Doorzoek volledige site
Dossier

Baksteen

Karmel by C: klooster wordt woonerf

Karmel by C: klooster wordt woonerf

25-01-2021 In heel België wachten tientallen leegstaande en/of verloederde kloostergebouwen en -sites op afbraak of een tweede leven. In Sint-Niklaas voegde Cordeel de daad bij het woord, want het toverde het complex van de zusters karmelietessen om tot een hedendaagse residentiële ontwikkeling. ‘Karmel by C’ groepeert 75 woonentiteiten en is ontworpen door ARCH & TECO, dat streefde naar eenvoud en sereniteit. Een gepast eerbetoon aan de rijke religieuze geschiedenis van de plek.

Al 10.000 m² gevel opgetrokken met Facadeclick

Al 10.000 m² gevel opgetrokken met Facadeclick

07-12-2020 Het voorbije halfjaar werd al 10.000 m² aan gevel geplaatst met de circulaire baksteen van Facadeclick. Niet in eengezinswoningen – dat zouden er dan zo’n veertig zijn – maar wel in tien grotere gebouwen, zeven in België en drie in Nederland. Nog eens hetzelfde aantal vierkante meters ligt op de tekentafel bij projectontwikkelaars. “Ons product wordt vooralsnog vooral toegepast in grote projecten”, vertelt Jasper Vandenbempt, die Facadecklick samen met zijn vader oprichtte. “Particulieren die één keer in hun leven een huis zetten, houden het liever bij de bekende gelijmde of gemetselde baksteen.” Facadeclick sloot inmiddels een akkoord om zijn circulaire baksteengamma uit te breiden.

Architect Pascal François: “Jos De Saegher noemde mij de redder van verlijmde baksteen”

Architect Pascal François: “Jos De Saegher noemde mij de redder van verlijmde baksteen”

03-12-2020 In 1989 studeerde Pascal François af als architect aan het Hoger Instituut voor Architectuur Sint-Lucas in Gent. Na opgedane ervaring in enkele bureaus riep hij Pascal François Architects in het leven. Al in 1997 koos hij voor verlijmde baksteen bij de realisatie van zijn eigen woning. “We hebben daarmee voor een kentering gezorgd, als ik Jos De Saegher van Steenhandel De Saegher mag geloven.”

Verlijmd gevelmetselwerk als uithangbord

Verlijmd gevelmetselwerk als uithangbord

26-11-2020 Tijdens de renovatie van het Koning Boudewijnstadion moest Karen Alentijns haar architecturale carrière nog aanvatten. Anno 2020 staat ze als architect-bestuurder aan het hoofd van 2A-Architecten, gevestigd in Paal-Beringen. Verlijmd gevelmetselwerk komt vaak terug in het portfolio van het bureau. “Ik pas verlijmd gevelmetselwerk maar al te graag toe omdat het bijdraagt aan het strakke uitzicht. De verschillende mogelijkheden bieden bovendien enorme voordelen tijdens het ontwerpproces”, klinkt het. 

bOb Van Reeth en Felix De Bever over 25 jaar verlijming van baksteen

bOb Van Reeth en Felix De Bever over 25 jaar verlijming van baksteen

12-11-2020 In 2020 vieren we het 25-jarig bestaan van het Koning Boudewijnstadion en de verlijming van de bakstenen gevel van de sporttempel. Nu een certitude in het Belgische en vooral Vlaamse straatbeeld, maar 25 jaar geleden een revolutionaire techniek. Voormalig Vlaams Bouwmeester bOb van Reeth pionierde in 1994 met de verwerkingswijze bij de renovatie van het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Felix De Bever, directeur van Omnicol, en bOb Van Reeth, blikken terug op een kwarteeuw verlijming van baksteen.

Ambachtelijke ringovenstenen van Wienerberger sieren voorgevel PXL MAD

Ambachtelijke ringovenstenen van Wienerberger sieren voorgevel PXL MAD

29-10-2020 Niet alleen in het nieuwe schoolgebouw van PXL MAD is er plaats voor kunst. Ook in de architectuur schenkt a2o-architecten aandacht aan artisanaal werk. Zoals je al kon vernemen in de podcast die architectura.be maakte over PXL MAD is de voorgevel van de kunstschool opgebouwd uit ambachtelijk vervaardigde bakstenen van bouwmaterialenproducent Wienerberger. De stenen werden geproduceerd in de kolengestookte ringoven van hun fabriek in Maaseik. Dat artisanale productieproces maakt ze stuk voor stuk uniek.

229 resultaten gevonden