Doorzoek volledige site
Dossier

Architectenenquête architectura.be

Architecten in webinar architectura.be: “Kritisch omgaan met duurzaamheidslabels”

Architecten in webinar architectura.be: “Kritisch omgaan met duurzaamheidslabels”

03-03-2021 In het eerste van twee webinars die Redactiebureau Palindroom en architectura.be organiseerden in het verlengde van de publicatie van hun whitebook met de resultaten van een enquête rond de communicatie van architecten, werden ook de antwoorden rond de vragen over duurzaamheidslabels onder de loep genomen. Volgens de architecten aan tafel, Stefaan Evers van a2o architecten, Eef Van Meer van OM/AR en Dirk Driesmans van Q-BUS Architectenbureau, moeten ontwerpers kritisch omspringen met die labels. “Je blijft jezelf best altijd de vraag stellen waarom een product nu net dat duurzaamheidslabel kreeg”, klonk het. Ook de antwoorden rond de vragen over BIM werden besproken.

Architecten in webinar architectura.be:  “Communiceren tijdens project minstens even belangrijk als erna”

Architecten in webinar architectura.be: “Communiceren tijdens project minstens even belangrijk als erna”

15-02-2021 “Communiceren over de totstandkoming en het bouwproces van een project is minstens even belangrijk als over het eindproduct.” Dat zei Eef Van Meer van OM/AR tijdens het eerste van twee webinars die Redactiebureau Palindroom en architectura.be organiseerden in het verlengde van het whitebook dat ze uitbrachten met de resultaten van een enquête rond de communicatie van architecten. Een stelling waar haar twee collega's aan tafel, Stefaan Evers van a2o architecten en Dirk Driesmans van Q-BUS Architectenbureau, zich volmondig bij aansloten. In het gesprek werd ook op andere bevindingen uit de bevraging dieper ingegaan.

Bart Verheyen (Stramien): 'Ode aan het gezond verstand'

Bart Verheyen (Stramien): 'Ode aan het gezond verstand'

08-12-2020 In de enquête van architectura.be en Redactiebureau Palindroom over het communicatiegedrag van architecten polsten we ook naar in hoeverre ze vertrouwd zijn met en geïnteresseerd zijn in circulair bouwen. De enquête toont aan dat circulair bouwen steeds meer evolueert van de theorie naar de praktijk. En daar is Bart Verheyen (Stramien) blij toe: "Zoals de enquête weergeeft is CIRCULAIR bouwen niet meer weg te denken uit onze huidige architectuurpraktijk. Gelukkig groeit het brede besef dat ons huidig model van bouwen en slopen niet langer haalbaar is."

Architecten zien toekomst in circulair bouwen

Architecten zien toekomst in circulair bouwen

08-12-2020 Architectura.be en Redactiebureau Palindroom voerde een grootscheeps onderzoek uit naar het communicatiegedrag van architecten. Het thema circulair bouwen sluit niet meteen aan bij de scope van ons onderzoek, maar omdat het zo actueel is en omdat we met Circubuild ons eigen project opgestart hebben rond circulair bouwen, vonden we het zonde om niet bij de architecten te polsen in hoeverre ze vertrouwd zijn met en geïnteresseerd zijn in circulair bouwen. De enquête toont aan dat circulair bouwen steeds meer evolueert van de theorie naar de praktijk. Ongeveer een architect op drie beweert dat hij al minstens één keer de principes van circulair bouwen heeft toegepast. 18% heeft het zelfs al meerdere keren toegepast.

Welke magazines leest de architect?

Welke magazines leest de architect?

04-12-2020 Hoewel er een sterke verschuiving merkbaar is van print naar online, hebben de geprinte magazines voor de architect zeker niet afgedaan. De laatste tien jaar zijn er zelfs nog enkele titels bijgekomen (Architraaf, FocusArchi). Gevestigde waarden als A+ en Architectenkrant zijn ook nog altijd van de partij. Ze hebben ook wel geïnvesteerd in eigen online kanalen, maar de nadruk ligt toch nog steeds op de geprinte versie en daar worden ze ook nog het meest mee geassocieerd door de architecten. In de enquête die architectura.be en Redactiebureau Palindroom afnamen bij 174 Nederlandstalige architecten, hebben we niet alleen gepolst naar de architectuurvakbladen die de architecten kennen en al dan niet aandachtig lezen, maar ook naar de waardering voor deze titels.

37 resultaten gevonden