Doorzoek volledige site
18 maart 2013 | FRAUKE GEVAERT

LLOX Architecten ontwerpt eigenzinnige zorgflats met gevelsteen van Vandersanden

In april 2012 kreeg architectenbureau LLOX Architecten de opdracht om in Stabroek 41 serviceflats te ontwerpen met een hoge afwerkingsgraad en voldoende onderlinge diversiteit. De uitdaging was om een gebouw te creëren dat zich voldoende zou onderscheiden van het bestaande gebouw maar er ook niet volledig mee zou breken. Het project moest dus een eigen en modern karakter hebben en vernieuwing uitstralen.
In april 2012 kreeg architectenbureau LLOX Architecten de opdracht om in Stabroek 41 serviceflats te ontwerpen met een hoge afwerkingsgraad en voldoende onderlinge diversiteit. Uitdaging was om een gebouw te creëren dat zich voldoende zou onderscheiden van het bestaande gebouw, maar er ook niet volledig mee zou breken. Het project moest dus een eigen en modern karakter hebben en vernieuwing uitstralen.
Volumespel

Twee balkvormige volumes worden omarmd door een derde volume. Deze twee volumes verwijzen naar de vleugels van het oude godshuis en zijn duidelijk herkenbaar vanuit het Laageind, de toegangsweg tot Stabroek waar het project zich bevindt. Ook de materialisatie verwijst naar het achterliggende woon– en zorgcentrum. De firma Vandersanden verzorgde de gevelsteen.

Troeven

Het project krijgt een dynamisch karakter door de overkragende delen en de grote binnenpatio. De afwezigheid van kolommen en de maximale lichtinval geven het gebouw een lichte en luchtige indruk. Andere troeven zijn het kinderdagverblijf, de cafetaria, de polyvalente zaal en enkele burelen op de gelijkvloerse verdieping. Het gebouw werd bovendien volledig onderkelderd en voorzien van ondergrondse parkeerplaatsen.
Hoogwaardig aluminium en groendaken

Ook op duurzaam vlak voldoet het project aan de hedendaagse eisen. Het gebouw heeft hoogwaardige aluminium ramen en voldoende isolatiedikte, vooral op het dak. De groendaken zorgen voor een bufferend effect tijdens zware regenval en geven extra bescherming aan de dakdichting. Het geheel zou in maart 2014 klaar moeten zijn.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS