Doorzoek volledige site
04 maart 2019 | WOUTER POLSPOEL

Food Experience Center: circulair tot in de kern

De oplevering van het Food Experience Center nadert. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het gordijngevelsysteem, dat zelf ook demontabel en modulair is.

Het nagelnieuwe Food Experience Center van Vandemoortele aan de zuid-as van Gent, is een schoolvoorbeeld van circulair bouwen. Dat hoeft niet te verbazen, aangezien het Amsterdamse architectenbureau RAU tekende voor het ontwerp. Ook VK Architects & Engineers, dat instond voor de stabiliteit, leverde daar met een volledig remontabel, modulair en adaptief ontwerp van de structuur een fundamentele bijdrage aan.

Dat Vandemoortele voor het ontwerp van zijn nieuw Food Experience Center uitkwam bij architectenbureau RAU uit Amsterdam is geen toeval. De voedselproducent had twee belangrijke eisen voor het nieuwe gebouw: het moest zijn twee kernwaarden duurzaamheid en innovatie uitstralen. RAU maakte een goeie 25 jaar geleden van het ontwerpen van duurzame gebouwen zijn prioriteit.

De nieuwbouw heeft een omvang van ongeveer 5.150 m² en een capaciteit van 400 personen. Het moet een ontmoetingsplek worden voor werknemers, klanten, leveranciers én consumenten, die er zullen kunnen proeven en genieten van de producten. Het gebouw draagt het credo van Vandemoortele, ‘Shaping a tasty future’, helemaal uit.


Flexibele werkruimte

VK Architects & Engineers, met Jeroen De Wael en Tim Ost als voortrekkers binnen het circulair bouwen, leverde een fundamentele bijdrage aan het circulaire gebouw met een volledig remontabel, modulair en daardoor adaptief ontwerp van de structuur. “De stalen structuur van het gebouw, dat is opgebouwd rond een centraal atrium dat de toegang tot het Food Experience Center en de verschillende kantoor- en vergaderruimtes vormgeeft, kan worden hergebruikt dankzij geboute verbindingen en de beton- en trapkernen zijn geprefabriceerd en end-of-use selectief ontmantelbaar”, zegt Jeroen De Wael, projectleider. “Door de loskoppeling van technieken en structuur ontstaat er een grote flexibiliteit in ruimte-inrichting, wat past binnen de filosofie van Vandemoortele om flexibel om te springen met de wensen van zijn werknemers wat werkruimte betreft.”


Uitbreiding

“De demontabele stalen structuur wordt bovendien ingepakt met een gordijngevelsysteem dat zelf ook demontabel en modulair is, wat later hergebruik of uitbreidbaarheid van de structuur mogelijk maakt”, aldus De Wael. In de nabije toekomst zal de structuur zijn flexibel en adaptief karakter waarschijnlijk al kunnen bewijzen, aangezien Vandemoortele op korte termijn al een uitbreiding van de nieuwbouw plant.

GERELATEERDE DOSSIERS