Na een parcours dat moeizaam liep door de pandemie kon de eerste editie van ARCHITECT@WORK Brussels eindelijk plaatsvinden op 1 en 2 juni. In sheds 1 en 2 van Tour & Taxis popelden welgeteld 208 exposanten van ongeduld om eindelijk te ontdekken wat Brussel zou bieden. Alleen al de bezoekerscijfers bewijzen dat het wachten de moeite waard was. Over de beide dagen kwamen welgeteld 2.775 professionele bezoekers langs, waarbij de tweede dag zich zelfs nog beter toonde dan de eerste.
Luc Eeckhout van evr-architecten schepte in het seminarie ‘Hoe CO2- en klimaatadaptief ontwerpen?’ dat de Orde van Architecten – Vlaamse Raad in samenwerking met Palindroom op 2 juni organiseerde op ARCHITECT@WORK Brussels, een weinig hoopgevend beeld over de klimaatevolutie in ons land. Hittebestendigheid van bouwprojecten is volgens hem dan ook een van de grootste uitdagingen bij klimaatadaptief ontwerpen. Els Vanden Berghe, namens Pixii afgevaardigd als spreker in het seminarie, is daarvan al lang op de hoogte. “Het is de reden waarom wij bij Pixii niet langer spreken over zonwering, maar wel over zonweren”, vertelde ze.
“Locatie is het eerste van tien punten op een lijst op basis waarvan wij voor elk project dat op ons pad komt beslissen of we het willen realiseren of niet. Gaat het om een ligging die absoluut niet duurzaam te noemen is, vaak ver buiten bewoond gebied, dan laten we de tekenpen resoluut liggen.” Luc Eeckhout van evr-architecten wond er in het seminarie ‘Hoe CO2-vrij en klimaatadaptief ontwerpen?’ dat de Orde van Architecten – Vlaamse Raad in samenwerking met Palindroom op 2 juni organiseerde op ARCHITECT@WORK Brussels - geen doekjes om: het is voor zijn bureau klimaatadaptief bouwen, en daar hoort voor evr-architecten dus ook een evaluatie van de ligging van een project bij, of niet bouwen.
In opdracht van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad organiseert en modereert Rik Neven, zaakvoerder van Palindroom, op 2 juni het seminarie 'Hoe CO2-vrij en klimaatadaptief ontwerpen?' op ARCHITECT@WORK Brussels. Hij buigt daarin zich samen met een panel bestaande uit Els Vanden Berghe van Pixii, Pieter Verfaillie van bow architecten, Luc Eeckhout van evr-architecten en Alexander Mijts van VIBE over de meest prangende vragen rond dat thema. Luc Eeckhout blikt op Circubuild alvast even vooruit. "Veel ontwerpers hebben een te eng beeld van wat klimaatneutraal of -adaptief ontwerpen inhoudt", vindt hij.
"Naar mijn mening zijn architecten zich ten volle bewust van de schaal en impact van de klimaatproblematiek en van het feit dat zij daar met hun gebouwen iets aan kunnen doen. Alleen zijn zij niet de enige speler en niet de final decision maker in een ontwerp- en bouwproces. Daardoor worden hun klimaatvriendelijke intenties niet altijd vertaald in het ontwerp of de realisatie van het gebouw." Aan het woord is Pieter Verfaille, founder van bow architecten. Hij is een van de panelleden in het seminarie 'Hoe CO2-vrij en klimaatadaptief ontwerpen?' dat Rik Neven van Palindroom op 2 juni op ARCHITECT@WORK Brussels in opdracht van de Orde van Architecten - Vlaamse Raad organiseert en modereert.
Het was bijzonder lang wachten op de allereerste editie van ARCHITECT@WORK Brussels en daar is maar één schuldige voor: de pandemie. Telkens weer moest er verschoven worden, maar nu staan de sterren gunstig. Zo kan de allereerste Brusselse editie, op woensdag 1 en donderdag 2 juni op de gerenoveerde site van Tour & Taxis, met een ‘big bang’ uit de startblokken schieten.
Voor de eerste Brusselse editie van ARCHITECT@WORK is de locatie goed gekozen. De herbestemde industriële site rond het voormalige goederenstation Gare Maritime en de opslagplaats Koninklijk Pakhuis bieden een duidelijke architecturale meerwaarde.