Projectinfo

Citadelpark Gent: hoe minder toch meer kan zijn (51N4E en NU Architectuuratelier)

Het Gentse Citadelpark krijgt vanaf 2024 een compacter congrescentrum met meer gebruiksmogelijkheden en een groene multifunctionele Floraliënhal.

Herfstvreugde in Genk: herontwikkeling van voormalig woonzorgcentrum met duurzame buurtaanpak (RE-ST)

In Genk herontwikkelt Matexi, naar een ontwerp van RE-ST, het voormalige woonzorgcentrum Herfstvreugde tot een residentieel woonproject dat de buurt zal opwaarderen.

Opinie

OPINIE Waarvoor dient een station? (Lucas Vanclooster)

Het station van Kortrijk, parel van heropbouwarchitectuur na de Tweede Wereldoorlog, moet plaats ruimen voor een onding. Journalist en fervent treingebruiker Lucas Vanclooster houdt een warm pleidooi om het te redden.

Steen & Been: Gedragsprobleem

Onze huiscolumnist Filip Canfyn merkt, net als iedereen trouwens, dat de beperking van energieverbruik meer en meer een issue wordt en dat de noodzaak van renovatie met dat doel een nobrainer wordt.

De praatstoel

De Praatstoel: Bert Gellynck & Nadia Casabella (1010 architecture urbanism)

1010 architecture urbanism gaat er prat op om een allesomvattende stedelijke ervaring te produceren en kijkt daarbij voorbij de hedendaagse grenzen van architectuur en stedenbouw.

De Praatstoel: Stijn Elsen & Simone Valerio (KADERSTUDIO)

KADERSTUDIO is een internationaal architectenbureau gevestigd in Brussel. Oprichters Stijn Elsen en Simone Valerio zien architectuur als een strategie met een open einde, die in staat is de noties van transformatie en aanpassing te integreren.

Productinfo

Architectenbureau studio MOTO lanceert modulair meubelsysteem STACK

Een speelse familie van stapelbare meubels met een beperkt aantal aluminium onderdelen.

KALEIDO COLOR creëert ruimte voor maximale ontwerpvrijheid

Individualisering is een wereldwijde megatrend. Bij het ontwerpen van gebouwen en woningen wordt zelfontplooiing beschouwd als een centraal cultureel principe, dat ook in de toekomst onze samenleving zal blijven bepalen.

Awards

Drie Belgische finalisten voor MIPIM Awards 2023

Ontdek de kanshebbers voor de hoofdprijzen van 's werelds grootste vastgoedevenement

Inschrijvingen geopend voor Internationale Architectuurprijs BigMat 2023

De Europese bouwmaterialengroep BigMat organiseert dit jaar voor de zesde keer de BigMat International Architecture Award.

Raar maar waar

Raar maar Waar: slim raam kan zonnewarmte doorlaten en blokkeren

Nederlandse en Belgische onderzoekers hebben een slim raam ontwikkeld dat automatisch kan schakelen tussen zonnewarmte blokkeren en doorlaten. Geen overbodige luxe tijdens een hittegolf zoals we die vandaag meemaken.

Raar maar Waar: BIG ontwerpt hotelkamer voor zowel vogel als mens

De nieuwe hotelkamer, ontworpen in samenwerking met de Zweedse ornitholoog Ulf Ohman, brengt 350 vogelhuisjes naar het befaamde Treehotel in het Zweedse Lapland. Hangend in de Harads dennen, wil BIG met dit ontwerp de omringende biosfeer en natuur...

Gewikt en gewogen

Gewikt en gewogen: A3 ontwerpburo over ongeschaafde lariks gevelbekleding van Outdoor Wood Concepts

Voor de renovatie en optopping van een particuliere woning te midden van een groene omgeving was A3 ontwerpburo op zoek naar een gevelbekleding die bij deze natuurlijke omgeving aansluit. De keuze viel op een houten gevelbeplanking van Outdoor Woo...

Gewikt en Gewogen: de top 3

In de rubriek Gewikt en Gewogen laten we architecten aan het woord die recent een nieuw product of een nieuwe techniek toegepast hebben. Een informatief artikel om collega's te informeren over de voordelen en minpunten van een product. Deze drie p...

Internationaal

In Memoriam: Balkrishna Doshi (1927-2023)

Op dinsdag 24 januari overleed op 92-jarige leeftijd de baanbrekende Indiase architect en stedenbouwkundige Balkrishna Doshi.

Lina Ghotmeh ontwerpt 22e Serpentine Pavilion in Londen

Serpentine kondigde recent aan dat de Frans-Libanese architect Liba Ghotmeh geselecteerd is om de 22ste paviljoen te ontwerpen.

Sectornieuws

Bogdan & Van Broeck gaat verder door het leven als &bogdan

Het Brusselse architectenbureau Bogdan & Van Broeck voerde recent een aantal wijzigingen door waaronder hun naamswijziging naar &bogdan.

Hogeschool PXL zoekt studieteam voor grote bouwprojecten

Samen met de Vlaams Bouwmeester schrijft de Hogeschool PXL een studieopdracht uit voor enkele grote bouwprojecten waaronder een Businesshub.

Duurzaamheid

Troldtekt® duurzame akoestische panelen Cradle to Cradle Gold gecertificeerd

Dankzij nieuwe verfrecepten in de productie is het assortiment van Troldtekt cementgebonden houtwolproducten vanaf nu Cradle to Cradle Gold gecertificeerd.

Wat is circulair bouwen en waarom is het belangrijk? 4 tips om te starten

Wat is circulair bouwen eigenlijk? Kom te weten wat circulariteit betekent, waarom het belangrijk is in de bouwsector en hoe je ermee aan de slag kunt.

Evenementen

Pixii organiseert Expert Day in het teken van comfort

Pixii organiseert samen met archipelago architects een Expert Day in het teken van comfort. Is dit in deze energie- en klimaatcrisis nog houdbaar?

Debatavond naar aanleiding van 20 jaar GECORO Leuven

Twintig jaar na oprichting van GECORO organiseert ze een debatavond om te praten over de toekomstige Leuvense ruimte. Deelname is gratis.

Varia

Reportage over ASSA ABLOY Opening Solutions op Kanaal Z

Alle Zaken op een Rijtje, dat voor Kanaal Z reportages maakt, ging recent langs bij ASSA ABLOY Opening Solutions in Nieuwpoort. De reportage werd uitgezonden in het weekend van 21 en 22 januari, maar valt nog steeds te herbekijken.

Liesbeth Verhulst geeft hoofdredacteurschap Architectura door aan Bertrand Lafontaine

Het nieuwe jaar brengt voor Architectura een nieuwe hoofdredacteur. Na vier boeiende jaren geeft Liesbeth Verhulst de fakkel door aan Bertrand Lafontaine.

Video's

WEBINAR: renovatie in sociale woningbouw

Vlaanderen beschikt over duizenden sociale woningen die niet meer voldoen aan de huidige comfort- en energie-eisen. Hoe kunnen die woningen op zo efficiënt en duurzaam mogelijke wijze future-proofed gemaakt worden?

Documentaire: DEPOT – Reflecting Boijmans

Bekijk de trailer van de documentaire over het iconische collectiegebouw in Rotterdam.

Onze partners

GAimage