Doorzoek volledige site
Dossier

Baksteen

Duurzame bouwmaterialen dragen bij aan herontwikkeling Vilvoordse industriezone

Duurzame bouwmaterialen dragen bij aan herontwikkeling Vilvoordse industriezone

14-09-2020 De gedevalueerde industriële strook, ingesloten tussen spoorwegen en een kanaal, wordt omgezet in een waardevol district van Vilvoorde. Binnen dit strategisch gelegen reconversiegebied aan de rand van de Europese hoofdstad vinden we het ‘t Sas-project, ontworpen door a2o-architecten. Het is omgeven door een kanaal, de rivier de Zenne, een plein en een park. Landschap en stad ontmoeten elkaar hier letterlijk.

Vandersanden pakt uit met uiterst energiezuinige baksteenoven

Vandersanden pakt uit met uiterst energiezuinige baksteenoven

26-08-2020 Baksteenproducent Vandersanden heeft sinds kort een nieuwe, milieuvriendelijke baksteenoven op hun productielocatie in het Nederlandse Tolkamer, waar straatbakstenen voor het creëren van mooie straten en pleinen worden gemaakt. De nieuwe oven reduceert de CO2-uitstoot van het volledige productieproces met circa 25%. Daardoor kunnen overheden en ontwerpers sfeervolle en circulaire verharding toepassen met nog minder milieu-impact. De verlaging van de uitstoot is te danken aan extreem hoge isolatiewaarden, de dampdichtheid en de toepassing van de nieuwste oventechnieken. De state of the art tunneloven is op dit moment misschien wel de meest innovatieve en milieuvriendelijke oven in Europa. “Vandersanden investeert graag in de toekomst. Met deze oven tonen we dat we niet alleen duurzaam handelen, maar ook duurzaam én op lange termijn denken. Op die manier evolueren we richting een CO2-neutrale toekomst”, vertelt Jean-Pierre Wuytack, CEO van Vandersanden. 

Wienerberger Brick Award 2020: 6  Belgische projecten genomineerd

Wienerberger Brick Award 2020: 6 Belgische projecten genomineerd

19-05-2020 De Wienerberger Brick Award zet innovatieve baksteenarchitectuur in de kijker en laat zien hoe gevarieerd en divers keramische producten kunnen zijn bij gebruik voor muren, gevels, daken en bestrating. Zes in België gebouwde projecten zijn genomineerd voor de editie 2020. Ontwerpers van dienst zijn het Nederlandse bureau KAAN architecten en de vijf Belgische bureaus B-architecten, Graux & Baeyens architecten, Architecten- en Ingenieursbureau D'hondt Beyens Goesaert, dmvA architects en atelier vens vanbelle. 

Nieuwe gebouwen voor de Ursulinen in Mechelen

Nieuwe gebouwen voor de Ursulinen in Mechelen

04-05-2020 De Ursulinen school, in het centrum van Mechelen, karakteriseert zich door een reeks gebouwen die zowel qua stijl als afmetingen afwijken. Het ontbrak de stadse structuur van deze groep gebouwen dus aan duidelijkheid en leesbaarheid. De constructie van de twee nieuwe gebouwen voor de school van de Ursulinen, ontworpen door Label architecture, is een project dat structuur geeft door de niet-bebouwde delen te definiëren als delen die wat lucht en ruimte scheppen in deze zeer dichtbebouwde stadsomgeving.

Creatieve hotspot in oud brouwerijcomplex fors uitgebreid (360 architecten)

Creatieve hotspot in oud brouwerijcomplex fors uitgebreid (360 architecten)

15-04-2020 Weinig gebouwen die Leuven zo sterk typeren als De Hoorn. Het karakteristieke brouwerijcomplex, waar in 1926 nog de allereerste Stella Artois werd getapt, kreeg in 2012 een tweede leven als ‘creatief ecosysteem’ met een Grand Café, werkplekken en evenementenruimtes. Het concept viel zo in de smaak dat een uitbreiding zich al snel opdrong. Naast het industriële monument verrees het afgelopen anderhalf jaar een statige nieuwbouw die dankzij zijn authentieke baksteenfaçade meteen deel is van het geheel. De capaciteit van De Hoorn is in één klap verdubbeld. Bovendien kan je er voortaan niet alleen werken, eten, drinken en feesten, maar ook wonen.

218 resultaten gevonden