Doorzoek volledige site
Dossier

Belgian Building Awards 2021

De Praatstoel: Jos De Wolf en Pierre Holvoet (net architectuur)

De Praatstoel: Jos De Wolf en Pierre Holvoet (net architectuur)

09-06-2021 Vrienden en ingenieur-architecten Jos De Wolf, Pierre Holvoet, Bert Goetvinck en Jeroen Jonckheere richtten in 2014 na drie jaar eerdere samenwerking in Gent de bvba net architectuur op. Particuliere huizen, collectieve woningen, (semi-)openbare gebouwen tot niet te categoriseren programma’s: het valt allemaal binnen de brede actieradius van net architectuur. net is ongeacht programma, schaal of regio steeds zeer gedreven in de zoektocht naar intelligente oplossingen en resultaten. Met de sportinfrastructuur voor de Brugsche Rugby Club is net architectuur genomineerd voor een Belgian Building Award 2021 in de categorie Utility Building. Ook de voorbije jaren liet het jonge bureau zich al opmerken met een nominatie voor de Jo Crepain Prijzen in 2019 en een nominatie in de categorie Rookie of the Year van de Belgian Building Awards 2018.  

De Praatstoel: Peter Van doninck, Maarten Verdonschot, Maarten Van Weverberg en Tim van der Wegen (awg architecten)

De Praatstoel: Peter Van doninck, Maarten Verdonschot, Maarten Van Weverberg en Tim van der Wegen (awg architecten)

08-06-2021 Awg architecten heeft sinds kort met Peter Van doninck, Maarten Verdonschot, Maarten Van Weverberg en Tim van der Wegen vier nieuwe vennoten. Samen met Geert Driesen, Filip Delanghe, Christine de Ruijter, Jan Verrelst en Ilse Van Berendoncks werken zij aan de verdere ontwikkeling van het bureau, dat al in 1976 werd opgericht door onder meer bOb Van Reeth als de Architectenwerkgroep. Vandaag is awg architecten genomineerd voor een Belgian Building Award 2021 met Jeugdcentrum Kiel. Reden genoeg om de vier nieuwe vennoten uit te nodigen in onze Praatstoel.

BBA 2021 Utility Building: Jeugdcentrum Kiel van awg architecten

BBA 2021 Utility Building: Jeugdcentrum Kiel van awg architecten

08-06-2021 Het Jeugdcentrum Kiel ontworpen door awg architecten is gebouwd als een inspirerende ontmoetingsplek voor, door en met kinderen en en jongeren. Dankzij het diverse aanbod aan vrijetijdsactiviteiten, krijgen zij kansen om zich te ontwikkelen in een positieve en stimulerende omgeving. Het ontdekken en interpreteren van ‘de geest van de plek’ was fundamenteel bij deze ontwerpopgave. De plek, een voormalige orangerie en naastgelegen terrein, werd met minimale en ingetogen ingrepen opnieuw opgeladen, zonder haar karakter te verliezen. Door heden en verleden met elkaar te verbinden ontstaan kansen voor de toekomst. Jeugdcentrum Kiel is genomineerd voor een Belgian Building Award 2021 in de categorie Utility Building. Het project kwam tot stand in samenwerking met Vanhout.pro, Jacques Spaas, De Clercq Serrebouw en OOO. 

BBA 2021 Utility Building: sportinfrastructuur voor Brugsche Rugby Club door net architectuur

BBA 2021 Utility Building: sportinfrastructuur voor Brugsche Rugby Club door net architectuur

07-06-2021 De Brugsche Rugby Club is een bloeiende vereniging die al jaren droomde van een eigen uitvalsbasis. In 2017 lanceerde de Club een bescheiden vraag naar praktische infrastructuur. Binnen het zeer beperkte budget zocht net architectuur naar een manier om het programma vorm te geven als meer dan louter utilitair. Het gebouw werd opgevat als een thuis voor de Brugsche Rugbyclub, die hen een duidelijk gezicht en identiteit geeft. Het is een forum, een ontmoetingsplaats geworden waarbinnen de Club verder kan groeien en zich kan ontplooien. Een rugbytempel, die nu genomineerd is voor een Belgian Building Award 2021 in de categorie Utility Building. 

BBA Utility Building: de wijnmakerij van Bousval (AWAA for cwarchitects sprl)

BBA Utility Building: de wijnmakerij van Bousval (AWAA for cwarchitects sprl)

02-06-2021 Er wordt in ons land niet elke dag een productie-eenheid voor wijn en marc ontworpen, noch gebouwd. En dat geldt ook voor de bouwheer en de architect van dit fraaie project. De eigenaar van Vignoble du château de Bousval droomde van een duurzame wijnmakerij. Charly Wittock van AWAA for cwarchitects sprl schotelde hem een architecturale grand cru voor, die meer dan terecht genomineerd is voor de Belgian Building Awards 2021 (in de categorie Utility Building).

De Praatstoel: David Driesen (dmvA)

De Praatstoel: David Driesen (dmvA)

01-06-2021 ‘door middel van Architectuur’. De uitdrukking what’s in a name gaat helemaal op voor dit Mechelse bureau dat met architectuur een kritisch antwoord wil bieden op sociaal, economisch en maatschappelijk vlak. dmvA houdt vooral niet vast aan één stijl maar gaat steevast op zoek naar een unieke oplossing vertrekkend vanuit de vraag van de bouwheer én de plek. Bezielers David Driesen en Tom Verschueren timmerden gestaag aan de weg en hun bureau groeide – bijna zoals uitvalsbasis Mechelen - tot een gevestigde waarde met een veelzijdig palmares. Met kunstencentrum nOna is dmvA nu ook genomineerd voor een Belgian Building Award 2021 in de categorie Utility Building. 

BBA 2021 Utility Building: kunstencentrum nOna van dmvA

BBA 2021 Utility Building: kunstencentrum nOna van dmvA

31-05-2021 Circa twintig jaar geleden kampte het kunstencentrum nOna in Mechelen met plaatsgebrek. De bestaande Art-Deco theaterzaal had haar beperkingen en voldeed qua flexibiliteit niet meer aan de huidige eisen. In 1999 ontstond het idee om op de aanliggende site van Mechelse drukkerijen een tweede theaterzaal te bouwen. In afwachting daarvan werd de drukkerij tijdelijk omgevormd tot drie oefenzalen voor artiesten in nood, genaamd nOva. In 2017 begon de effectieve renovatie en bouw van de uitbreiding van kunstencentrum nOna naar een ontwerp van dmvA architecten. Het Mechelse bureau heeft de dichtbebouwde drukkerijsite getransformeerd tot een geheel van binnen- en buitenkamers die flexibel kunnen gebruikt worden volgens de noden van de artiesten. Kunstencentrum nOna is tevens het eerste gebouw in de Benelux dat in ‘groen’ of circulair beton is opgetrokken. Het project is genomineerd voor een Belgian Building Award 2021 in de categorie Utility Building. Het werd gerealiseerd in samenwerking met  UTIL struktuurstudies en Technum–Tractebel Engineering. 

DENC!-STUDIO en B-architecten winnen Belgian Building Award 2021 in categorie Circular Building, eervolle vermelding voor Gare Maritime, Pioneer Award naar Roos Servaes en Vlaanderen Circulair

DENC!-STUDIO en B-architecten winnen Belgian Building Award 2021 in categorie Circular Building, eervolle vermelding voor Gare Maritime, Pioneer Award naar Roos Servaes en Vlaanderen Circulair

31-05-2021 Op de openingsdag van de Actieweek van de Green Deal Circulair Bouwen werd het plenaire gedeelte in de voormiddag afgerond met de uitreiking van de Belgian Building Awards 2021 in de categorie Circular Building. Ook de Pioneer Award werd uitgereikt. De Circular Building Award kende met het nieuwe kantoor door en voor DENC!-STUDIO in Loods 23 en Mundo-a (B-architecten) twee winnaars. Gare Maritime van Neutelings Riedijk Architects in samenwerking met Bureau Bouwtechniek en Jan de Moffarts Architecten kreeg een eervolle vermelding. De Pioneer Award, die baanbrekend werk beloont in de architectuur- en bouwsector, ging naar Vlaanderen Circulair, dat boegbeeld Roos Servaes de honneurs liet waarnemen.

BBA Utility Building: nieuwe hoofdzetel ORES (archipelago)

BBA Utility Building: nieuwe hoofdzetel ORES (archipelago)

27-05-2021 De nieuwe hoofdzetel van ORES, de belangrijkste beheerder van de distributienetten voor elektriciteit en aardgas in Wallonië, groepeert alle algemene diensten van de onderneming op de aeropool van Gosselies. Deze grootschalige verhuisoperatie kaderde in het streven om de samenwerking tussen de verschillende interne teams te versterken en nieuwe projecten op poten te zetten. Wanneer duurzame ontwikkeling en samenwerking de inspiratiebronnen vormen voor architectuur, die in dit geval van de hand van archipelago is, hoeft het niet te verwonderen dat dit resulteert in een vooruitstrevend project en een welverdiende nominatie voor de Belgian Building Awards (in de categorie Utility Building).  

33 resultaten gevonden