Clichébeelden van Schotland zijn er in overvloed. Van geschiedenis doordrenkte steden tot oneindige variaties op tartan en whisky, grazende schapen in de Highlands en het onvoorspelbare weer. Maar het patriottische Schotland biedt ook ontelbare architecturale verrassingen.

Planopli reist via St. Andrews, Dundee, Aberdeen, het grootste nationale park van het Verenigd Koninkrijk Cairngorms, de Mackintosh thuishaven Glasgow en het ongekende Dumfries naar de UNESCO-stad Edinburgh.

Onderweg bieden de verschillende Maggie’s centra voor ondersteuning van kankerpatiënten een houvast. Schrijfster, kunstenares en tuinontwerpster Maggie Keswick Jencks - en echtgenote van architectuurtheoreticus Charles Jencks - ligt aan de basis van dit prachtige verhaal. Een indrukwekkende reeks internationale architecten en ontwerpers, van Frank Gehry en Snøhetta tot OMA, heeft deze warme centra tot leven gebracht.

Doorheen deze reis wisselen de heides zich af met modernisme van James Stirling, 
Peter Womersley, Morris and Steedman, imponerende projecten van Kengo Kuma en Miralles Tagliabue, de eerlijke en elementaire architectuur van hedendaagse Schotse bureaus als Fraser/Livingstone, Sutherland Hussey Harris, Reiach and Hall en Konishi Gaffney architects.