Doorzoek volledige site
08 december 2020

Herbestemming van een kerk tot school in Anderlecht

Illustratie | © Belgische Baksteenfederatie
Illustratie | © Belgische Baksteenfederatie

Een voormalige kerk in Anderlecht biedt ruimte aan een nieuw pedagogisch concept. Een atypische plaats voor een atypisch programma!

In deze tienerschool is het onderwijs georganiseerd volgens een vierjarige cyclus (vijfde lager - tweede middelbaar/derde tot zesde middelbaar). Deze werkwijze biedt een oplossing voor de moeilijkheden die sommige kinderen ervaren tijdens de overgang van het lager naar het secundair onderwijs in een “klassieke” school. Dit pedagogische model betekent een primeur voor Belgie en heeft uiteraard invloed op de vormgeving van de ruimtes en het meubilair.

De traditionele, afzonderlijke klaslokalen in een gang maken hier plaats voor open ruimtes die in elkaar overvloeien en die aanpasbaar zijn. Hierdoor kunnen de kinderen zich individueel of in groep ontplooien volgens hun eigen interessegebieden en capaciteiten. Dit leidt tot een persoonlijk leren dat elk kind tot zelfstandigheid aanzet. Daarnaast is er ook veel aandacht voor de aanwezigheid van groene plaatsen en werden de leerruimtes van de school opnieuw uitgedacht. Zo bieden de muziekzaal, het podium, de grote tribune en andere plaatsen de mogelijkheid om te experimenteren en/of te spelen.

OSK-AR architecten hebben dus echt pionierswerk verricht om aan de behoeften van dit pedagogische project te voldoen. Hiervoor combineerden ze een verbouwing van de voormalige kerk en een U-vormige nieuwbouw rond de kerk. Langs de kant van de Ninoofsesteenweg ontwierpen ze het nieuwe gebouw op twee niveaus, terwijl aan de achterkant van de kerk een volume met vijf niveaus bestemd is voor de oudste leerlingen van 15 tot 18 jaar.

Aan de buitenkant intrigeert het project door zijn nieuwe functie, terwijl het betreden van de kerk een onmiddellijk wow-effect oproept. Hier bevinden zich nu een sportzaal, een polyvalente ruimte en een keuken/bar in de ondergrondse verdieping. De glas-in-loodramen en het zichtbare metselwerk van bruine bakstenen tonen de link met de geschiedenis van de plek.

De kerk uit 1937 werd uitgevoerd in art decostijl en versierd met natuurstenen elementen. Haar bruine baksteenmetselwerk contrasteert met het lichtkleurige metselwerk van de nieuwbouw. De nieuwe gevel vertoont nochtans hier en daar donkere stenen in de kleur van de kerk, die zowel een patroon als een schakel tussen vroeger en nu vormen.

GERELATEERDE DOSSIERS