Doorzoek volledige site
Dossier

Baksteen

Crematorium Oldenzaal: vibrerend baksteenvolume straalt beoogde sereniteit uit

Crematorium Oldenzaal: vibrerend baksteenvolume straalt beoogde sereniteit uit

16-12-2021 Het nieuwe Crematorium van Oldenzaal ligt op een prachtige locatie, bij de begraafplaats, in een landschap gekenmerkt door bosachtige coulisses en zachte heuvels. De kleine bebouwde oppervlakte, in eerst instantie alleen bestemd voor een crematieruimte, heeft geleid tot het strak, compact ontwerp, waarin de aula en de gastenkamer boven de crematieruimte zijn geplaatst. Dit vroeg om een aandachtige studie van de interne logistiek en in het bijzonder het transport van de kist van de onderste half verdiepte bouwlaag naar de bovenliggende aula. Een speciale hydraulische lift is daarvoor ontworpen.

Eén geheel met gebouwen als familie van elkaar

Eén geheel met gebouwen als familie van elkaar

18-08-2021 Oude, vaak industriële sites die hun deuren gesloten hebben, kunnen het uitgangspunt zijn van prachtige herbestemmingsprojecten. Doordat ze meestal verbonden zijn met het stadscentrum of centraal in een dorp liggen, zijn ze zeer geschikt om er woningen, handelszaken of andere activiteiten in onder te brengen, met veel aandacht voor een goede mobiliteit. In het laatste nummer van ‘Bouwen Met Baksteen’ stelt de Belgische Baksteenfederatie enkele projecten voor waarin baksteen perfect past in nieuwe wijken of gebouwen. Zo ook Ryhovepark in Gent, het project van Bontinck Architecture and Engineering.

sEptEm gevelsteen vormt een mooi huwelijk met beton in ontwikkeling van nieuw asbestemmingsgebied

sEptEm gevelsteen vormt een mooi huwelijk met beton in ontwikkeling van nieuw asbestemmingsgebied

07-07-2021 Het Schoonselhof, vaak het Antwerpse Père-Lachaise genoemd, is een parkbegraafplaats ten zuiden van Antwerpen. Naast het bezoek aan de Commonwealth War Graves, historische grafmonumenten of graven van mensen als Paul van Ostaijen of Hendrik Conscience, kan je er genieten van de natuurpracht van de Franse en Engelse tuinen aan het kasteel. Geen betere plek dus dan deze oase van rust om een nieuw asbestemmingsgebied te creëren. Daarmee wil de begraafplaats anticiperen op de toenemende trend tot crematie.

SeptimA Eboniet kleiklinkers rond gemeenschappelijke zwemvijver

SeptimA Eboniet kleiklinkers rond gemeenschappelijke zwemvijver

19-05-2021 Deze oude hoeve, gelegen in het West-Vlaamse Moorslede, onderging reeds een grondige renovatie. Naast de gezinswoning is er tevens een accommodatie voorzien die als bed and breakfast zal fungeren. Voor de aankleding van de tuin kreeg tuinaannemer Laurens Devroe de opdracht om een natuurlijke zwemvijver aan te leggen die zou aansluiten bij het landelijke en tijdloze karakter van de hoeve. In een latere fase is het ook de bedoeling dat de eigenaars de zwemvijver delen met de bezoekers van hun toekomstige bed and breakfast.

Sky One: vroegere industriële site wordt levendige stadswijk in Leuven

Sky One: vroegere industriële site wordt levendige stadswijk in Leuven

12-05-2021 Oude, vaak industriële sites die hun deuren gesloten hebben, kunnen het uitgangspunt zijn van prachtige herbestemmingsprojecten. Doordat ze meestal verbonden zijn met het stadscentrum of centraal in een dorp liggen, zijn ze zeer geschikt om er woningen, handelszaken of andere activiteiten in onder te brengen, met veel aandacht voor een goede mobiliteit. In het nieuwe nummer van ‘Bouwen Met Baksteen’ stelt de Belgische Baksteenfederatie enkele projecten voor waarin baksteen perfect past in nieuwe wijken of gebouwen. Zo ook Sky One, het project van a2o architecten aan de Leuvense vaart.

245 resultaten gevonden