Doorzoek volledige site
16 oktober 2014 | KEVIN MOENS

Opleidingssessie Praktijkervaring met bamboe (BVA) wordt herhaald wegens succes

Opleidingssessie Praktijkervaring met bamboe (BVA) wordt herhaald wegens succes Illustratie | BVA

Wie benieuwd was naar de mogelijkheden van bamboe in hedendaagse architectuur, kon in de reeks ‘Handen uit de Mouwen’ van BVA, bamboe als constructiemateriaal in ruwbouw- en afwerkingsfase ontdekken op zowel theoretisch als praktisch niveau. 

Eerst gaf Bamboe expert dr. ir. Pablo van der Lugt, head of sustainability & innovation bij Moso International (www.moso.eu), een overzicht van de toepassingsmogelijkheden van industrieel verwerkte bamboe, voorgesteld als het nieuwe snelgroeiende alternatief voor hardhout. Hij ging daarbij dieper in op het productieproces, de duurzaamheid (ecologie, CO2voetafdruk, bijdrage LEED & BREEAM, etc.) en op de laatste innovaties met bamboe. Het hardhout-alternatief vindt onder andere toepassing in meubels, raamprofielen, kolommen en liggers, deuren, binnen- en buitenafwerking van vloer, muur, plafond en zelfs gekromde oppervlaktes. Dit werd allemaal geïllustreerd met afbeeldingen van bamboe in verschillende architectuurprojecten.

 

In de praktijk

Vervolgens kwam het uitgebreide praktisch gedeelte aan bod. Verdeeld in kleinere groepen en onder professionele begeleiding kreeg iedereen de kans om mee te werken aan een bamboeconstructie en een industriële vloer in bamboe.

Jan Detavernier van Baboom zorgde voor de begeleiding van de opbouw van een bamboeconstructie. Hierbij vertelde hij over zijn praktijkervaring in Brazilië en België, waarbij zowel de sterkte van het materiaal in een structuur als de buigzaamheid van het materiaal in een sculptuur goed benut worden.

Onder leiding van Moso kregen de deelnemers de kans om de verschillende stappen van de plaatsing van een industrievloer uit te voeren. De vloerdelen zijn in feite matjes waarin korte, massieve bamboestrips samengebonden zijn met tape. De sessie begon met het vol verlijmen van de bamboestrips op een ondervloer. Nadat de lijm is uitgehard, kon de vloer in drie fases worden geschuurd. Na plaatsing vraagt een bamboevloer natuurlijk onderhoud, dus werd de vloer ingewreven met olie van Woca. Zo ontstond een bamboe industrievloer met een uitzonderlijke look.

Gezien het grote aantal inschrijvingen en de enthousiaste reacties, werd besloten om deze workshop begin volgend jaar te herhalen. Hou de website van BVA zeker in de gaten.

GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS