Doorzoek volledige site
20-04-2021

AUDITORIUM 20/21 - OUTSIDE - lezing door Belinda Tato - Outside our discipline

online of in Auditorium / STUK | Naamsestraat 96 / 3000 Leuven stadenarchitectuur.be
Logo AUDITORIUM 20/21 - OUTSIDE - lezing door Belinda Tato - Outside our discipline

Het ontwerp- en adviesbureau Ecosistema Urbano, met kantoren in Madrid en Miami, werkt wereldwijd. In haar ontwerpaanpak overstijgt het bureau de grenzen van de architectuurdiscipline. Ecosistema Urbano brengt stedenbouw, architectuur, techniek en sociologie samen om een stedelijk sociaal ontwerp te ontwikkelen: dit is het ontwerpen van omgevingen, ruimtes en dynamieken waarmee de zelfredzaamheid van burgers, de algehele sociale interactie en het evenwicht tussen gemeenschappen en hun omgeving worden gefaciliteerd en verbeterd.

De interdisciplinaire aanpak van dit bureau uit zich in strategische crossovers tussen sociale, ecologische en technologische vakgebieden. Eén van hun vroege projecten is de eco-boulevard in Madrid (2004-2007), een stedelijke transformatie die voortbouwt op de principes van het verkoelende effect van bomen en planten in steden. Omdat de bomen bij aanleg nog moesten groeien voor ze konden koelen, ontwikkelde het project zich doorheen de tijd. Anticiperend op die groei, startte het project met drie demonteerbare torens die hun microklimaten koelen door middel van evapotranspiratie – de beweging van het water van de bodem en de planten naar de lucht – en die mensen samenbrengen voor activiteiten in de stad. Open Shore in West Palm Beach, Florida, is een recenter stadsvernieuwingsproject dat de samenhang tussen het sociale, het ecologische en het technische domein op grotere schaal onderzoekt. De herontwikkeling van de waterkant tussen de stad en de Lake Worth lagune stimuleert sociale betrokkenheid en stadsontwikkeling, mede omdat het programma van dit gebied meerdere stedelijke functies omvat. Deze functies zorgen ervoor dat de site inclusief wordt omdat deze aan de behoeften van allerlei subculturen voldoet. Het ecologische aspect focust op de omgang met de kwetsbaarheden van en de bedreigingen voor de stad. De Open Shore verbindt de gemeenschap opnieuw met de lagune, en brengt de inwoners weer in contact met de natuur. Meerdere bioklimatologische koepels creëren comfortabele microklimaten die gebruik doorheen het hele jaar mogelijk maken. Deze technologie brengt architectuur, techniek en digitale “smart city” instrumenten samen. De Banyan Hub, een publiek gebouw dat tijdelijk en flexibel gebruik toelaat, biedt plaats aan dergelijke innovaties.

GO OUT OR STAY IN

Lezingen met een zitje in STUK of thuis met live webcast 

Koop je ticket vooraf! Alle lezingen worden coronaproof gehouden: fysiek live in STUK maar met beperkte plaatsen / thuis online met live-streaming, (een professionele live uitzending, verzorgd door Storycatchers).

WAAR: online of in Auditorium / STUK | Naamsestraat 96 / 3000 Leuven  
TICKETS: te koop via www.stuk.be | ticket@stuk.be | 016 320 320 | STUK onthaal
TARIEVEN [ in STUK & WEBCAST ] : € 9 | STUK lidmaatschapskaart € 7 | student € 5 | KU Leuven cultuurkaart  € 4 | S&A leden gratis > leden kunnen hun ticket bekomen aan het STUK onthaal of mail naar ticket@stuk.be.
KOOP JE TICKETS VOORAF: tickets voor de live webcast enkel in voorverkoop (tot de dag van de lezing, 17u). Na aankoop van je ticket krijg je op de dag van het event een link toegestuurd waarmee je de lezing online kan volgen | tickets voor de lezing live in STUK: beperkt aantal plaatsen.

Periode

Dit event gaat op volgende data door:

  • 20-04-2021