Doorzoek volledige site
08 mei 2018

Ook bij sanitaire technologie is geluidsdesign van belang

Illustratie | © Geberit
Illustratie | © Geberit

De producten van Geberit voldoen aan de hoogste normen op het gebied van sanitaire technologie. Aan deze strenge normen moet ook worden voldaan op akoestisch vlak, zodat de hoogwaardige producten niet goedkoop klinken. Dankzij de gezamenlijke inspanningen op gebied van geluidsdesign, klinken toestellen zoals douchetoiletten en urinoirs precies zoals het moet.

Wanneer mensen tegenwoordig een dure sportwagen kopen, willen zij ook dat hij zo klinkt - van het diepe, grommende geluid van de motor en de zacht sluitende deuren tot het rijke klikgeluid van de sportieve handgeschakelde versnellingsbak. Hoewel het geluidsniveau van het voertuig niet boven de wettelijk voorgeschreven normen mag komen, zijn er geen grenzen wat de kwaliteit van het geluid betreft.

Geluid als bron van informatie

Net als een fabrikant van sportwagens, vindt Geberit dat een gerenommeerd product – zoals het douchetoilet AquaClean Mera – in elk opzicht moet overtuigen. En ook geluid is een onderdeel van de algehele indruk. "Geluiden moeten de verwachtingen bevestigen", stelt Oliver Wolff, hoofd gebouwfysica bij Geberit, en hij vervolgt: "Een automatisch toiletdeksel dat rammelt en klettert bij het openen, wekt niet bepaald vertrouwen. Als de sproeiarm daarna bij het uitschuiven knarst als een roestig scharnier, wordt een povere eerste indruk vervolgens een erg irriterende ervaring."

Het doel van de geluidsdesigners is de geluiden zodanig te moduleren dat zij passen bij de functie en - zo nodig - zelfs belangrijke informatie verschaffen. Wanneer u bij een douchetoilet bijvoorbeeld duidelijk kunt horen wanneer de sproeiarm volledig is uitgeschoven, draagt dit bij aan het comfort omdat u niet verrast zult zijn door de douchespray.

 

Complexe geluidsbronnen

Voordat we geluiden op maat kunnen aanpassen, moeten we precies weten hoe en waar ze ontstaan en welke componenten van invloed zijn op de geluidskwaliteit. Bijvoorbeeld wanneer het toiletdeksel automatisch wordt opgeklapt, is het niet alleen de ingebouwde elektromotor die verantwoordelijk is voor de geluidskwaliteit - ook het scharnier en het trilgedrag van het deksel spelen hierbij een rol.

De geluidskwaliteit kan worden gemoduleerd door de elektromotor anders aan te sturen, door het materiaal van het deksel op bepaalde punten te versterken en door het ontwerp van het scharnier aan te passen. Het komt er alleen op aan te weten welk geluid past.

 

Het juiste geluid biedt meerwaarde

"Iedereen ervaart en beoordeelt akoestische signalen anders", legt Oliver Wolff uit. "Hoe een  bepaalde functie van een douchetoilet moet klinken, kunnen we dus alleen bepalen door het systematisch aan de mensen te vragen."

Geberit nodigde ruim 80 personen uit om deel te nemen aan luistertesten in het kader van een studie over geluidsdesign. De proefpersonen moesten via een hoofdtelefoon luisteren naar de geluiden van verschillende douchetoiletfuncties en vervolgens de kwaliteit van de afgespeelde geluiden beoordelen. Op basis van de resultaten konden smaken en voorkeuren worden bepaald. Deze gaven de geluidsspecialisten duidelijke aanwijzingen over de richting waarin een bepaald geluid moest worden gestuurd.

"Aangezien geluidsdesign in de sanitaire technologie veel minder gangbaar is dan in de automobielsector, kunnen wij voor onze klanten een grote meerwaarde creëren door ons hierop te concentreren", vat Oliver Wolff samen.

GERELATEERDE DOSSIERS