Doorzoek volledige site
04 december 2012 | JESSICA LENAERTS

Zwanen-Dam moet Flageyplein doen heropleven

Infobeton.be zoomt elk jaar in op het uitzonderlijke werk van mensen die beton kozen om hun architecturale projecten tot een goed einde te brengen en de wereld innovatieve realisaties te schenken. De belangrijkste pijler van succes van architectentrio Ledroit, Pierret en Polet bestaat uit hun vaardigheden die elkaar aanvullen en het respect voor ieders persoonlijke voorkeur bij de taakverdeling van een opdracht. Het architectenbureau kreeg de aanbesteding voor het project Zwanen-Dam in Elsene toegewezen waarbij de bouw van veertien sociale woningen en een buurthuis het verouderde stadsdeel rond het Flageyplein moest doen heropleven.
Infobeton.be zoomt elk jaar in op het uitzonderlijke werk van mensen die beton kozen om hun architecturale projecten tot een goed einde te brengen en de wereld innovatieve realisaties te schenken. De belangrijkste pijler van succes van architectentrio Ledroit, Pierret en Polet bestaat uit hun vaardigheden die elkaar aanvullen en het respect voor ieders persoonlijke voorkeur bij de taakverdeling van een opdracht. Het architectenbureau kreeg de aanbesteding voor het project Zwanen-Dam in Elsene toegewezen waarbij met de bouw van veertien sociale woningen en een buurthuis het verouderde stadsdeel rond het Flageyplein moest doen heropleven.


 

De rol van beton

De keuze om beton te gebruiken in dit project is niet zo vreemd. De uitzonderlijke eigenschappen ervan, maakten het mogelijk om de verbeelding de vrije loop te laten en een atypisch gebouw te ontwerpen dat zowel duurzaam als functioneel is.


Nieuw deel van een harmonisch geheel

In hun ontwerp zijn de architecten erin geslaagd, ondanks de blikvangers zoals het ruitjespatroon, de uitstekende erkers en de vele ramen in de gevel aan de Damstraat, om het gebouw onopvallend te integreren in het straatbeeld. Met respect voor de typisch Brusselse traditie werden witte, geglazuurde bakstenen gebruikt. En om de openheid die binnen in het huizenblok terug te vinden is, naar buiten door te trekken, werd de binnenkant van het blok volledig leeg gemaakt om plaats te maken voor de tuin met twee eilandjes.





Veelzijdig woonproject

De veertien woningen die gaan van kleine studio’s tot grote appartementen, herbergen allen een grote leefruimte met veel zonlicht en ook een bergruimte. De grote wenteltrap in het polyvalente buurthuis, verbindt de openbare ruimte van het buurthuis op het gelijkvloers, de podiumzaal met grote ramen op de eerste verdieping, de tweede verdieping met aanpasbare zaaltjes en de sportzaal op de bovenste verdieping. Het ontwerp van het complex maakt het mogelijk om verschillende generaties en bevolkingslagen te huisvesten.

 
    


Allround beton

Structureel maakte beton het in dit project mogelijk om grote spanwijdtes te overbruggen. Het is ook terug te vinden in zowel de bouwkundige elementen van het project, zoals de wenteltrap en het hoekige pad tussen de woningen, als in de afwerking zoals de vloer in gepolierd beton.
Het sterke, zuinige en milieuvriendelijke materiaal heeft bovendien uitstekend geluidsisolerende, brandwerende en thermische inerte eigenschappen.

 



GERELATEERDE DOSSIERS

GERELATEERDE ARTIKELS