Doorzoek volledige site
26 november 2020 | ARCHITECTURA.BE

Verlijmd gevelmetselwerk als uithangbord

Illustratie | Fotografie Kris Thijs
Illustratie | Fotografie Kris Thijs
Illustratie | Fotografie Kris Thijs
Illustratie | Fotografie Kris Thijs
Illustratie | Fotografie Kris Thijs

Tijdens de renovatie van het Koning Boudewijnstadion moest Karen Alentijns haar architecturale carrière nog aanvatten. Anno 2020 staat ze als architect-bestuurder aan het hoofd van 2A-Architecten, gevestigd in Paal-Beringen. Verlijmd gevelmetselwerk komt vaak terug in het portfolio van het bureau. “Ik pas verlijmd gevelmetselwerk maar al te graag toe omdat het bijdraagt aan het strakke uitzicht. De verschillende mogelijkheden bieden bovendien enorme voordelen tijdens het ontwerpproces”, klinkt het. 

“Gezien mijn leeftijd was ik in 1994 nog met andere dingen bezig dan architectuur”, steekt Alentijns van wal. “De renovatie heb ik dus niet bewust meegemaakt.” Als intussen gevestigd architect kent Alentijns het project uiteraard wel. Het spel tussen de massiviteit van het gevelmetselwerk en de transparantie van de glaspanelen vindt ze een boeiend aspect van de renovatie. “Dat samenspel vormt een perfecte omkadering van de originele inkompartij die behouden bleef. Een mooie dialoog tussen oud en nieuw. De verlijming van het metselwerk en de diversiteit in belijning zorgen voor een massief karakter dat tegelijkertijd zijn speelsheid niet verliest. De subtiele belijning in de glaspanelen komt terug in het gevelmetselwerk en geeft zo een dynamiek aan het geheel.”

Vlakvorming en massiviteit zijn twee elementen waar Alentijns naar streeft in haar architectuur. “Vaak plaats ik dichte volumes in een speelse compositie samen met de transparantie van glas. Verlijmd gevelmetselwerk biedt hierin een groot esthetisch voordeel. ” De verlijmingstechniek biedt Alentijns meer esthetische mogelijkheden dan een standaard gemetselde baksteen. “Gevelstenen in zowel verticale als horizontale belijning met minimale voeg, enkel een schaduwvoeg of net verlijmd in wildverband zijn slecht enkele van de vele mogelijkheden. De vrijheid van maatvoering, zowel exterieur als interieur, spreekt mij enorm aan.”

 

Perfecte uitvoering

In 2019 mochten de gebroeders Wijckmans hun nieuwe magazijnen, kantoren en toonzaal in Ham in gebruik nemen. 2A-Architecten stond in voor het ontwerp en de opvolging van de uitvoering waarin een belangrijke rol weggelegd was voor verlijmde baksteen. Alentijns: “De opdrachtgever is verdeler van de producten van Omnicol in België en Luxemburg. Het verlijmd gevelmetselwerk is dus een uithangbord van de gebroeders Wijckmans naar aannemers, toekomstige opdrachtgevers en architecten. De muuropbouw is een traditionele spouwmuur met als buitenschil het verlijmd metselwerk. De opbouw van de muren verschilt niet zoveel van die bij traditioneel gevelmetselwerk. Er is echter wel aandacht vereist voor het gebruik van correcte spouwankers en de bevestiging ervan in de achterliggende structuur. Door platte spouwankers te gebruiken kan je streven naar een minimale voeg.”

De samenwerking met de gebroeders Wijckmans was zowel boeiend als uitdagend, stelt Alentijns. “De kennis van de opdrachtgever vormde uiteraard een meerwaarde tijdens de uitvoering aangezien ze dagelijks in contact komen met deze uitvoeringsmethode en een adviserende rol hebben in het verlijmingsverhaal. Een perfecte uitvoering was een absolute must.” Ook Omnicol trad op als adviserend partner doorheen het project. “Informatie over de verlijmingsproducten en de toepassing ervan werden door Omnicol duidelijk uiteengezet. Daarnaast organiseert Omnicol opleidingen en lezingen die moeten bijdragen aan een vakkundige toepassing van de producten op de werven.”

 

Misverstanden

Verlijmd gevelmetselwerk is niet meer weg te denken uit het Vlaamse straatbeeld, maar dat is ooit anders geweest. Ook nu heersen er vaak nog misverstanden bij bouwheren. Alentijns: “Opdrachtgevers maken zich nog vaak zorgen over de openheid van de gevel. Ze denken vaak dat de stenen gestapeld worden en dat alle voegen open blijven. Wat uiteraard niet het geval is. Ook wordt de stevigheid van de gevel in vraag gesteld. Terwijl verlijming van baksteen net een betere hechting geeft.” Bij donkere gevelstenen en traditioneel metselwerk ervaart Alentijns bij de bouwheren vaak bezorgdheid over uitbloeiingen. “Een terechte opmerking, waardoor de bouwheer vaak kiest voor een lichtere gevelkleur. Verlijmd gevelmetselwerk is echter uitbloeiingsarm, een voordeel dat we in zo’n geval dan ook telkens aanhalen.”

Tot slot formuleert Alentijns nog enkele tips voor collega-ontwerpers die voor de eerste keer aan de slag willen met verlijmde baksteen. “Alles staat of valt met een goede uitvoering.  Werk samen met een aannemer die vertrouwd is met het systeem. Controle op de werken is van uiterst belang.

Verder moet er aandacht zijn voor dilatatievoegen en de positie ervan. Ze mogen geen negatieve invloed hebben op de geometrie en het volume van de architectuur.”

 

 

Win een exemplaar van vOlOp bOb

Over architect bOb Van Reeth (hij tekende de renovatie van het Koning Boudewijnstadion in 1994)  verscheen een tijdje terug het boekje vOlOp bOb. Hierin geeft architectura.be-columnist Filip Canfyn (Rubriek Steen en Been) in de zijn bekende stijl zijn visie op leven en werk van bOb Van Reeth. Een must have voor elke Vlaamse architect. In het kader van '25 jaar Koning Boudewijnstadion' schenken we samen met Omnicol 5 exemplaren weg van dit interessante naslagwerk. 

Heb jij plaats in de boekenkast voor dit boeiende kleinood? Stuur dan een mail met jouw gegevens (naam, adres) en de vermelding 'weggeefactie Omnicol-vOlOp bOb' naar info@architectura.be. Originele motivaties hebben een streepje voor. De 5 winnaars worden persoonlijk op de hoogte gesteld.