Doorzoek volledige site
08 januari 2019

Mertens-architecten ontwerpt wooncomplex De Kempenaar

Illustratie | mertens-architecten
Illustratie | mertens-architecten
Illustratie | mertens-architecten
Illustratie | mertens-architecten
Illustratie | mertens-architecten

Mertens-architecten heeft het wooncomplex De Kempenaar in Antwerpen ontworpen in opdracht van Jos Dejongh bouwonderneming bvba. Het gebouw vormt de toegangspoort tot de wijk Den Dam en bestaat uit bestaat uit acht bovengrondse bouwlagen met daarin een gelijkvloerse handelsruimte, 40 appartementen op de verdiepingen, en een ondergrondse parkeergarage.

Het uitgangspunt van het project is een stijlvolle en hedendaagse baksteenarchitectuur, die focust op kwaliteitsvol wonen met veel aandacht voor licht en lucht. De gebruikte massieve baksteenarchitectuur is een verwijzing naar de industriële voorgeschiedenis van deze locatie.

Op verdieping 1 t.e.m. 5 zijn er telkens zeven appartementen ondergebracht met een terras aan de voorzijde en/of achterzijde van het gebouw. Op de 6de en de 7de verdieping bevinden zich vijf appartementen, waarvan vier grote duplexappartementen.
Op deze twee bovenste bouwlagen springt het bouwvolume naar achter en ontstaat plaats voor ruime terrassen voor de duplexappartementen. Deze terrassen bieden een mooi uitzicht op de levendige, volledig heraangelegde Ijzerlaan. De bovenste appartementen bieden uitzicht op het Antwerpse Havenhuis.

De appartementen zijn bereikbaar via twee verschillende gemeenschappelijke traphallen voorzien van een lift. Op het gelijkvloers bevinden zich twee fietsenbergingen, een handelsruimte en een inrit die toegang biedt tot de ondergrondse parkeergarage dewelke bestaat uit twee ondergrondse niveaus. Een groendak en pv-panelen maken het project duurzaam. De appartementen zijn voorzien van een verluchtingssysteem D en zijn gebouwd volgens de huidige, strenge EPB-normen.

De belangrijkste uitdaging bestond erin de kroonlijsthoogte van het nieuwbouwproject in harmonie te brengen met de bestaande (aanpalende) bebouwing enerzijds en de vastgelegde maximale kroonlijsthoogte volgens het goedgekeurde RUP‘Dam West’ anderzijds. Deze verschilt voor de Ijzerlaan en de Bredastraat, aangezien project ‘De Kempenaar’ de overgang vormt tussen de vernieuwde Ijzerlaan  en de wijk ‘Dam West’ werd beslist om deze ‘geleding’ in het gevelontwerp terug te  laten komen.