Doorzoek volledige site
11 april 2012

Vijfde Wienerberger Brick Award wordt in Wenen uitgereikt - 5 ex. van Brick 12 te winnen

Op 3 mei 2012 reikt Wienerberger in Wenen voor de vijfde keer op rij zijn internationaal aangekondigde Wienerberger Brick Award uit. Bart lens is een van de genomineerden. Met deze Award erkent de producent van hoogwaardige bakstenen, kleidakpannen en kleiklinkers in vijf categorie├źn voorbeelden van moderne architectuur in baksteen die er internationaal uitspringen.
Op 3 mei 2012 reikt Wienerberger in Wenen voor de vijfde keer op rij zijn internationaal aangekondigde Wienerberger Brick Award uit.  Met deze Award erkent de producent van hoogwaardige bakstenen, kleidakpannen en kleiklinkers in vijf categorieën voorbeelden van moderne architectuur in baksteen die er internationaal uitspringen. De selectiecriteria zijn, onder meer, innovatief buitendesign en handig gebruik van baksteen als materiaal, evenals de functionaliteit, duurzaamheid en energie-efficiëntie van de gebouwen. 
De winnaars van dit jaar worden geselecteerd door een jury van befaamde deskundigen: architecten Plamen Bratkov (Bulgarije), Rudolf Finsterwalder (Duitsland), Hrvoje Hrabak (Kroatië), John Foldbjerg Lassen (Denemarken) en Zhang Lei (China).
 
De genomineerde opmerkelijke gebouwen in keramische producten van over de hele wereld zijn voorgedragen door internationale architectuurcritici en -journalisten. De wereldwijde zoektocht die deze "architectuurscouts" hielden, helpt Wienerberger bakstenen gebouwen te identificeren die een blijvende indruk nalaten. Toepassingen die in aanmerking komen, gaan van bouwoplossingen met klassieke binnenmuur- en gevelstenen tot het creatieve gebruik van dakpannen en kleiklinkers. Er gaat bijzondere aandacht uit naar hoe het gebouw op natuurlijke wijze in zijn omgeving opgaat en de geometrie, persoonlijkheid en kwaliteit van het gebouw en zijn verlichtingsomstandigheden.
 

Uitreiking

De prijs wordt sinds 2004 tweejaarlijks toegekend. Het Gala van 2012 vindt op 3 mei 2012 plaats in het stadhuis van Wenen. De Wienerberger Brick Award 2012 telt in totaal 27 000 euro aan prijzengeld. In totaal zijn 50 projecten uit 28 landen en vijf continenten genomineerd voor de Wienerberger Brick Award 2012.
 
"Met de Wienerberger Brick Award willen we onder de aandacht brengen hoe innovatief en veelzijdig baksteen kan zijn wanneer hij vandaag als een bouwmateriaal in architectuur wordt gebruikt," zegt Heimo Scheuch CEO van Wienerberger AG. "Vooral in moderne, toekomstgerichte architectuur speelt materiaalkeuze een almaar grotere rol. Baksteen is niet alleen tijdloos en innovatief. Het is bovendien een duurzaam en milieuvriendelijk bouwmateriaal dat in grote mate bijdraagt tot een energie-efficiënt gebouw."


Boek Brick 12

Voor de vijfde keer wordt de Wienerberger Brick Award vergezeld van een boek, "Brick 12". Het is een publicatie van Callwey Publishers waarin over 240 bladzijden verspreid de 5 winnaars en nog 45 uitzonderlijke hedendaagse bouwprojecten met baksteen met meer dan 400 kleurenfoto’s en plannen voorgesteld worden. Het boek belicht baksteen als een tijdloos bouwmateriaal in toekomstgerichte architectuur. Duurzaamheid, energie-efficiëntie en betaalbaarheid zijn slechts enkele redenen voor de enorme populariteit van baksteen, al eeuwenlang een beproefd bouwmateriaal. 

Het tweede deel van dit 240 bladzijden tellende boek omvat het nieuwe tijdschrift Brick+ waarin de lezers te weten komen waar toparchitect David Chipperfield met vakantie gaat, waarom laureate van de Nobelprijs voor de Literatuur Elfriede Jelinek zo dol is op keramiekkunstenaar Kurt Ohnsorg, en hoe een nieuwe generatie architecten over heel Europa een passie hebben ontwikkeld om met baksteen te bouwen. "Brick 12" is vanaf mei 2012 te koop bij boekenwinkels in Duitstalige landen en zal ook verkrijgbaar zijn via de onlineshop van Callwey en andere grote onlineverkopers.  


Wedstrijd

In samenwerking met Wienerberger geeft Architectura.be 5 exemplaren weg van deze publicatie. Iedereen die fan is van Architectura.be op Facebook of die zich aanmeldt als follower van de Twitter-pagina van Architectura.be en die als (interieur)architect, ingenieur of andere bouwprofessional beroepshalve actief is in de bouw- en architectuurwereld komt in aanmerking. Om mee te doen, zou u het antwoord op de wedstrijdvraag voor 25 april 2012 moeten mailen naar raf@architectura.be samen met volgende gegevens:
 
Voornaam:
Naam:
Beroep:
Bureau/bedrijf:.
Adres:
 
Belangrijk: vermeld in het onderwerp van de mail de naam van het boek dat u wil winnen.Wedstrijdvraag

Voor de hoeveelste keer wordt de Brick Award uitgereikt?