Doorzoek volledige site
13 juni 2018

Uitbreiding Brugse kunstenacademie met opvallende rode baksteen

Illustratie | © Belgische Baksteenfederatie
Illustratie | © Belgische Baksteenfederatie

Elk project heeft een uniek karakter en er gaat niets boven een gevelsteen om die eigenheid weer te geven. Atypische metselverbanden, gewaagde kleuren en vernieuwende uitvoeringen getuigen van een architectuur met zeer expressieve muren. Ook bij de uitbreiding van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in Brugge, een project van NERO architectuur en stedenbouw, is dit het geval.

Door capaciteitstekort diende de Academie uit te breiden op een voormalige parking in de Noordstraat in Brugge. Het programma omvat een polyvalente zaal, danslokalen, opnamestudio’s, fotografielokalen en lokalen voor administratie.

Het nieuwe volume past binnen de historische context door zich niet dominant op te stellen tegenover zijn omgeving. De rationele volumetrie die de specifieke vaklokalen omhult wordt bekleed met duurzame materialen die passen binnen het historische kader.

 

Ritmering van penanten en claustra's

Specifiek wordt hier gekozen voor een rode baksteen in combinatie met een tegelpan die van kleurtint quasi naadloos aansluit bij de baksteen. Het gevelmetselwerk vormt door zijn ritmering van penanten en claustra’s een hedendaagse interpretatie van de Brugse travée die herkenbaar is in de binnenstad.

De structuur van het gebouw bestaat uit een betonskelet dat aan de binnenzijde grotendeels zichtbaar blijft en zo een interessant contrast vormt met de eerder traditionele buitengevel.

GERELATEERDE DOSSIERS