Projectinfo

PZ Onzelievevrouw in Brugge investeert met twee nieuwbouwprojecten in nog betere psychiatrische zorg (Gino Debruyne)

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits zette tijdens een bezoek aan PZ Onzelievevrouw in Brugge het licht op groen voor de bouw van twee nieuwbouwprojecten op de site. Het ontwerp is van Gino Debruyne & architecten.

Reeks goedgekeurde bouwprojecten moet Limburg duurzamer en competitiever maken

De taskforce van SALKturbo heeft aan 8 projecten het SALKturbo-label toegekend. Dit betekent dat deze projecten een bijdrage leveren aan de ambitie om de Limburgse economie competitiever, digitaler, duurzamer en inclusiever te maken.

Opinie

OPINIE. Gezamenlijk actieplan architectenorganisaties: eindelijk geblaat maar weinig wol (Filip Canfyn)

Filip Canfyn leest het actieplan van de architectenorganisaties en ziet de verwachtingen niet ingelost: "Er wordt weer weinig ‘in ’t eigen hert’ gekeken."

OPINIE. ‘Voorkomen van dak- en thuisloosheid is beter dan genezen’ (Bart Claes & Wouter Torfs)

‘Er is een radicale koerswijziging nodig als we dak- en thuisloosheid in Vlaanderen tegen 2030 willen oplossen’, schrijven Bart Claes en Wouter Torfs van CAW.

De praatstoel

DE PRAATSTOEL. Michiel Van Balen (Miss Miyagi)

Op welk van haar vele bekroonde projecten is Miss Miyagi zélf het meeste trots. We vroegen het aan ingenieur-architect en Miss Miyagi-vennoot Michiel Van Balen tijdens een vragenronde in onze Praatstoel.

DE PRAATSTOEL. Frédéric Karam (Notan Office)

Op BBA 2024 kreeg Notan Office een eervolle vermelding voor het Duchesse-project in de categorie Residential Real Estate. Nieuwsgierig naar hoe architect Frédéric Karam zelf kijkt naar zijn project, nodigden we hem uit voor De Praatstoel.

Productinfo

Ledverlichting van Schréder verhoogt verkeersveiligheid in Kennedytunnel

De Kennedytunnel, een essentiële verkeersader onder de Schelde in Antwerpen, onderging een belangrijke upgrade. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) besloot om de de natriumarmaturen te vervangen door slim beheerde ledverlichting van Schréder.

Powerdaylight Cradle: de duurzame daglichtbuis

Met de lichttunnel Powerdaylight Cradle van Techcomlight kan je een inpandig ruimte, de kelder of een donkere trappenhal omvormen tot een sfeervolle kamer met meer daglicht. Voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten!

Awards

Architect Xaveer De Geyter (XDGA) ontvangt eredoctoraat tijdens Dies Natalis UHasselt

Architect Xaveer de Geyter is, samen met computerwetenschapster Joëlle Coutaz en neurowetenschapper Michaël Nitsche, een van de drie nieuwe eredoctoren van Universiteit Hasselt. Op 28 mei 2024 zal hij een eredoctoraat krijgen tijdens de Dies Natalis.

Stem nu op je favoriete project voor de Publieksprijs Publieke Ruimte

Tijdens het Congres Publieke Ruimte op 24 april 2024 in Antwerpen vindt de zeventiende uitreiking van de Prijs Publieke Ruimte plaats. Infopunt Publieke Ruimte beloont daarmee de beste realisaties in de openbare ruimte.

Raar maar waar

RAAR MAAR WAAR. Architect hergebruikt oude windmolenwieken voor parkeergarage

Een Zweedse architect heeft plannen onthuld om een parkeergarage te creëren met behulp van afgedankte windmolenwieken. Met dit project beoogt de architect het potentieel van hergebruik te benadrukken.

Bouwen we onze huizen binnenkort met in beslag genomen cocaïne?

Kan de bouwsector soelaas brengen bij de vernietiging van cocaïne? Zo pakken ze het in ieder geval aan in het Zuid-Amerikaanse land Ecuador.

Gewikt en gewogen

Gewikt en Gewogen: Maison Osaïn over StoSignature

Met StoSignature gaat Sto voor een nieuwe interpretatie van traditionele sierpleister. Maison Osaïn schreef het product voor als in het oog springende gevelafwerking bij de verbouwing van een eengezinswoning in Kontich.

Gewikt en Gewogen: no.ma architecten over First One van Pretty Plastic

Voor de gevelbekleding van een eengezinswoning in Kessel-Lo was no.ma architecten op zoek naar plastieken ruitleien. Die vonden ze bij Pretty Plastic.

Internationaal

Draagconstructie van oud kantoorgebouw wordt 'reuzenpergola' in nieuwe natuurinclusieve stadswijk

Het Amsterdamse architectenbureau Studioninedots onthulde het definitief ontwerp voor At The Park: een nieuwe, natuurinclusieve stadswijk op de plek van het huidige Kessler Park in Rijswijk.

Ontwerpteam met ORG Permanent Modernity vormt Kosovaarse steenfabriek om tot innovatieve culturele hub

Een internationaal ontwerpteam met o.a. het Brusselse bureau ORG Permanent Modernity won de wedstrijd om een voormalige steenfabriek in de Kosovaarse hoofdstad Pristina te transformeren tot een dynamisch centrum voor creativiteit en innovatie.

Sectornieuws

Belgische architectenorganisaties bundelen krachten en lanceren voor het eerst een gezamenlijk actieplan

De Belgische architectenorganisaties roepen in een gezamenlijk actieplan op tot meer doortastende maatregelen om de ruimtelijke ontwikkeling en het bestaande gebouwenpatrimonium aan een hoog tempo te kunnen verduurzamen.

Orde van Architecten lanceert actieplan dat perspectief moet bieden voor jonge architectuurwerkers

Kan je als architect nog je boterham verdienen? Een gedreven groep jonge architecten zette eind vorig jaar het debat op scherp. De Orde van Architecten bleef niet doof voor de verzuchtingen en lanceert nu een driedelig actieplan.

Duurzaamheid

VUB zet grote stap richting innovatieve gebouwinspectie met wereldprimeur in radartechnologie

Na twee jaar toegewijd onderzoek en ontwikkeling onder leiding van de VUB is er een doorbraak binnen het INTOWALL-project. Het initiatief had ​ tot doel de CO2-uitstoot van gebouwen terug te dringen en hun energie-efficiëntie te verhogen.

VITO en EnergyVille realiseren met THOREAQ innovatiehotspot voor de bouwsector met twee identieke testwoningen

In Genk opende recent THOREAQ, een uniek labo voor de bouwsector, officieel de deuren. THOREAQ staat voor Testbed HOme Renovations, Energy solutions and AirQuality en bestaat uit 2 identieke testwoningen, een werkplaats en een werflabo in openlucht.

Evenementen

Uitnodiging webinar: ontdek de Ecopaths® van Ecobeton Water Technologies

Het Ecopath®, een duurzaam en milieuvriendelijk fiets- en voetpad, is een echte gamechanger in het fietspadensegment omdat het bestaat uit plug & play betonnen platen. Ecobeton Water Technologies nodigt je uit voor hun webinar.

EXPO. Tafelzetting #9 | fijn architectuur atelier (DE SINGEL, Antwerpen)

Het portfolio van het jonge Leuvense bureau fijn architectuur atelier – recent nog winnaar van de Private House Award op de Belgian Building Awards 2024 - getuigt van een bijzondere gevoeligheid voor de omgang met gevonden elementen en structuren.

Varia

Juridische bescherming voor duizenden Brusselse panden en bomen dankzij inventaris onroerend erfgoed

De Brusselse Regering heeft de opstelling goedgekeurd van een inventaris van het gewestelijk onroerend erfgoed. Zo krijgt de inventaris van het architecturaal erfgoed en de inventaris van het erfgoed van opmerkelijke bomen nu ook een juridisch kader.

Eerste indrukken: stijlvolle designs als 'gangmakers' voor de inkomhal

Een mooi ingerichte inkomhal is als een goede eerste indruk: het zet de toon voor de rest van de woonst en geeft bezoekers een voorproefje van het interieur. Hier alvast wat tips en tricks voor stijlvolle 'gangmakers'.

Video's

DOCUMENTAIRE. Prefab Future House (Matt Bird, 2023)

De documentaire Prefab Future House van Matt Bird onderzoekt de baanbrekende samenwerking tussen Australiërs Oscar Martin en Peter Stutchbury Architects om een duurzaam, geprefabriceerd en betaalbaar huis te creëren.

PROJECT. Biotope Circulair | Deel 3: Ontsluiting en circulatie

Vanuit hun visie op duurzaamheid, was het voor cohousing Biotope in Gent een evidente keuze om te bouwen volgens de principes van de circulariteit. In deze video over het project staat de ontsluiting en circulatie centraal.

Onze partners