Doorzoek volledige site
25 oktober 2013 | KEVIN MOENS

Vanbockrijck lanceert VBIONEN: betonelementen met geïntegreerde voorzetwand

Betonspecialist Vanbockrijck heeft zijn laatste boreling VBionen boven de doopvont gehouden. De gepatenteerde betonelementen met geïntegreerde voorzetwand zorgen voor een unieke functioneel-esthetische meerwaarde en uitstekende akoestische eigenschappen.Dankzij hun prefabbetonnen basiselement met geïntegreerde voorzetwand zijn de VBIONEN uiterst waterdicht en absorberen ze maar liefst 95 procent van het omgevingsgeluid.
Betonspecialist Vanbockrijck heeft zijn laatste boreling VBIONEN boven de doopvont gehouden. De gepatenteerde betonelementen met geïntegreerde voorzetwand zorgen voor een unieke functioneel-esthetische meerwaarde en uitstekende akoestische eigenschappen.Dankzij hun prefabbetonnen basiselement met geïntegreerde voorzetwand zijn de VBIONEN uiterst waterdicht en absorberen ze maar liefst 95 procent van het omgevingsgeluid.


    Flexibele montage en invulling

De opbouw van het systeem is erg eenvoudig. Het bestaat uit een geprefabriceerde betonwand met ingebetonneerde stalen haken. Via een clipssysteem kan je aan deze haken een stalen voorzetnet bevestigen. De ruimte tussen het net en de betonwand kan je vervolgens opvullen met diverse materialen: steenslag met allerhande kleuren en texturen, geluidsabsorberende lavastenen (Vulkapor) of andere producten zoals boomschors of specifiek decoratieve materialen.
Praktische voordelen

Voorts biedt het systeem heel wat praktische voordelen volgens Vanbockrijck: een perfect berekende stabiliteit, weinig onderhoud, gegarandeerde waterdichtheid en uitstekende akoestische kwaliteiten. De stabiliteit van het systeem wordt verzekerd door de stevige, duurzame betonwand (hoogwaardig beton C55/67). Deze kan vrij worden opgesteld of kan een kerende functie voor grond of water vervullen.De ingebetonneerde haken en de voorzetnetten zijn voorzien van een Bezinal 2000-coating. Deze anticorrosiebehandeling garandeert een levensduur die zes maal hoger ligt dan een corrosiebescherming met zink. Het is overigens ook mogelijk om te opteren voor roestvrij staal.
Waterdicht en akoestisch performant

Om de waterdichtheid van de VBIONEN extra te verzekeren, kunnen de keerelementen met elkaar verbonden worden via spansloten met bijhorende dichtingsstrippen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de keerelementen met behulp van stalen kabels met elkaar te verbinden tot een solide wand (naspankeerwanden). Zo kunnen de VBIONEN dus gebruikt worden om taluderosie van waterlopen te vermijden of ecologische zwemvijvers en waterpartijen te construeren.
Uit een uitgebreide akoestische test bleek dat de VBIONEN met een voorzetwand van slechts 20 centimeter dikte een geluidsabsorptieklasse A3 behaalden, wat staat voor 'hoogabsorberend met een geluidsopname van meer dan 90% en zelfs tot 100% voor sommige frequenties'. Dit geluidsabsortptieniveau kan nog verder opgetrokken worden door de dikte van de voorzetwand te verhogen en het opvulmateriaal te variëren.

GERELATEERDE DOSSIERS