Doorzoek volledige site
22 januari 2019

Wienerberger Brick Award 2020: Oproep voor inzendingen

Krøyers Plads, Denmark Illustratie | © Rasmus Hjortshøj

Voor de Brick Award 2020 gaat Wienerberger op zoek naar uitstekende baksteenprojecten van over de hele wereld. - Architecten, architectuurcritici en journalisten worden uitgenodigd om projecten in te sturen. - De inschrijvingsperiode loopt van 7 januari tot 9 april 2019.

De Wienerberger Brick Award, die voor het eerst werd georganiseerd in 2004, is een tweejaarlijkse architectuurprijs die wordt uitgereikt aan bijzondere voorbeelden van moderne en innovatieve baksteenarchitectuur. In 2020 presenteert Wienerberger deze internationaal gevestigde award voor de negende keer, en het doet hiervoor een oproep voor inzendingen. Projecten kunnen via een online tool worden ingediend door architecten, architectuurcritici en journalisten. In 2018 kende de competitie een uitzonderlijk deelnemersveld van bijna 600 projecten uit meer dan 50 landen.

Architectuurcritici, journalisten en architecten kunnen tot 9 april 2019 projecten indienen via de online tool: www.brickaward.com

De Brick Award gaat gepaard met een prijzengeld van 7.000 Euro voor één winnaar van de Hoofdprijs (incl. categoriewinnaar) en 5.000 Euro voor elk van de vier andere categoriewinnaars.

De awardcompetitie omvat vijf categorieën:

  • Feeling at home (een warme haard);
  • Living together (samenleven);
  • Working together (samenwerken);
  • Sharing public spaces (een openbare ruimte voor iedereen);
  • Building outside the box (buiten de lijntjes).

Met de Brick Award vestigt Wienerberger de aandacht op buitengewone voorbeelden van baksteenarchitectuur.

De laatste categorie is gericht op innovatieve concepten en manieren voor het gebruik van baksteen, nieuwe constructietechnologieën of het gebruik van op maat gemaakte bakstenen en originele versieringen in een project. Keramische producten moeten een significante rol spelen in het ingeschreven project, of het nu gaat om binnenmuurstenen, gevelstenen, dakpannen of kleiklinkers.

Het gebruik van Wienerberger producten is geen noodzakelijke voorwaarde voor deelname. Speciale aandacht gaat uit naar hoe het project functionaliteit, duurzaamheid en energie-efficiëntie combineert. Een bijkomend criterium is dat het project in 2016 of later voltooid moet zijn, om zo de actualiteit te waarborgen.

Nadat de inschrijvingsfase op 9 april 2019 is afgesloten, zal een panel van architectuurjournalisten en critici het aantal inzendingen terugbrengen tot 50 projecten die zijn genomineerd voor de Wienerberger Brick Award 2020. Deze zullen in het voorjaar van 2020 worden gepubliceerd in het bijbehorende ‘Brick 20’ boek. Vervolgens selecteert een internationale jury van architecten de 5 winnaars in de afzonderlijke categorieën alsook de winnaars van de Hoofdprijs.

 

Een panel selecteert 50 projecten uit alle inzendingen, en deze zijn genomineerd voor de Brick Award.

De officiële Brick Award ceremonie vindt plaats in het voorjaar van 2020 in Wenen. Het ‘Brick 20’ boek, inclusief alle 50 genomineerde projecten, wordt tegelijkertijd gepubliceerd.

Alle genomineerde projecten zullen gepubliceerd worden in het boek ‘Brick 20’.