Doorzoek volledige site
15 mei 2013 | KEVIN MOENS

Crematorium Hofheide volledig ter plaatse in zichtbeton gestort

In Holsbeek is zopas crematorium Hofheide opgeleverd. Het project is een ontwerp van architectenbureau Coussée & Goris in samenwerking met het Spaanse bureau CRC Aranda Pigem Vilalta Arquitectes. Ze kozen voor een combinatie van beton, glas, hout en cortenstaal. Holcim zorgde voor gekleurd zichtbeton dat ter plaatse gestort werd. Het grote publiek kan nu zondag kennis maken met het project, naast tal van andere projecten in Vlaams-Brabant en Brussel, op de Dag van de Architectuur.
In Holsbeek wordt reikhalzend uitgekeken naar de oplevering van het crematorium Hofheide. Het project is een ontwerp van  architectenbureau Coussée & Goris in samenwerking met het Spaanse bureau CRC Aranda Pigem Vilalta Arquitectes. Ze kozen voor een combinatie van beton, glas, hout en cortenstaal.Holcim zorgde voor gekleurd zichtbeton dat ter plaatse gestort werd. Het grote publiek kan nu zondag kennis maken met het project, naast tal van andere projecten in Vlaams-Brabant en Brussel, op de Dag van de Architectuur.




STRABAG kreeg als aannemer de rubwbouw en de dakbekleding toegewezen. Voor het beton ging STRABAG in zee met Holcim. Holcim beschikt over een betoncentrale in Aarschot, dichtbij Holsbeek. Daardoor kon het snel inspelen op de vragen van de werf.


Natuurlijke granulaten

Holcim kleurde het beton van Hofheide op basis van natuurlijke granulaten, maar ook met een kleine fractie kleurpigment. Er waren veertig stalen nodig voor het vinden van de juiste kleur en granulaatverdeling. De levering bestond uit grijs beton (C30/37 EE3 S4 Dmax 22) voor het ondergrondse gedeelte en roestkleurig beton (C30/37 EE3 S4 Dmax 16) voor de ruimtes boven de grond. Alle bovengrondse wanden van gekleurd beton zijn gezandstraald en de buitenwanden zijn daarnaast behandeld met een vochtwerend middel.




Ter plaatste gestort

Prefabelementen gebruiken was geen optie, aangezien de architecten geen verticale of horizontale naden wilden zien. Het zichtbeton is daarom ter plaatse gestort. Het ontwerp vroeg ook om sandwichmuren met een buitenschil van 14 centimeter en een binnenschil van 21 centimeter waarin zowel de krimpwapening als de nutsleidingen en andere voorzieningen moesten geplaatst worden.

    



Omgekeerde kruipkelder

Het gedeelte dat toegankelijk is voor het publiek bevindt zich boven de grond. Het omvat onder meer een ontvangstbalie, twee aula’s, een cafetaria, sanitaire voorzieningen, zalen voor rouwmaaltijden en een ruimte waar de kist wordt ingevoerd in de oven. Het bovengrondse gedeelte is opgevat als een sarcofaag zonder ramen maar met lichtkoepels die zorgen voor indirecte lichtinval. Onder de grond zit het gedeelte waar het publiek net komt met onder meer de technische lokalen. Bijzonder is de omgekeerde kruipkelder. Deze bevindt zich namelijk niet onder de grond maar net onder het dak. Hij is gebouwd met anderhalve meter hoge betonribben en huisvest de elektrische installaties en de ventilatiekanalen.




Kwelgebied

Rond het gebouw wordt een vijver aangelegd. Het doel is om een moerassig kwelgebied te creëren waardoor het lijkt alsof het crematorium drijft op het water.




Bronvermelding: Holcim, Bouwbedrijf