Projectinfo

POLO realiseert met Technische Campus Blue Gate robuust en flexibel schoolgebouw met industrieel karakter

Op bedrijventerrein Blue Gate Antwerpen realiseerde architectenbureau POLO een nieuwbouw die twee beroepsscholen huisvest. Het opvallende vrijstaande gebouw is een helder antwoord op een uitdagende driedimensionale puzzel en strenge technische eisen.

Hasseltse bedrijvencampus Corda krijgt grootste digitale belevingsarena van het vasteland (Populous & UAU Collectiv)

Op de Hasseltse Corda Campus werd het startschot gegeven voor de bouw van de Corda Arena. Het hypermoderne gebouw wordt met zijn 10.000 m² de eerste hoogtechnologische arena van het Europese vasteland.

Opinie

OPINIE. ‘Voorkomen van dak- en thuisloosheid is beter dan genezen’ (Bart Claes & Wouter Torfs)

‘Er is een radicale koerswijziging nodig als we dak- en thuisloosheid in Vlaanderen tegen 2030 willen oplossen’, schrijven Bart Claes en Wouter Torfs van CAW.

OPINIE. Antwerpen doet zijn vastgoed in de uitverkoop (Stop Uitverkoop Antwerpen)

Ook het Antwerpse Begijnhof valt ten prooi aan de ‘vermarkting’ van de stadseigendommen. Dat komt met een hoge prijs, zegt het actiecomité Stop Uitverkoop Antwerpen. Het is onachtzaam en zeer asociaal.

De praatstoel

DE PRAATSTOEL. Michiel Van Balen (Miss Miyagi)

Op welk van haar vele bekroonde projecten is Miss Miyagi zélf het meeste trots. We vroegen het aan ingenieur-architect en Miss Miyagi-vennoot Michiel Van Balen tijdens een vragenronde in onze Praatstoel.

DE PRAATSTOEL. Frédéric Karam (Notan Office)

Op BBA 2024 kreeg Notan Office een eervolle vermelding voor het Duchesse-project in de categorie Residential Real Estate. Nieuwsgierig naar hoe architect Frédéric Karam zelf kijkt naar zijn project, nodigden we hem uit voor De Praatstoel.

Productinfo

RENOLIT ALKORPLAN roofing products tilt de productie-eenheid van Goimek naar nieuwe hoogten van duurzaamheid en energiezuinigheid

Betere temperatuurscontrole, langere levensduur van de materialen, meer comfort voor de werknemers en meer duurzaamheid en energie-efficiëntie voor het bedrijf. Van al deze voordelen kan Goimek genieten dankzij de RENOLIT ALKORPLAN dakproducten.

Monumentaal stadhuis Vilvoorde ondergaat energierenovatie

Op het stadsplein van Vilvoorde herbergt een duurzaam geheim: het monumentale stadhuis dat gebouwd werd tussen 1830 en 1873. In dit neoclassicistische pand draaien sinds eind 2023 vier nieuwe Remeha Quinta Ace cv-ketels in cascadeopstelling.

Awards

Architect Xaveer De Geyter (XDGA) ontvangt eredoctoraat tijdens Dies Natalis UHasselt

Architect Xaveer de Geyter is, samen met computerwetenschapster Joëlle Coutaz en neurowetenschapper Michaël Nitsche, een van de drie nieuwe eredoctoren van Universiteit Hasselt. Op 28 mei 2024 zal hij een eredoctoraat krijgen tijdens de Dies Natalis.

Stem nu op je favoriete project voor de Publieksprijs Publieke Ruimte

Tijdens het Congres Publieke Ruimte op 24 april 2024 in Antwerpen vindt de zeventiende uitreiking van de Prijs Publieke Ruimte plaats. Infopunt Publieke Ruimte beloont daarmee de beste realisaties in de openbare ruimte.

Raar maar waar

RAAR MAAR WAAR. Architect hergebruikt oude windmolenwieken voor parkeergarage

Een Zweedse architect heeft plannen onthuld om een parkeergarage te creëren met behulp van afgedankte windmolenwieken. Met dit project beoogt de architect het potentieel van hergebruik te benadrukken.

Bouwen we onze huizen binnenkort met in beslag genomen cocaïne?

Kan de bouwsector soelaas brengen bij de vernietiging van cocaïne? Zo pakken ze het in ieder geval aan in het Zuid-Amerikaanse land Ecuador.

Gewikt en gewogen

Gewikt en Gewogen: Maison Osaïn over StoSignature

Met StoSignature gaat Sto voor een nieuwe interpretatie van traditionele sierpleister. Maison Osaïn schreef het product voor als in het oog springende gevelafwerking bij de verbouwing van een eengezinswoning in Kontich.

Gewikt en Gewogen: no.ma architecten over First One van Pretty Plastic

Voor de gevelbekleding van een eengezinswoning in Kessel-Lo was no.ma architecten op zoek naar plastieken ruitleien. Die vonden ze bij Pretty Plastic.

Internationaal

Draagconstructie van oud kantoorgebouw wordt 'reuzenpergola' in nieuwe natuurinclusieve stadswijk

Het Amsterdamse architectenbureau Studioninedots onthulde het definitief ontwerp voor At The Park: een nieuwe, natuurinclusieve stadswijk op de plek van het huidige Kessler Park in Rijswijk.

Ontwerpteam met ORG Permanent Modernity vormt Kosovaarse steenfabriek om tot innovatieve culturele hub

Een internationaal ontwerpteam met o.a. het Brusselse bureau ORG Permanent Modernity won de wedstrijd om een voormalige steenfabriek in de Kosovaarse hoofdstad Pristina te transformeren tot een dynamisch centrum voor creativiteit en innovatie.

Sectornieuws

Orde van Architecten lanceert actieplan dat perspectief moet bieden voor jonge architectuurwerkers

Kan je als architect nog je boterham verdienen? Een gedreven groep jonge architecten zette eind vorig jaar het debat op scherp. De Orde van Architecten bleef niet doof voor de verzuchtingen en lanceert nu een driedelig actieplan.

Partners in houtbouwsector lanceren online b2b-platform Houtconnect

Met het online gaan van de website en het versturen van een eerste nieuwsbrief werd Houtconnect officieel gelanceerd. Houtconnect is een online b2b-platform dat nieuws brengt over houtbouw en gedragen wordt door zes partners actief in die sector.

Duurzaamheid

VUB zet grote stap richting innovatieve gebouwinspectie met wereldprimeur in radartechnologie

Na twee jaar toegewijd onderzoek en ontwikkeling onder leiding van de VUB is er een doorbraak binnen het INTOWALL-project. Het initiatief had ​ tot doel de CO2-uitstoot van gebouwen terug te dringen en hun energie-efficiëntie te verhogen.

VITO en EnergyVille realiseren met THOREAQ innovatiehotspot voor de bouwsector met twee identieke testwoningen

In Genk opende recent THOREAQ, een uniek labo voor de bouwsector, officieel de deuren. THOREAQ staat voor Testbed HOme Renovations, Energy solutions and AirQuality en bestaat uit 2 identieke testwoningen, een werkplaats en een werflabo in openlucht.

Evenementen

LEZING. Stavros Stavrides: Reclaim the City (20/4, Timelab Gent)

Activist en onderzoeker Stavros Stavrides geeft op 20 april bij Timelab een lezing over commons. Hij focust op stedelijke gemeenschappen en hoe nieuwe gewoonten en rituelen gebaseerd op solidariteit ons dagelijkse leven opnieuw kunnen vormgeven.

LEZING. Rotor & Raymaekers, pioniers in circulair bouwen (C-mine Genk, 23/4)

Op 23 april delen Lionel Devlieger, Arne Vande Capelle en Stijn Colon van Rotor in C-mine Genk hun expertise rond circulair bouwen tijdens een lezing, georganiseerd door Architectuurwijzer.

Varia

IN MEMORIAM. Gaetano Pesce, pionier van de Radical Design beweging (1939-2024)

Gaetano Pesce, de Italiaanse architect en ontwerper die bekend stond om zijn baanbrekende bijdragen aan de Radical Design beweging, is op 84-jarige leeftijd overleden. Met zijn ontwerpen verwierf Pesce een prominente plaats binnen de designwereld.

Decoratelier Jozef Wouters krijgt nieuwe thuis in Molenbeekse Kortrijkstraat

Decoratelier, de veelgeprezen werkruimte voor opkomende artiesten, krijgt een nieuwe thuis. Het initiatief van scenograaf en theatermaker Jozef Wouters verhuist van de Manchesterstraat in Molenbeek naar de vlakbij gelegen Kortrijkstraat.

Video's

PROJECT. Biotope Circulair | Deel 3: Ontsluiting en circulatie

Vanuit hun visie op duurzaamheid, was het voor cohousing Biotope in Gent een evidente keuze om te bouwen volgens de principes van de circulariteit. In deze video over het project staat de ontsluiting en circulatie centraal.

Dakelementen transformeren verouderde woning in Waregem

Tijdens een ingrijpende renovatie van een verouderde woning uit de jaren '70 in Waregem zorgden dakelementen van Unilin Insulation voor een ware verandering. Op één dag tijd werd het dak wind- en waterdicht gemaakt.

Onze partners