Doorzoek volledige site
03 oktober 2018 | TIM JANSSENS

Lofts in historisch kader geven Vilvoordse binnenstad nieuw elan

De herbestemming van de Kantfabriek maakt deel uit van een grootschalige vernieuwingsoperatie in het centrum van Vilvoorde. (Beeld: Imoya)
De luifel boven het binnenplein is gedemonteerd, integraal gerenoveerd, brandwerend behandeld, gepoederlakt in dezelfde kleur als het buitenschrijnwerk en teruggeplaatst in de kroonlijst van de derde verdieping. (Beeld: Imoya)
De gewelfde plafonds worden ondersteund door authentieke sierkolommen. In combinatie met grote raampartijen resulteert dit in ruime, open ruimtes met een uniek karakter. (Beeld: Imoya)
De nieuwe elementen creëren geen bezwarend contrast. Niets doet vermoeden dat er boven op het bestaande gebouw een houtskeletstructuur geplaatst is in functie van de duplexappartementen. (Beeld: Imoya)

De Kantfabriek vormt niet langer een doorn in het oog van al wie Vilvoorde een warm hart toedraagt. Integendeel: het verlaten industriële pand is naar een ontwerp van ArVD Architecture omgetoverd tot een residentieel complex met 37 luxueuze lofts en twee kantoorruimtes. De synergie tussen authentieke en hedendaagse elementen maakt van de Kantfabriek een unieke woon- en werkomgeving die symbool staat voor de nakende transformatie van de binnenstad.

Een rijke historiek, hoogstaande architectuur en een topligging: dat is de Kantfabriek in een notendop. Na bijna twee decennia virtuele leegstand is het industrieel patrimonium van de voormalige Manufacture J. Legrand H.V. opnieuw tot leven gewekt via een knappe reconversie. “Er is deze dagen een overaanbod aan kleine flats, waardoor ruime tweeslaapkamerappartementen een stuk zeldzamer geworden zijn. Toen de Kantfabriek te koop kwam te staan, zijn we samen met de architect gaan aankloppen bij de Stad Vilvoorde om na te gaan wat in dat opzicht de mogelijkheden waren. We kregen de toestemming om er 37 luxueuze lofts in onder te brengen, op voorwaarde dat we zo veel mogelijk authentieke elementen zouden behouden”, vertelt Robrecht Vanstallen, projectmanager bij Imoya.

 

Holistische aanpak

De Kantfabriek bestaat uit twee langgerekte volumes die een binnenplein omringen. De oppervlaktes van de lofts variëren tussen 84 en 188 m², inclusief enkele duplexappartementen en prachtige lofts met hoge plafonds, historische welfsels en sierlijke steunkolommen. “De wooneenheden op het gelijkvloers, de eerste en de tweede verdieping hebben plafonds tot vier meter hoogte”, vertelt Robrecht Vanstallen. “De welfsels worden ondersteund door authentieke sierkolommen. In combinatie met grote raampartijen resulteert dit in ruime, open ruimtes met een uniek karakter. Elk appartement beschikt over een leefterras dat zicht biedt op de gemeenschappelijke binnenkoer. De luifel boven het binnenplein is op vraag van het Agentschap Onroerend Erfgoed gedemonteerd, integraal gerenoveerd, brandwerend behandeld, gepoederlakt in dezelfde kleur als het buitenschrijnwerk en teruggeplaatst in de kroonlijst van de derde verdieping. Dit geeft het geheel extra cachet. De indeling van de appartementen is waar mogelijk aangepast aan de noden en wensen van de kopers, die bovendien een hoog afwerkingsbudget ter beschikking kregen. De nieuwe materialen en invullingen zijn overigens gekozen in functie van de huidige EPB-normen. Een holistische aanpak die gerendeerd heeft, want de appartementen waren snel uitverkocht.”

 

“Het was de bedoeling om enkele waardevolle authentieke elementen te integreren in het hedendaagse concept. Dat is met enorm veel respect gebeurd”

 

Renovatie en restauratie

Hoewel alle gevels en structurele elementen (spanten, pilaren, poutrellen …) bewaard zijn, onderging de Kantfabriek een totaalrenovatie. Het interieur is quasi volledig gestript en opnieuw ingevuld. “Het is een vrij oud gebouw, dus we hebben niet alleen verstevigingen moeten aanbrengen, maar hier en daar ook echt moeten restaureren”, vertelt Eddy Vandezande, zaakvoerder bij hoofdaannemer Vandezande Construct. “Wat ons geweldig aansprak in dit project, is de synergie tussen oud en nieuw. Het was de bedoeling om enkele waardevolle authentieke elementen – bijvoorbeeld karakteristieke ijzerstukken in de gevel – te integreren in het hedendaagse concept. Dat is met enorm veel respect gebeurd. Kijk bijvoorbeeld naar de luifel, die dankzij zijn herwonnen historische allure een echte eyecatcher is. Anderzijds creëren de nieuwe elementen geen bezwarend contrast. Niets doet vermoeden dat we bijvoorbeeld boven op het bestaande gebouw een houtskeletstructuur geplaatst hebben in functie van de duplexappartementen. Praktisch gezien was het uiteraard verre van evident om de flats van de toekomst in te richten in een oud industrieel complex uit de tijd van priester Daens. Maar het resultaat is ronduit schitterend. Ook het gegeven dat deze realisatie een nieuwe stedelijke dynamiek creëert, maakt dat we er bijzonder fier op zijn.”

 

Rooskleurige toekomst

De herbestemming van de Kantfabriek maakt deel uit van een grootschalige vernieuwingsoperatie in het centrum van Vilvoorde. Intussen richt Imoya zijn pijlen al op de uitbreiding van het Kantkwartier, een aanpalend gebouw dat zal aansluiten op het gabarit van de Kantfabriek. “Binnen dit en vijf jaar zal de industriële kern in Vilvoorde, die lang gekweld werd door leegstand in verloedering, volledig opgewaardeerd zijn. Tegelijk worden ook andere delen van de binnenstad vernieuwd, zoals het station en de Grote Markt. We kunnen dus gerust stellen dat de Kantfabriek symbool staat voor de rooskleurige toekomst van Vilvoorde”, concludeert Robrecht Vanstallen.