Doorzoek volledige site
07 oktober 2013 | JAN DANEELS

Belgische Betongroepering plaatst beton op pedestal tijdens Concrete Day

Op donderdag 17 oktober organiseert de Belgische Betongroepering zijn jaarlijkse Concrete Day. Die dag zal een overzicht bieden van de nieuwste tendensen in de betonsector en brengt daarvoor een groot aantal spelers samen met een hart voor het materiaal. Vier reeksen workshops vormen daarbij de essentie van Concrete Day als forum voor kennisoverdracht.
Op donderdag 17 oktober organiseert de Belgische Betongroepering zijn jaarlijkse Concrete Day. Die dag zal een overzicht bieden van de nieuwste tendensen in de betonsector en brengt daarvoor een groot aantal spelers samen met een hart voor het materiaal. Vier reeksen workshops vormen daarbij de essentie van Concrete Day als forum voor kennisoverdracht. Daarnaast beloont BBG een aantal beloftevolle eindwerken van laatstejaarsstudenten met betrekking tot beton en reikt het de jaarlijkse studieprijs uit. Verder stelt een twintigtal bedrijven hun bedrijf of product voor in een Career en Expo Area.

Jef Apers, ondervoorzitter van BBG, legt uit op welke manier Concrete Day inspeelt op de eigenlijke opdracht van de Belgische Betongroepering. Apers: “De doelstelling van onze groepering is dat ze kennis over beton promoot binnen een breed veld. Daarvoor organiseren we het hele jaar door cursussen, studiedagen, werfbezoeken en ga zo maar door. Die events werken op verschillende niveaus en hebben telkens een ander soort diepgang. Met Concrete Day willen we net een groot aantal spelers in uiteenlopende branches – maar telkens gericht op beton – samenbrengen. 17 oktober moet een dag zijn waarop ontmoetingen plaatsvinden tussen onder meer producenten van grondstoffen, betoncentrales, prefabbetonproducenten, architecten, onderzoeksinstellingen en overheden.”


Vier reeksen workshops

Met dat doel voor ogen vinden op het netwerkevent gericht op kennisoverdracht een hele rist activiteiten plaats. Jef Apers: “Centraal staan vier reeksen workshops die op een klein half uur ingaan op uiteenlopende onderwerpen. Onze call for papers loopt nog steeds en we zijn dus nog op zoek naar een aantal onderwerpen. Desondanks hebben we al een aantal interessante workshops vastgelegd. Een eerste reeks, mee georganiseerd door de Vlaamse Architectenorganisatie NAV, zal focussen op een aantal thema’s rond beton die interessant zijn voor architecten. Ten tweede zullen we ook een aantal lezingen organiseren die zeer concreet ingaan op interessante projecten waarin beton een prominente rol speelt. Verder hebben we al heel wat interessante voorstellen gekregen voor presentaties rond bijvoorbeeld software, brandbescherming van betonnen structuren en niet-destructieve onderzoeksmethoden. Alle ideeën die binnenlopen worden thematisch gebundeld en uiteindelijk kiezen we daaruit de boeiendste workshops uit die op Concrete Day aan bod zullen komen.”


Student Contest

Naast de workshops heeft BBG ook aandacht voor jong bloed in de sector. Om die reden wordt onder meer een Student Contest georganiseerd. Deelnemers krijgen daarbij de opdracht twee betonnen proefstukken te maken waarvan ze zelf de sterkte moeten voorspellen. “Op Concrete Day zelf onderwerpen de deelnemers hun stukken aan een driepuntsbuigproef,” legt Apers uit. “Het stuk dat de proef het best doorstaat levert zijn bedenkers een geldprijs op van 1500 euro. Daarnaast overhandigen we nog een prijs voor een eindwerk ingediend in 2013 aan zowel een Belgische universiteit in de studierichting burgerlijk bouwkundig ingenieur of burgerlijk ingenieur-architect als aan een Belgische industriële hogeschool in de studierichting industrieel bouwkundig ingenieur. De twee uiteindelijke winnaars ontvangen elk een cheque voor een bedrag van 1250 euro.”Dit artikel verscheen eerder in Grond/Weg/Waterbouw.

GERELATEERDE DOSSIERS