Doorzoek volledige site
24 oktober 2018

Maximale beleving in kleuterschool De Kameleon

Illustratie | archipelago | ar-te
Illustratie | archipelago | ar-te
Illustratie | archipelago | ar-te
Illustratie | archipelago | ar-te
Illustratie | archipelago | ar-te

Basisschool De Kameleon in het Vlaams-Brabantse Werchter krijgt een nieuwe kleuterschool. De nieuwbouw omvat naast zes klaslokalen ook een grote polyvalente zaal met refter, een overdekte speelruimte en een leraarslokaal. Het uitgangspunt van het ontwerp van archipelago | ar-te is een belevingsvolle speel-, groei -en leeromgeving, ontworpen op maat van het kind en de leerkrachten.

De nieuw schoolinfrastructuur biedt onderdak aan 150 kleuters en een erkende buitenschoolse kinderopvang voor 29 erkende plaatsen. De kleuterschool plaatst zich broederlijk naast de lagere school. Hoewel ze tot eenzelfde geheel behoren, profileren ze zich toch met elk een eigen karakter. De kleuterschool straalt een jeugdige en speelse sfeer uit binnen een geborgen schil. Een centrale as vormt de extern heterogene site intern om tot een eenheid. De site van de kleuterschool werd zo opgevat dat er een overgang is van publieke zone (inkom en speelplein), naar een semi-private ruimte (kleuterschool en klassen) om tot slot te eindigen bij de tuintjes gekoppeld aan de klassen die een privatief karakter hebben.


Op maat van elk kind

Het uitgangspunt van het ontwerp is een belevingsvolle speel-, groei –en leeromgeving, ontworpen op maat van het kind en de leerkrachten. Zo bieden aanvullende speelpodia en nissen een avontuurlijke speelomgeving waar kinderen geprikkeld kunnen worden, maar zich evenzeer even kunnen terugtrekken van de drukte in de klas. Ramen op verschillende hoogtes gunnen de kinderen een blik op de buitenwereld. In het hoofdgebouw worden de kinderen verwelkomd in een grote centrale ruimte die – dankzij de toevoeging van een lichtstraat – baadt in het daglicht. Deze ruimte vormt het kloppend hart van de nieuwe school.


Belevingsvolle uitstraling

Het geheel is opgevat als een bakstenen volume waarbij de gemaakte insnijdingen worden bekleed met hout. De bakstenen plint rondom de site fungeert als een buffer naar de buitenwereld en zorgt met zijn speelse ritmiek in raamopeningen voor gefragmenteerde zichten naar de buitenwereld. Daarnaast wordt in het interieur de functionaliteit en duurzaamheid van betonblokken gecombineerd met een warme toets van berkenmultiplex. Robuuste en pure materialen, voldoende natuurlijk licht en een beperkt kleurgebruik vormen de basis voor een belevingsvol interieur van de nieuwbouw.
 

Duurzaam comfort

Door middel van een performantie-georiënteerd ontwerp wordt een gunstig klimaat gegarandeerd. De zuidgevel wordt uitgerust met een luifelstructuur die de middagzon buitenhoudt en zo het comfort in de klassen garandeert. De centrale hal krijgt een grote lichtstraat waardoor ook centraal in het gebouw overvloedig licht binnenvalt. Tenslotte wordt het hele complex verwarmd op basis van geothermie: een BEO-veld gekoppeld aan een warmtepomp onttrekt warmte uit de bodem in functie van de verwarming van de school.

 

 

GERELATEERDE DOSSIERS