Doorzoek volledige site
03 februari 2010

Heet water uit ijzige lucht

Op Batibouw introduceert Thercon de nieuwe lucht-water warmtepomp “Waterstage” van het Japanse merk General. Deze warmtepomp kan zowel gebruikt worden bij renovatie en nieuwbouw van verwarmingssystemen als voor de opwarming van sanitair warm water.
Op Batibouw introduceert  Thercon, exclusief verdeler van het Japanse merk General voor de Benelux, de nieuwe lucht-water warmtepomp Waterstage.
De opwarming van sanitair warm water neemt zo’n 30% van de energiefactuur voor zijn rekening, zeker nu wellnesstoepassingen thuis aan populariteit winnen.  Daarom gebruikt General zijn energiezuinige warmtepomptechnologie nu niet alleen voor verwarming, maar ook voor sanitair warm water.

    


Invertertechnologie

In een diepvriezer wordt voedsel gekoeld door er warmte aan te onttrekken en deze aan de omgevingslucht af te geven.  Dezelfde technologie wordt gebruikt in de warmtepomp, maar dan omgekeerd: de warmte wordt onttrokken aan de buitenlucht en weer afgegeven aan het water.  Daarom spreekt men over invertertechnologie.
De Waterstage warmtepomp verbruikt hiervoor slechts een kleine hoeveelheid elektriciteit en veroorzaakt dus ook een minimale CO2-uitstoot, aldus Thercon.

Toepassingsmogelijkheden

De Waterstage kent verschillende varianten.  Elk daarvan levert een andere watertemperatuur en leent zich dus voor een andere toepassing.  De Waterstage Comfort, die water tot 50°C levert, is toegespitst op nieuwbouw, met name bij toepassing van vloerverwarming of lage-temperatuurradiatoren.  Met een aanvoertemperatuur van 60°C is de Waterstage HT meer geschikt voor renovatie: hij kan gewoon geplaatst worden als vervanging van de bestaande ketel.  Daar tussenin zit de Waterstage Monobloc met een watertemperatuur van 55°C.
Daarnaast bouwt General ook andere warmtepompsystemen.  Zo is er de Sunstage, die sanitair warm water opwarmt d.m.v. zonnecollectoren.  De AircoHeater is dan weer een lucht-lucht warmtepomp die zowel verwarmt als koelt.

Energiezuinig

Volgens een simulatie, gemaakt door General, leveren hun warmtepompen qua E-peil een flinke winst op in vergelijking met een condenserende gas- of stookolieketel.  Afhankelijk van het ventilatiesysteem en de gebruikte combinatie van energiebesparende technologieën becijferden zij een winst van minstens 21 E-peil punten voor een vrijstaande woning en 18 voor een rijwoning.
Een groot aantal producten uit hun gamma kreeg inderdaad al een A/A label.  Energiezuinig klimaatcomfort is dan ook naar eigen zeggen al jaren de focus van General.