in Lakenhallen

Illustratie | ALLT
Illustratie | ALLT
Illustratie | ALLT
Illustratie | ALLT
Illustratie | ALLT
Illustratie | ALLT
Illustratie | ALLT
Illustratie | Jelle Sluyts
Illustratie | FVWW

In de Lakenhallen van Ieper is zopas het Yper Museum geopend, naar een ontwerp van FVWW architecten. Callebaut-architecten stond in voor het restauratieluik. Het museum dompelt de bezoekers onder in de leefwereld van de Westhoek van de middeleeuwen tot nu. Het programma bestaat uit museale ruimtes, een educatieve ruimte, conferentiezaal, sanitair en inkomhal met balie en vestiaire.

De conferentie- en educatieruimte worden op maaiveldniveau georganiseerd en dialogeren met de openbare ruimte en de opgewaardeerde binnenkoer. De levendigheid van de plint van het Unesco-monument wordt hiermee sterk verhoogd. De betalende museale ruimtes bevinden zich op de eerste en tweede verdieping. In de nieuwe museumzalen wordt het kenmerkende betonnen karkas van het gebouw opengelegd, om zo het gebouw an sich onderdeel te maken van de museale ervaring.

Twee solide bakstenen traphuizen ontsluiten de museale ruimtes en zorgen voor een moment van verstrooiing. Ze verbinden de museale ruimtes niet alleen functioneel maar ook ruimtelijk. Precies uitgesneden zichtvensters sturen de blik van de bezoeker en bieden oriëntatie tijdens de museale beleving.


Staalstructuren

De trappenhuizen zijn bedacht als een nieuwe staalstructuur die in de bestaande betonnen structuur geïntegreerd is. Deze zijn vervolgens bekleed met granito voor de vloeren en metselwerk voor de wanden. De bepleisterde dagkanten van alle openingen in deze trappenhuizen zijn afgewerkt in verstek met het metselwerk waardoor het metselwerk een mooie tweedimensionale en grafische kwaliteit krijgt.

In de inkomzone is boven de balie een stalen jurk aangebracht, bestaande uit verticaal gemonteerde stalen buizen. Deze jurk wordt herhaald ter hoogte van de inkomsas en het nieuwe schrijnwerk naar de binnenkoer. De jurken zorgen zo voor een herkenbaar element dat de bezoeker begeleidt bij het circuleren doorheen de inkomzone.

 

Duurzame ingrepen

De schil van het bestaande gebouw is verbeterd door het leien dak volledig te vernieuwen en te isoleren en nieuwe achterzetramen zijn voorzien. De nieuwe museale ruimte onder het dak is voorzien van een lagetemperatuursysteem met vloerverwarming om de energiekost te drukken. De bestaande stookinstallatie is volledige vervangen door een energiezuinigere installatie. 

 

GERELATEERDE DOSSIERS