Doorzoek volledige site
17 augustus 2017 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Hand-Made linea 3007 gevelsteen als perfect match met de natuur

Architectuurbureau Dirk Hulpia ontwierp een woning voor een koppel en hun gasten te midden van een indrukwekkende groene omgeving. Het huis valt op door twee grote, hellende volumes die in sterk contrast staan met het vlakke terrein rondom, maar opwegen tegen de hoge bomen. Deze elementen worden verbonden door een lager volume met plat dak. De gebruikte materialen baksteen, leien, aluminium en hout, zijn zo gekozen dat het gebouw één geheel lijkt en een warme, uitnodigende uitstraling heeft. De grote ramen zijn ontworpen om aan de binnenkant een maximaal zicht op het landschap mogelijk te maken en om het huis aan de buitenkant een sterke identiteit te geven.

Het ontwerp heeft hoofdzakelijk de opzet om in harmonie te blijven met de omliggende natuur en toont respect voor de omstaande begroeiing. De hellende daken en de materialen zijn een knipoog naar de oude hoeve die voorheen op dezelfde plaats stond. Met uitzondering van één ruimte blijft alles op het gelijkvloers, om te vermijden dat het gebouw de omgeving in hoogte of volume zou overtreffen. 

 

Structuur van boomstammen

De zwart-rode kleur van de Linea 3007-baksteen van Vande Moortel kan worden teruggeleid naar de kleuren in de omliggende natuur: de bomen, het vallende gebladerte, de aarde. De genuanceerde nerving in de gevelstenen refereert naar de structuur van de boomstammen. Met de leien in eenzelfde aardekleur als dakbedekking, lijkt het of er geen verschil is tussen wand en dak. Dit verschaft het gebouw een zeer uniforme en natuurlijke uitstraling, die de sterke harmonie met de omgeving extra benadrukt.

 

Keramiek

De Hand-Made Linea 3007 bakstenen vormen ook een sterke link met de handgemaakte keramische gebruiks- en kunstvoorwerpen van de bewoonster, die men overal kan terugvinden in het huis. Bovendien refereert het authentieke karakter van deze gevelsteen eveneens naar de materialen van de oorspronkelijke hoeve. 

De geringe dikte van de stenen genereert een gevoel van horizontaliteit in de gevelvlakken, dat wordt doorgevoerd in het volume van het hele gebouw en mooi contrasteert  met de verticaliteit van de omstaande bomen. 

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS