Doorzoek volledige site
04 oktober 2018 | TIM JANSSENS

Nieuwbouw en restauratie verenigd in luxueus hotelconcept

Martin's Rentmeesterij is een luxueus viersterrenhotel op het Alden Biesen-domein in Bilzen. (Foto: Marc Sourbron)
De rentmeesterij werd piekfijn gerestaureerd en geïntegreerd in het hotelconcept. (Foto: Marc Sourbron)
Dankzij de cederhouten gevelbekleding versmelt de nieuwbouw met de Haspengauwse natuur. (Foto: Marc Sourbron)
Het zwembad met wellnessgedeelte sluit aan op een ingegraven buitenterras. (Foto: Marc Sourbron)
Het zwembad met wellnessgedeelte sluit aan op een ingegraven buitenterras. (Foto: Marc Sourbron)
De primaire functies (check-in, lobby, restaurant met centrale bar en terras …) zijn ondergebracht in een riant beglaasd paviljoen naast de rentmeesterij. (Foto: Marc Sourbron)
Grote glaspartijen garanderen een intens contact met het Haspengauwse landschap. (Foto: Marc Sourbron)
Grote glaspartijen garanderen een intens contact met het Haspengauwse landschap. (Foto: Marc Sourbron)
Een van de luxueuze slaapkamers in de oude rentmeesterij. (Foto: Marc Sourbron)
De whiskybar in de oude rentmeesterij heeft een donkerder, beslotener karakter dan de bar in het transparante paviljoen. (Foto: Marc Sourbron)

Overnachten met zicht op het Haspengauwse hinterland, het kan voortaan in het befaamde Alden Biesen. De droom werd werkelijkheid dankzij de bouw van een viersterrenhotel met 69 nieuwe kamers en drie authentieke suites. De gerestaureerde rentmeesterij is naadloos geïntegreerd in het nieuwe concept, dat op zijn beurt optimaal is ingebed in het prachtige landschap.

Als voormalige landcommanderij van de Duitse Orde en hedendaags cultuurcentrum van de Vlaamse Gemeenschap is Alden Biesen een van de fraaiste erfgoedparels van Limburg. De historische gebouwen op het domein zijn sinds 2000 beschermd en intussen prachtig gerenoveerd. De kerk, de Waterburcht en het classicistische kasteel zijn de voornaamste blikvangers, maar ook de dertiende-eeuwse Rentmeesterwoning mag gezien worden. Zeker nu ze smaakvol gerestaureerd is en deel uitmaakt van een luxueus viersterrenhotel.   

 

Respect voor landschap en historiek

Stad Bilzen was al jaren op zoek naar een investeerder annex uitbater voor een hotel in de oude rentmeesterij. Dat het er na heel wat afgeketste pogingen nu toch gekomen is, heeft eveneens te maken met de SALK-middelen die gebruikt zijn voor de restauratie van het volume. De grootste investeringen kwamen echter van privépartijen: Vestio, Group GL en Martin’s Hotels. PCP Architects en Delta VanderAvort Architecten bedachten het architecturaal concept, dat stoelt op een subtiele symbiose met een L-vormig nieuwbouwvolume. “Het nieuwe gedeelte is zo vormgegeven dat het de allure van het historische gedeelte versterkt. Het telt maximum twee bouwlagen, kwestie van de rentmeesterij niet te overvleugelen”, aldus Jochen Kerkhofs, architect-vennoot bij PCP Architects. “Voorts hebben we maximaal rekening gehouden met de landschappelijke context. Het perceel wordt begrensd door de achterliggende Engelse tuin en een historisch gegroeide boomgaard, die we in ere hersteld hebben op de hotelsite. De primaire functies (check-in, lobby, restaurant met centrale bar en terras …) zijn ondergebracht in een riant beglaasd paviljoen naast de rentmeesterij, dat resoluut georiënteerd is op de Engelse tuin. Die ‘doorwaadbaarheid’ intensiveert de band met de groene omgeving, die enorm bepalend is geweest voor de positionering van bepaalde functies. Dankzij de cederhouten gevelbekleding versmelt de nieuwbouw met de Haspengauwse natuur.”

 

“De nieuwbouw is zo vormgegeven dat hij de allure van de historische rentmeesterij versterkt”

 

Circulatiezones met beleving

Aan de linkerzijde van het beglaasde paviljoen bevinden zich de twee kamervleugels die haaks op elkaar aansluiten. “De basiskamers zijn compact en functioneel, met een luchtige en frisse uitstraling Een aantal onder hen zijn opgevat als ‘connecting rooms’ – ideaal voor familieverblijven. Als kers op de taart hebben ook enkele grotere suites met een privaat buitenterras en een schitterend uitzicht op het unieke landschap voorzien”, vertelt Patrick Vander Avort, architect-zaakvoerder bij Delta VanderAvort Architecten.. “Door het kamerpatroon op strategische plekken te doorbreken met grote raampartijen, hebben we ook in de circulatiezones de nodige beleving gecreëerd. De secundaire ruimtes, zoals de keuken en de dienstlokalen, bevinden zich ondergronds. Het zwembad met wellnessgedeelte sluit aan op een ingegraven buitenterras, waar een zalige ‘zensfeer’ heerst.”

 

Piekfijne restauratie

De rentmeesterij werd piekfijn gerestaureerd en geïntegreerd in het hotelconcept. De oude schuur is omgevormd tot een feestzaal. “Daarnaast bevindt zich een whiskybar, die door de kleine ramen van de oude rentmeesterij een veel donkerder, beslotener karakter heeft dan de bar in het transparante paviljoen”, vult Jochen Kerkhofs aan. “De whiskybar mondt uit in gezellige salons, die overdag kunnen fungeren als kleine meeting rooms. Op de verdieping zijn er een grote vergaderzaal en drie luxueuze suites ingericht, waaronder één master bedroom met twee niveaus. We hebben de binnenkoer een nieuwe dimensie gegeven door er een massieve voorzetwand voor te plaatsen die de gevelconfiguratie van de oude schuur op een hedendaagse manier weerspiegelt. Dit alles maakt trouwen, verblijven of overnachten in Martin’s Rentmeesterij een unieke belevenis!”

GERELATEERDE DOSSIERS