Doorzoek volledige site
05 december 2018

Nieuwe hoofdzetel Energetic Lighting Europe geïnspireerd door Le Corbusier

Illustratie | Paul D'haese
Illustratie | Paul D'haese
Illustratie | Paul D'haese
Illustratie | Paul D'haese
Illustratie | Paul D'haese
Illustratie | Paul D'haese

“Zonder licht is er van architectuur geen sprake.” Architectenbureaus Wastiau & Co en Wil-Ma hadden Le Corbusier in het achterhoofd tijdens het ontwerpen van de hoofdzetel van Energetic Lighting Europe (Yankon Lighting) in Kontich. Het gebouw biedt onderdak aan de administratieve en logistieke hub voor de Europese activiteiten van het Chinese bedrijf Yankon Lighting, fabrikant van energiezuinige gloeilampen en verlichtingsarmaturen.

Het magazijn van 4000 m² aan de achterkant omvat open kantoorruimtes aan de voorkant, aan de inkom en op de eerste verdieping. Op de tweede verdieping zijn vergaderruimtes en extra kantoren geïntegreerd in de showroom van Energetic Lighting en dochteronderneming Nordlux, een Deense ontwerper van verlichtingsarmaturen.

Het hoofdkantoor van Energetic Lighting bevindt zich op de voormalige site van een Alken-Maes  brouwerij aan de rand van de industriezone, grenzend aan een woonwijk en een landbouwzone. Het ontwerp richt zich op de unieke context van de locatie, waarbij de ontwerpers terzelfdertijd  trachten het gebouw te laten opvallen alsook te laten inpassen.


Verlichte voorgevel

Het concept was om een ​​monolithisch, gesloten volume te creëren dat zich langzaam naar de straat toe zou ontsluiten, waardoor de kantoren en de showroom aan de voorkant worden geaccentueerd. Door de laadzone terug te dringen, wordt de compositie van de voorgevel verlicht, terwijl de integratie van op maat gemaakte betonnen x-kolommen de look and feel verzacht. Wit beton was het uitverkoren materiaal voor het magazijn vanwege het duurzame karakter en de esthetische uitstraling. De witte aluminium vliesgevel van het kantoor en de showroom is een spel van transparant, semi-transparant en ondoorzichtig wit glas in combinatie met een elegant ritme van overgedimensioneerde vliesgevelkapprofielen.


Levendige compositie

De verschillende schakeringen en intensiteit van zowel wit als transparant brengen de compositie tot leven, waardoor de buitenkant van het gebouw gedurende de dag en de avond transformeert. Doorheen de seizoenen contrasteert de witheid van het beton en het aluminium poëtisch met de kleuren van het omringende landschap.