Doorzoek volledige site
15 januari 2019

Dokterswoning uit 1925 in nieuw kleedje gestoken door net architectuur

Illustratie | AV Photography
Illustratie | AV Photography
Illustratie | AV Photography
Illustratie | AV Photography
Illustratie | AV Photography
Illustratie | AV Photography
Illustratie | AV Photography
Illustratie | AV Photography
Illustratie | AV Photography
Illustratie | AV Photography
Illustratie | AV Photography
Illustratie | AV Photography
Illustratie | AV Photography
Illustratie | AV Photography
Illustratie | AV Photography
Illustratie | AV Photography
Illustratie | AV Photography

Net architectuur heeft een dokterswoning in Gent, opgetrokken in 1925 naar een ontwerp van architect Emile De Nil, gerenoveerd, gerestaureerd en uitgebreid. Het betreft een merkwaardig niet-beschermd gebouw waarbij zowel de markante voorgevel als de vele waardevolle bewaarde interieurelementen van historisch belang zijn. Voor de verbouwingswerken bevond de woning zich in een ruïneuze toestand. Net architectuur werd voor dit project bekroond met de derde plaats door de publieksjury van de Gentse Monumentenprijs.

De planindeling na de verbouwingswerken houdt rekening met de mogelijkheid tot het kunnen vestigen van een vrij beroep doordat de voorkamers van de meest linkse travee ingezet kunnen worden als ontvangstruimte / kantoor. De uitbreiding blijft compact, structureel eenvoudig en er ontstaat een maximaal zicht op de tuin met een optimale lichtinval. Door de uitbreiding achteraan wordt de woning opnieuw de mooie burgerwoning van weleer met hoge plafonds, ruime vertrekken en mooie lichtinval. De uitbreiding dringt zich niet op naar buiten toe, maar wordt eenvoudig vormgegeven in een bescheiden materialenpalet bestaande uit recuperatiemetselwerk en een zichtbaar blijvende met plankjes bekiste en ter plaatse gestorte betonnen balk die voor een geleding in de achtergevel zorgt. Het dak bestaat uit een zichtbaar blijvende houten roostering. Alle dragende onderdelen zijn dus zichtbaar waardoor er een krachtige expressie ontstaat. De penanten waar de balk op rust werden mee gekaleid met de tuinmuren, waardoor het geheel opgaat in de bestaande context van de ommuurde stadstuin, die op ruimere schaal gelezen kan worden als groene patio in het bouwblok.


Restauratie voorgevel

De voorgevel werd integraal gerestaureerd door middel van verwijderen oude verf, stoomreiniging, scheur- en barstherstel, zandstralen dorpels en restauratie van ornamenten. De ramen werden gerestaureerd -met inbegrip van het glas-in-lood- voorzien van dubbele beglazing en in het originele kleur geschilderd. De verschillende originele onderdelen van het bestaande en te behouden interieur zoals, binnenschrijnwerk, trap, terrazzo-vloer met mozaïekafboording, houten plankenvloeren, houten ornamenten, originele gietijzeren radiatoren,… bleven behouden en werden grondig gerestaureerd.

 

Eenheid in verscheidenheid

De verschillende detailleringen van voor- en achtergevel zorgen ervoor dat de woning zich inschrijft in twee totaal verschillende situaties – enerzijds die van de drukke Tolhuislaan, waar de woning zich statig gedraagt en anderzijds de context van de rustige binnenzijde van het bouwblok. Hier ontstaat een ommuurde groene oase. Door de detaillering van het interieur worden deze twee contrasterende omgevingen karaktervol met elkaar verbonden, zonder het onderscheid tussen oud en nieuw te verbergen of te ontkennen. De stedenbouwkundige impact komt voort uit en is voelbaar tot in de detaillering.