Rendering in de bouw: wat komt er allemaal bij kijken?

Als een huizenproject nog in aanbouw is, zijn veel woningen al verkocht. Vaak kiezen opdrachtgevers er namelijk voor dat tenminste 80 procent van de huizen verkocht moet zijn, voordat er überhaupt gebouwd gaat worden.

Hoe weet een toekomstig huizeneigenaar echter hoe zijn of haar nieuwe woning eruit komt te zien? Het huis bestaat nog niet, dus foto’s kan de opdrachtgever niet gemaakt hebben. Makelaars en opdrachtgevers werken daarom met rendering in de bouw om huizenkopers een goed beeld te geven van hun nieuwste aanwinst.

 

Hoe gaat rendering in de bouw in zijn werk?

Een bouwplan komt niet van de ene op de andere dag tot stand. Betrokkenen zitten weken en soms maanden achter bureaus en vergadertafels om tot een ontwerp te komen. Tegenwoordig blijft het echter niet bij een plattegrond en een ontwerp van de te bouwen gebouwen, maar worden bouwplannen inzichtelijk gemaakt met 3D-rendering. Een 3D visualisatie bedrijf gaat aan de slag om een render, ofwel een 3D impressie, van het gebouw te maken. In een programma kun je alle kamers en kanten van de woning bekijken, waarbij objecten en materialen zorgvuldig zijn vormgegeven en uitgekozen.

 

Waarom maken architecten en bouwkundigen 3D renders?

Voor een toekomstige huizeneigenaar kan een render ontzettend inzichtelijk zijn, maar in de basis zijn renders vooral behulpzaam voor architecten, bouwkundigen, ontwerpers en constructeurs. De render geeft namelijk niet alleen een impressie van de woning, maar het helpt ook voorkomen dat ontwerpfouten en onduidelijkheden op tijd gesignaleerd kunnen worden. Waar immers vraagtekens bij geplaatst kunnen worden in de render, zal ook een obstakel vormen tijdens het daadwerkelijke bouwproces. Beter is het dan om opnieuw om de tafel te gaan om de onduidelijkheden in de render te bespreken, dan om het gehele bouwproject stil te moeten leggen en de planning met meerdere partijen te moeten veranderen.

 

Hoe gaat een 3D visualisatie bedrijf te werk?

Rendering kan ingezet worden om driedimensionale ontwerpen van zowel interieur als exterieur te maken. Hiervoor gebruikt een 3D visualisatie bedrijf verschillende programma’s, zoals AutoCAD en SketchUp. In deze programma’s kun je namelijk makkelijk te werk gaan om een ontwerp te maken. Belangrijk is wel dat je naast de vorm van het gebouw rekening houdt met belichting, texturen en materialen. Zeker als je met verschillende leveranciers afstemt welke materialen gebruikt gaan worden voor de bouw van een woning, is het belangrijk dat de render goed weergeeft welke materialen waar gaan komen. Omdat rendering dus heel wat kennis en ervaring vereist, kun je hulp met renderen inschakelen van een professioneel renderingsbedrijf. Op die manier ben je verzekerd van kwaliteit en kunnen aanpassingen tijdens het bouwproces tijdig en snel gemaakt worden.

Deel dit artikel:
Onze partners